Magistrații Tribunalului Militar București au decis, în camera preliminară, să înceapă judecata în cazul unui militar de la Baza Mihail Kogălniceanu, acuzat de loviri sau alte violențe. Pe 12.04.2024, judecătorii au decis să înceapă procesul. Decizia nu este definitivă.
„Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul din 21.02.2024, emis în dosarul nr. 129/P/2023 al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti, privind pe inculpatul … cap. cls. a III-a din cadrul UM 01837 Mihail Kogălniceanu (…), trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de lovirea sau alte violenţe, prevăzută de art.193 alin.2 Cod penal, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunţată prin punerea minutei la dispoziţia inculpatului, a persoanei vătămate şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 12.04.2024“, potrivit minutei judecătorești.
Totul s-a petrecut în data de 24. 12. 2022, în jurul orei 22.45, când o femeie a reclamat că, în timp ce se afla pe stradă, a fost lovită cu pumnii în cap și zgâriată la nivelul mâinilor, de fratele fostei iubite a fiului său, solicitând tragerea acestuia la răspundere penală.
Procedându-se la efectuarea de acte de urmărire penală în cauză, s-a reținut că, anterior datei de 24.12.2022, între sora inculpatului – militarul de la Baza Mihail Kogălniceanu – și fiul persoanei vătămate a existat o relație de concubinaj. Pe parcursul acesteia, cei doi au achiziționat un imobil cu destinație de locuință.
După finalizarea relației de concubinaj, fiecare dintre ei și familiile acestora au apreciat că imobilul li se cuvine în proporție mai mare și fiecare dintre ei, inclusiv familiile acestora, au apreciat că celălalt era mai puțin îndreptățit să locuiască sau să verifice locuința.
În contextul descris mai sus, în data de 24.12.2022, în jurul orei 22.45, persoana vătămată s-au deplasat la imobilul achiziționat și de fiul său, intenționând să se întâlnească cu acesta și, ajunsă aici, a coborât din autoturismul cu care venise și s-a uitat peste gardul împrejmuitor, pentru a observa dacă fiul său a ajuns.
În același timp, militarul, împreună cu sora sa se deplasau, cu autoturismul, spre locuința părinților săi când, ajunși în zonă, au observat persoana vătămată în imediata apropiere a gardului împrejmuitor al imobilului achiziționat împreună cu fostul concubin.
Apreciind că femeia intenționa să sară gardul și că nu ar fi avut acest drept, întrucât imobilul în discuție nu-i aparținea, inculpatul a staționat și a abordat-o cu injurii pe persoana vătămată, apoi a lovit-o cu pumnii la nivelul capului și, în încercarea acesteia de a se apăra, a zgâriat-o, la nivelul mâinii stângi și i-a rupt bluza pe care o purta.
În urma violențelor exercitate asupra sa, persoana vătămată a prezentat echimoze și excoriații la nivel parietal stâng și pumn stâng, vindecabile în 2-3 zile de îngrijiri medicale.
Procedându-se la audierea inculpatului în legătură cu infracțiunea reținută în sarcina sa, acesta nu a recunoscut-o și a susținut că, în fond, persoana vătămată, împreună cu concubinul ei l-au împins și bruscat cu portiera autoturismului, precum și faptul că aceasta i-a adresat injurii și jigniri.
Militarul a fost trimis în judecată și s-ar putea să înceapă procesul.
Liliana BELCIUG