Un ofițer MAI se judecă la Constanța pentru contravaloarea diurnei în valută din perioada în care a fost în misiune în Ucraina

0
1218

Un ofițer a acționat în judecată Ministerul Afacerilor Interne, la Tribunalul Constanța, solicitând contravaloarea diurnei în valută şi a costurilor pentru facilitarea legăturii cu familia pentru perioada în care a participat în calitate de ofiţer expert secondat de MAI la misiunea Uniunii Europene de asistenţă în Republica Moldiva și în Ucraina.

Pe fond, judecătorii au decis că s-a prescris dreptul material la acţiune al reclamantului, însă, la recurs judecătorii au decis să retrimită cauza pe fond pentru continuarea judecății.

Astfel, dosarul s-a reîntors la Tribunalul Constanța, iar pe 22 septembrie 2022, instanța a hotărât: ”Respinge ca nefondată acţiunea formulată de reclamantul B. R. în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Afacerilor Interne. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare, cererea pentru exercitarea căii de atac urmând a se depune la Tribunalul Constanţa – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal”, potrivit minutei judecătorești.

Cum decizia nu a fost definitivă, pe 14.11.2022 a fost înregistrat recursul la Curtea de Apel Constanța.

În motivarea acţiunii reclamantul a arătat că, în cursul lunii februarie 2020, de la foşti colegi de muncă a aflat că pentru perioada în care a executat misiuni internaţionale instituţiile trimiţătoare trebuiau să îi achite anumite drepturi salariale, stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 1086 din 2004, care având caracter militar, este nepublicată în Monitorul Oficial al României. Reclamantul a menţionat că a formulat o solicitare adresată intimatului, dar că intimatul nu a dat curs solicitării sale.

În ce priveşte momentul în care a pretins aceste drepturi reclamantul a arătat că acesta a fost determinat exclusiv de împrejurarea că nu a cunoscut existenţa actului normativ care prevede acordarea lor, existenţă despre care a aflat cu câteva zile înainte de formularea cererilor anterior menţionate.

 Pe fondul cauzei reclamantul a arătat că în perioada ianuarie – noiembrie 2009 a participat la Misiunea U.E. de asistenţă la frontieră în Republica Moldova şi Ucraina (EUBAM), iar în această perioadă a primit drepturile salariale specifice regimului legal al detaşării, fiind încadrat ca ofiţer principal I la Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Generală Management Resurse Umane – Statul S (prevăzut cu posturi pentru încadrarea personalului din Aparatul Central al M.A.I. care desfăşoară misiuni în străinătate), conform Ordinului Ministrului Afacerilor Interne.

MAI a depus întâmpinare, prin care a specificat că s-a învederat că, urmare a propunerii ministrului afacerilor interne, prezentată în Memorandum, prin Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (C.S.A.T.) nr. 1/2008 a fost aprobată participarea României cu 5 reprezentanță ai Ministerului Internelor și Reformei Administrative la Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Republica Moldova și Ucraina. Potrivit prevederilor memorandumului sus-menționat, Uniunea Europeană a fost responsabilă pentru asigurarea costurilor din zona de misiune (alocație zilnică, sporuri pentru muncă grea și sporuri pentru risc), asigurări și transport (inclusiv un transport la 6 luni), iar Ministerului Internelor și Reformei Administrative revenindu-i cheltuielile referitoare la salariile din țară și de echipare.

Acum rămâne de văzut ce se va întâmpla la recurs.

Liliana BELCIUG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.