Un pistornic vechi de aproximativ 170 de ani, care a aparținut unor renumite familii de brutari albanezi, donat Arhiepiscopiei Tomisului

0
156Un pistornic vechi de aproximativ 170 de ani, care a aparținut unor renumite familii de brutari albanezi, iar mai apoi firmei Dobrogea Grup S.A., a fost donat Arhiepiscopiei Tomisului.

Pistornicul este un sigiliu de lemn sau o pecete cu care se imprimă pe prescuri semnul Sfintei Cruci și inițialele IS, HR, NI, KA (Iisus Hristos Biruitorul). Din punct de vedere etimologic, cuvântul prescură provine de la grecescul „prosfora” care înseamnă jertfă, ofrandă, aducere sau punere înainte. Forma prescurii este rotundă, semnificând faptul că Dumnezeu nu are început și sfârșit. Această pâine liturgică este materia principală din care se pregătesc Sfânta Împărtășanie și Sfânta Anafură.

Pistornic (pecetar) vechi donat Arhiepiscopiei Tomisului de Dobrogea Grup SAUn pistornic vechi de aproximativ 170 de ani, care a aparținut unor renumite familii de brutari albanezi, iar mai apoi firmei Dobrogea Grup S.A., a fost donat ieri Arhiepiscopiei Tomisului. Pistornicul este un sigiliu de lemn sau o pecete cu care se imprimă pe prescuri semnul Sfintei Cruci și inițialele IS, HR, NI, KA (Iisus Hristos Biruitorul). Din punct de vedere etimologic, cuvântul prescură provine de la grecescul „prosfora” care înseamnă jertfă, ofrandă, aducere sau punere înainte. Forma prescurii este rotundă, semnificând faptul că Dumnezeu nu are început și sfârșit. Această pâine liturgică este materia principală din care se pregătesc Sfânta Împărtășanie și Sfânta Anafură.În anul 1850, un grup de familii creștin-ortodoxe din Albania s-a stabilit în Constanța și a înființat printre primele Ateliere de Brutărit din oraș. Familiile Costea, Gheorghiade, Gheorghiu, Anastase, Sotir, Spiru, Gache și Metode au deținut brutării vreme de aproape un veac, în perioada 1850-1946, ultima a aparținut Vasilichiei Gheorghiu (Metode) și era amplasată pe strada Carol, nr. 202 (206) (actualul Tomis). Pecetarul a fost aplicat pe pâinea rotundă și transmis din generație în generație, fiind moștenit de către Maria Cristea, fiica Vasilichiei Gheorghiu (Metode) până în anul 1989, apoi de către fiica sa Vasilica Onea până în aprilie 2018. În această perioadă, pecetarul a fost folosit, casnic, pentru sfințirea pâinii și a prescurilor. La dorința Vasilicăi Onea, fiul său moștenitor, ing. Dragoș Onea, a donat în data de 4 aprilie 2018 pistornicul doamnei Fotini Teodorescu, președinte al Dobrogea Grup S.A., cu „unica dorință de păstrare vie a memoriei tradiției pentru tot ceea ce reprezintă Pâinea, simbol al Jertfei”, așa cum este precizat în „In memoriam pistornic/pecetar/sigiliu”, care însoțește donația.La rândul ei, președinta Dobrogea Grup a donat acest pistornic Arhiepiscopiei Tomisului, prin ing. Dragoș Onea, care ieri, 12 apr. 2020, s-a întâlnit cu IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu ocazia împlinirii a 19 ani de la întronizarea Arhiepiscopului la Tomis. IPS Teodosie s-a bucurat de acest gest, care semnifică strânsa legătură dintre Arhiepiscopia Tomisului și Dobrogea Grup, subliniind că acest parteneriat există încă de la venirea sa în Dobrogea și exprimându-și speranța că va continua, în folosul credincioșilor.

Publicată de Eugen Tănăsescu pe Duminică, 12 aprilie 2020


În anul 1850, un grup de familii creștin-ortodoxe din Albania s-a stabilit în Constanța și a înființat printre primele Ateliere de Brutărit din oraș. Familiile Costea, Gheorghiade, Gheorghiu, Anastase, Sotir, Spiru, Gache și Metode au deținut brutării vreme de aproape un veac, în perioada 1850-1946, ultima a aparținut Vasilichiei Gheorghiu (Metode) și era amplasată pe strada Carol, nr. 202 (206) (actualul Tomis).


Pecetarul a fost aplicat pe pâinea rotundă și transmis din generație în generație, fiind moștenit de către Maria Cristea, fiica Vasilichiei Gheorghiu (Metode) până în anul 1989, apoi de către fiica sa Vasilica Onea până în aprilie 2018. În această perioadă, pecetarul a fost folosit, casnic, pentru sfințirea pâinii și a prescurilor.


La dorința Vasilicăi Onea, fiul său moștenitor, ing. Dragoș Onea, a donat în data de 4 aprilie 2018 pistornicul doamnei Fotini Teodorescu, președinte al Dobrogea Grup S.A., cu „unica dorință de păstrare vie a memoriei tradiției pentru tot ceea ce reprezintă Pâinea, simbol al Jertfei”, așa cum este precizat în „In memoriam pistornic/pecetar/sigiliu”, care însoțește donația.


La rândul ei, președinta Dobrogea Grup a donat acest pistornic Arhiepiscopiei Tomisului, prin ing. Dragoș Onea, care duminică, 12 aprilie 2020, s-a întâlnit cu IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu ocazia împlinirii a 19 ani de la întronizarea Arhiepiscopului la Tomis.


IPS Teodosie s-a bucurat de acest gest, care semnifică strânsa legătură dintre Arhiepiscopia Tomisului și Dobrogea Grup, subliniind că acest parteneriat există încă de la venirea sa în Dobrogea și exprimându-și speranța că va continua, în folosul credincioșilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.