Unul din cele două reactoare nucleare de la Kozlodui din Bulgaria va fi oprit după detectarea unei scurgeri care nu a cauzat o creştere a radioactivităţii, a anunţat operatorul.
„Unitatea 6 va fi oprită pentru a colmata o scurgere înainte să fie atins debitul maxim permis de reglementări„, se arată într-un comunicat.
„Nu a fost observată nicio schimbare a nivelurilor de radiaţie în spaţiile de lucru şi în complex„, a adăugat sursa citată.
Problema a fost constatată la finalul lunii noiembrie la nivelul tubului unui generator de abur, componentă esenţială care permite transformarea apei calde ce provine din centrul reactorului în abur care alimentează turbinele pentru producţia de electricitate.
Situată în nord-vestul ţării, în apropiere de Dunăre, centrala s-a mai confruntat în acest an cu două incidente provocate de o defecţiune a generatoarelor, care a cauzat oprirea reactorului cinci în iunie, apoi a unităţii şase în octombrie.
Kozlodui, unicul complex nuclear al Bulgariei, furnizează o treime din energia ţării. Două reactoare cu apă sub presiune, fiecare dotat cu o capacitate de 1.000 de megawaţi, sunt în funcţiune, alimentate pentru moment cu combustibil rus.
Guvernul caută noi furnizori pentru a reduce dependenţa de Moscova, în contexul invaziei ruse din Ucraina. Sunt în analize oferte de la compania americană Westinghouse şi de la compania franceză Framatome.
Unităţile de la unu la patru, considerate depăşite, au fost închise în 1998 şi 2006 la cererea Bruxellesului, care a făcut din această măsură una din condiţiile de aderare a Bulgariei la UE.
La finalul lunii octombrie 2022, al șaselea bloc al centralei nucleare bulgare (CNE) Kozlodui a fost oprit din cauza unor probleme tehnice la sistemul de răcire a generatorului – partea nenucleară a blocului, a transmis duminică agenția bulgară de știri BTA, care cita serviciul de presă al centralei nucleare, potrivit adevărul.ro.
L.B.