Bugetarea participativă este un proces democratic în care cetățenii orașului decid cum se alocă o parte din bugetul public pentru proiectele de interes local. Și la Constanța, cetățenii au putut propune și vota proiectele menite să îmbunătățească infrastructura sau serviciile locale. În fiecare an, au fost desemnate maximum zece proiecte ca fiind câștigătoare, câte unul pentru fiecare domeniu. Analiza și evaluarea proiectelor a fost făcută de Comisia de evaluare și monitorizare a proiectelor, formată din nouă persoane, după cum urmează: trei reprezentanți ai aparatului de specialitate al Primarului sau ai instituțiilor subordonate Consiliului Local Municipal (CLM) Constanța, trei reprezentanți ai CLM Constanța și trei reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale. Un alt aspect important de menționat este faptul că durata maximă de implementare pentru proiectele câștigătoare este de cel mult 24 de luni.
Într-un răspuns trimis la solicitarea Focus Press, reprezentanții Primăriei Constanța ne-au oferit o situație a proiectelor câștigătoare. Acestea se află în diverse stadii de implementare. Unele nu au fost încă realizate, deși termenul maxim de 24 de luni a fost depășit. În anumite cazuri, nu s-a găsit un spațiu adecvat pentru implementare, iar proiectele au fost abandonate. În plus, pentru altele, inițiatorii nu ar mai fi putut fi contactați, ceea ce a împiedicat continuarea acestora.
„Amenajare Parc Carol I“ – s-a realizat reabilitarea acestuia prin reamenajarea spațiului verde și dotarea cu mobilier urban.
„Semnalizare vestigii antice Zona Mozaic“ – semnalizarea acestora s-ar realiza de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie.
„Parc tematic cu punerea în valoare a Valului Mare de Pământ“ – în lista de investiții pentru anul 2024 au fost prevăzute fonduri pentru achiziția de servicii de proiectare privind realizarea de parcuri arheologice. Conform proiectului, amplasamentul studiat este situat la intrarea dinspre vest în orașul Constanța, de o parte și de alta a Bulevardului I.C. Brătianu. Se vor pune în evidență și se vor proteja vestigii medievale timpurii și se va crea un spațiu verde cu posibilități de loisir și relaxare în mod special pentru copii.
Deși a fost declarat câștigătorul, proiectul ,,Hub educațional“ nu pare că va fi implementat în viitorul apropiat. Conform reprezentanților Primăriei Constanța, nu a fost identificat un spațiu care să îndeplinească cerințele proiectului, respectiv un spațiu de circa 150 – 200 de metri pătrați, iar proiectul ar genera cheltuieli de funcționare și după implementare, ceea ce ar excede bugetului maxim alocat proiectului. Totodată, în urma consultării catalogului electronic din SICAP, prețul echipamentelor depășesc valoarea bugetului estimat a proiectului. Acesta prevede amenajarea unui spațiu de coworking, având dotările necesare (mobilier, videoproiectoare, calculatoare personale de tip miniPC/SBC, imprimantă 3D, diferite echipamente IT pentru crearea unei rețele IT etc.)
„Mărire loc de joacă zona Tic-Tac“ – locul de joacă situat în cartierul Tomis Nord, de pe Aleea Viitorului a fost inclus în obiectul unui contract de proiectare. Documentațiile tehnico-economice pentru extinderea locului de joacă menționat anterior sunt în curs de elaborare.
Un alt proiect declarat câștigător a fost ,,Toaletă publică modernă, între necesitate și lux“. Despre acesta, reprezentanții Primăriei Constanța spun că, ,,în urma derulării etapelor procedurale privind achiziția de toalete automate adaptate și persoanelor cu dizabilități, racordate la rețelele de utilități publice din municipiul Constanța, s-a constatat imposibilitatea încheierii contractului, deoarece amplasamentele stabilite în momentul demarării procedurii nu pot asigura racordarea la rețelele de utilități publice. În acest sens, deoarece nu s-au putut pune la dispoziție alte amplasamente, iar cheltuielile estimate pentru racordările la rețelele de utilități publice au fost foarte mari, s-a decis anularea procedurii privind achiziția acestor toalete. Suma alocată în contul dedicat bugetării participative pentru proiectul «Toaletă publică modernă, între necesitate și lux» nu a fost disponibilizată“, potrivit administrației locale.
Ar exista și proiecte în care inițiatorii nu au mai putut fi contactați. De exemplu, în cel ce vizează reabilitarea Parcului Tăbăcărie utilizând sisteme agrovoltaice cu plante decorative.
În urma discuțiilor purtate cu reprezentanții Palatului Copiilor Constanța și ai Inspectoratului Școlar Județean Constanța, pentru proiectul „SmartLab – Creștem educația și performanțele în IT“ nu a fost identificat niciun spațiu adecvat pentru implementarea acestuia.
Proiectul „Reciclăm pentru viitor“, care constă în achiziția unui număr de 2.254 de seturi de coşuri (formate din trei recipiente) pentru colectare selectivă, destinate sălilor de curs din 24 de licee, 26 de școli gimnaziale, 47 de grădinițe și șase creșe, este în desfășurare, urmând ca pană la finalul anului 2024 să fie distribuite unităților de învățământ. Contractul ar urma să fie semnat în câteva zile.
Având în vedere, declararea drept câștigător, în anul 2022, a proiectului „Aplicație pentru Direcția Generală de Asistență Socială pentru voluntariat pentru persoane în vârstă“, al Asociației Civice Tomis „Așa Cum Trebuie“, ca urmare a procesului de bugetare participativă „Tu decizi pentru Constanța“, angajații Direcției Generale de Asistență Socială ar fi efectuat mai multe demersuri pentru implementarea proiectului:
- au fost organizate mai multe întâlniri de lucru, atât cu reprezentanții Asociației Civice Tomis, cât și cu consilieri locali;
- a fost executată consultarea de piață în vederea determinării valorii estimate pentru achiziționarea serviciului de creare, utilizare, suport tehnic, întreținere și actualizare a unei aplicații web de voluntariat pentru acordarea unor servicii persoanelor vârstnice, de două ori, pentru că prima dată singura ofertă primită depășea valoarea de 125.000 de lei (bugetul alocat acestui proiect). Iar a doua oară nu a fost primită nicio ofertă.
În vederea implementării proiectului, DGAS Constanța a înscris în lista de investiții „Aplicația web de voluntariat pentru persoane vârstnice“ și suma de 125.000 de lei, TVA inclus, a fost alocată direcției, iar în data de 20.10.2023 a fost demarată procedura de achiziție.
Motivat de publicarea în Monitorul Oficial nr. 979/27.10.2023 a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 90/2023, pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a fost întocmită nota de fundamentare privind excluderea din lista de investiții a aplicației web de voluntariat pentru persoane vârstnice, înregistrată sub nr. 104013/07.11.2023.
„Picturi murale pentru creșe, școli și spital“ – În anul 2023, proiectul nu a fost implementat tot din cauza măsurilor de limitare a cheltuielilor adoptate prin OUG nr. 90/2023.
Andreea CONDURACHE