Un terminal de gaze naturale lichefiate s-ar putea construi în Portul Constanța, conform formei revizuite a Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2025 – 2030. Documentul a fost publicat recent de Ministerul Energiei pe site-ul instituției, iar cei interesați pot depune observații până la finalul lunii septembrie.
Ministerul Energiei a publicat, recent, forma revizuită a Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2025 – 2030 (PNIESC). Politicile și măsurile propuse în plan sunt concepute pentru a se alinia la interesele și obiectivele naționale stabilite, contribuind totodată la atingerea obiectivelor Uniunii Europene. Documentul a fost analizat în cadrul Grupului de Lucru interinstituțional, din care fac parte reprezentanți ai instituțiilor cu responsabilități în implementarea PNIESC.
Pe lista proiectelor de dezvoltare se află și cel care vizează construirea unui terminal GNL (gaz natural lichefiat) la malul Mării Negre. Obiectivul general al proiectului prevede mărirea capacității de transport a sistemului național de transport gaze naturale. Măsura presupune construirea unui terminal amplasat la malul Mării Negre, a unei conducte telescopice de transport gaze naturale Tuzla–Amzaccea-Podișor (308 km) și realizarea interconectării Sistemului Național de Transport gaze naturale la terminalul GNL prin construirea unei conducte de transport gaze naturale, în lungime de aproximativ 25 km.
Proiectul, despre care se menționează că este în faza incipientă, este doar o intenție publicată în cadrul planului, având un cost al investiției estimat la 874 de milioane de euro. Ca surse de finanțare, sunt menționate inclusiv fonduri europene, prin mecanismul Connecting Europe Facility, bugetul de stat sau fonduri proprii.
Pentru colectarea propunerilor legate de acest proiect, toate părțile interesate sunt invitate să transmită comentarii și observații până la data de 30 septembrie 2024.
Prima companie care și-a arătat intenția de a construi un terminal de stocare a gazelor naturale lichefiate în Portul Constanța a fost Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare din România. În 2022, Romgaz și Socar, compania națională petrolieră a Republicii Azerbaidjan, au semnat, la București, un Memorandum de Înțelegere care punea bazele unei noi colaborări între cele două companii. Prin acest Memorandum, cele două companii au oficializat intenția lor de a explora oportunitățile de dezvoltare în comun a unui proiect de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră.
Proiectul constă într-un terminal de lichefiere a gazelor naturale și un terminal de regazeificare, precum și alte instalații și facilități necesare pentru transportul de gaze din zona caspică în România. În primăvara acestui an, ministrul Sebastian Burduja a declarat că cele două companii au finalizat studiul de fezabilitate pentru proiectul comun, iar rezultatele acestuia sunt pozitive. Până la finalul anului, urmează să fie stabilită structura companiei de proiect și finanțarea necesară.
De asemenea, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, și-a propus un proiect GNL în Portul Constanța.
Andreea CONDURACHE