Un turism toxic se practică tot mai mai mult în ultima perioadă în Rezervația Biosferei Deltei Dunării

0
2825
Un gen de turism nerecomandat de specialiști. FOTO ARBDD

Autoritățile trag un semnal de alarmă cu privire la modul în care se face turism în Rezervația Biosferei Deltei Dunării. Zonele protejate sunt atacate în fiecare zi de cei care vor să fugă de aglomerația urbană și vor o evadare în natură, fără să realizeze că prin acțiunile lor afectează ecosistemul.

Inspectorii Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării atrag atenția că în ultima vreme au început să se intensifice forme de turism nerecomandate pentru Delta Dunării.

„Există și forme de activități turistice și agrement care nu sunt permise în Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD). Dat fiind statutul de arie naturală protejată, recunoscută și apreciată ca atare nu numai la nivel național ci și la nivel mondial, accentul cade pe protejarea unor ecosisteme unice, împreună cu biodiversitatea pe care o găzduiesc. Vizitatorii sunt încurajați să vină și să se bucure de frumusețea acestor locuri însă trebuie să se limiteze numai la acele activități care nu afectează în mod negativ mediul, în caz contrar riscând să fie sancționați potrivit prevederilor legale în vigoare.
Folosirea mijloacelor de transport terestre și acvatice de orice fel, dotate cu motoare puternice, generatoare de noxe, zgomot puternic, valuri sau orice altă formă de deranj pentru viețuitoarele pentru care Delta Dunării este unul din puținele refugii naturale rămase, este nu numai iresponsabil ci și ilegal“
, au precizat reprezentanții ARBDD.

În urma controalelor efectuate au fost depistate mai multe persoane cu autovehicule de teren care făceau offroad în zone protejate. În zona Ciotica din perimetrul RBDD, inspectorii ecologi ai comisariatului regional au aplicat două amenzi de câte 6000 lei în baza ORDONANȚEI DE URGENȚĂ nr. 57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.

De asemenea, și zona Strict Protejată Sacalin Zătoane din apropierea localității Sfântu Gheorghe a atras un flux ascendent de vizitatori.

Dată fiind izolarea naturală a insulei Sacalin, aceasta a devenit un adevărat paradis al păsărilor care găsesc aici condiții bune de cuibărit. Pentru cei care doresc să vadă sau să fotografieze aceste frumuseți ale naturii a fost creat un scurt traseu de vizitare, balizat la o distanță care să asigure presiune minimă asupra ecosistemului.

„Numărul din ce mai mare de ambarcațiuni cu motoare foarte puternice care uneori depășesc limitele de siguranță stabilite, exercită o presiune îngrijorătoare asupra zonei. Toți cei prinși în fapt că încalcă restricțiile vor suporta sancțiunile prevăzute de lege dar, pe termen lung, modalitatea cea mai probabilă în care vor reacționa păsările, care până acum găseau aici un refugiu de liniște, este că vor pleca și nu se vor mai întoarce. Iar asta ar fi deosebit de trist“, sunt de părere specialiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.