Un vortex polar va lovi România. Vântul poate să ajungă și până la 250 km/h

0
1478
Un val de aer polar va lovi Europa în acest weekend, care va afecta și România

Un val de aer polar va lovi Europa în acest weekend. Temperaturile vor scădea drastic până la jumătatea săptămânii viitoare. Primele semne au început deja să apară. Temperaturile scăzute din ultimele zile au adus primii fulgi de nea în Banat. Muntele Mic și Munții Țarcu au fost acoperiți de un strat subțire de zăpadă. 

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a explicat miercuri, 14 octombrie, a.c., la Digi24 că vortexul polar este o circulație intensă a vântului și care se extinde undeva între 10 și 50 kilometri în atmosferă.

„Nu este un fenomen nou, nu este un fenomen extrem de sever, dar în timpul iernii, acest vortex polar se poate intensifica și atunci blochează aerul acesta rece, care rămâne în regiunea arctică. În schimb, când vortexul este mai slab, cum o să fie cazul – probabil – în următoarele săptămâni, atunci apar un fel de ondulații sau se poate rupe în mai multe nuclee. Dacă apare acest fenomen, atunci aerul polar ajunge mult mai ușor spre centrul Europei. Modelul de prognoză arată că acesta va fi cazul în următoarele săptămâni, deci Europa centrală și de vest în special. Vom avea temperaturi mai mici decât media climatologică”, a explicat Bogdan Antonescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.