A venit vara, iar multă lume își reia activitățile sezoniere, mai ales cei care activează în turism, în special în sectorul HoReCa. Restaurantele și hotelurile au făcut angajări pentru a face față valurilor de turiști care vor veni pe litoral. Se mai întâmplă ca unele unități să funcționeze și în extrasezon, iar în această perioadă doar își suplimentează personalul. În acest context, discuția se poartă în jurul unei întrebări: pot salariații să își ia concediul de odihnă în perioada verii sau nu?
O problemă cu care se confruntă mulți salariați, în perioada sezonului estival, nu numai cei din HoReCa, dar și din alte domenii care au un nivel crescut de activitate în această perioadă, este cea a concediului de odihnă, pe care toată lumea și-l dorește pentru a pleca în vacanță, pentru a rezolva unele treburi care necesită timp sau, pur și simplu, pentru a se odihni.
Doar că se întâmplă uneori ca angajatorul să nu aprobe cererile de concediu în perioada verii, întrucât ar apărea un dezechilibru în desfășurarea activității. De cele mai multe ori, nu are cine să suplinească angajații care ar urma să plece în concediu și ar crește volumul de muncă pentru ceilalți angajați.
Dacă este legal sau nu acest refuz al angajatorilor în legătură cu acordarea concediilor în perioadele de vârf, ne explică avocatul Cătălin Niță din Baroul Constanța, specialist în Dreptul Muncii.
„În primul rând, trebuie să plecăm de la ipoteza că acest angajator este afectat în activitatea sa de problema sezonului, cum ar fi cazul sezonului estival. În mod evident, angajatorul trebuie să-și desfășoare activitatea la capacitate maximă în perioada sezonului estival, urmând ca, în afara perioadei de sezon, să acorde oamenilor concedii de odihnă și, eventual, recuperări.
Pot fi situații când salariații, prin natura activității, să desfășoare muncă suplimentară peste limita celor 48 de ore de muncă săptămânale, care includ și orele suplimentare, sens în care se poate aplica o medie a timpului de muncă la 4 luni. Practic, numărul orelor de muncă pe săptămână este de 40, numărul orelor săptămânale de muncă cu tot cu orele suplimentare este de 48 de ore, cu 8 ore suplimentare. Numai că sunt unele sectoare de activitate, cum ar fi în turism, afectate de această sezonalitate, unde muncă săptămânală poate fi prestată peste limita acestor 48 de ore de muncă săptămânale, cu condiția ca, într-o perioadă de referință de patru luni, prin media timpului de muncă practicat de salariat să se încadreze în aceste 48 de ore de muncă săptămânale. Atenție, în aceste perioade nu intră perioadele de concediu. Prin urmare, da, este posibil ca un angajator să nu aprobe, justificat, concedii de odihnă pe timp de sezon și să le acorde ulterior, iar unde s-a prestat muncă suplimentară, să acorde acele recuperări“, ne-a precizat avocatul Cătălin NIță.
Prin urmare, da, angajatorul are voie să refuze acordarea concediilor pe perioada sezonului estival, dar numai justificat, dacă domeniul său de activitate are legătură cu această perioadă a anului.
Este adevărat, cu excepția societăților din domeniul turismului, există o tendință de a fi preluat și la noi modelul unor țări europene, precum Italia și Spania, unde în luna august activitățile sunt reduse într-atât încât salariații pot pleca în vacanțe, toți odată sau cu schimbul, timp de o lună.
Numai că, din câte se pare, această tendință nu se reflectă în rândul societăților cu activități pe litoral, mai ales că multe activează doar vara.
Daniel ALBU