Unii români de peste hotare au votat deja, atât fizic, cât și prin corespondență

0
193

Așa cum a fost anunțat, românii din Diaspora vor avea la dispoziție două zile pentru a-și exprima votul la alegerile parlamentare din acest an. De asemenea, numărul secțiilor de votare a fost suplimentat, față de cel din 2016. Ministerul Afacerilor Externe a transmis, încă de luni, către Autoritatea Electorală Permanentă, propuneri pentru organizarea a 748 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare din 5 și 6 decembrie. Mulți români au votat, deja.

Propunerea de organizare a celor 748 de secții de votare din străinătate este rezultatul consultării comunităților de cetățeni români din afara țării și al eforturilor susținute și al implicării șefilor de misiuni și personalului Corpului Diplomatic și Consular aflat în coordonarea acestora, în condiții speciale și dificile, generate de pandemia de COVID-19. De asemenea, au fost avute în vedere cele 12 localități comunicate de către Autoritatea Electorală Permanentă, ca urmare a cererilor de înființare de secții înregistrate pe platforma www.votstrainatate.ro.

Primii români care au votat deja sunt cei din Noua Zeelandă, urmați de cei din Australia, apoi cei din Asia.

Mulți români, circa 21 de mii, au apelat deja la varianta votului prin corespondență, pentru a evita deplasarea la secții sau pentru a economisi timp. Potrivit autorităților, acest tip de vot scade nivelul de risc în contextul epidemiologic actual.

Alți aproape 40.000 s-au înscris pentru votul fizic la urne. Cele mai multe secții au fost pregătite în țările unde sunt comunități puternice de români, cum ar fi Spania, unde sunt 140 de secții la dispoziția votanților, cu 53 mai multe față de alegerile din 2016. În Italia sunt 137 de secții, dublu față de scrutinul trecut, iar în Germania sunt 61 de secții.

În Marea Britanie și Franța au fost pregătite 50, respectiv 48 de secții de voatre. În schimb, nu au fost organizate secţii de votare în Malta, Nigeria, Coreea de Nord şi Venezuela. Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziția alegătorilor și o hartă interactivă cu locațiile tuturor secțiilor unde pot merge, care poate fi consultată pe site-ul ministerului. De asemenea, misiunile diplomatice au pregătit modele ale declarațiilor pe care alegătorii români trebuie să le aibă asupra lor în statele în care sunt în vigoare restricții de circulație după o anumită oră. Pentru a putea vota, cetățenii cu domiciliul în străinătate au nevoie de pașaport iar cei cu reședința peste hotare de un act de identitate românesc dar și de un act care dovedește reședința. Pentru aceste alegeri, vor putea vota și cei ale căror documente au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020. 

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.