Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, își prezintă raportul de activitate de la preluarea mandatului.
Conducerea Consiliului Județean Constanța a finalizat evaluarea aparatului propriu al instituției, prezentând concluziile în cadrul unei conferințe de presă, la care au participat și managerii instituțiilor subordonate, precum și directorii direcțiilor din cadrul CJC.
Președintele CJC a prezentat pe scurt activitatea desfășurată de direcțiile din cadrul administrației județene și rezultatele obținute în primele zece luni ale mandatului său.
Despre activitățile desfășurate vorbesc și cei unsprezece directori ai instituțiilor subordonate. Sunt prezenți și vicepreședinții CJC, Stelian Gima și Petre Enciu.
În ceea ce priveşte rezultatele evaluării interne, ca un diagnostic al activităţii aparatului propriu al CJC, preşedintele Mihai Lupu a făcut o scurtă prezentare a câtorva elemente concludente pentru activitatea internă, precum şi măsurile de eficientizare propuse.
„În aceste luni care au curs de la preluarea mandatului de preşedinte al CJC, am prefigurat un plan de analiză şi acţiuni, care să ne arate exact structura existentă şi ce necesităţi sunt pentru ca această instituţie să funcţioneze cât mai eficient. Am pornit, aşa cum este firesc, de la evaluarea aparatului propriu, precum şi a instituţiilor subordonate CJC, iar în paralel cu desfăşurarea acestui proces de analiză, am urmărit îndeaproape şi am pus la punct, elaborarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa. Am obţinut, astfel, un document programatic, cu obiective şi acţiuni concrete, măsurabile şi realizabile. Am gândit şi am realizat, alături de Primaria Municipiului Constanţa, un mecanism de aplicare a acestei strategii, prin înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă a judeţului Constanţa. Iată că, astăzi, putem spune că această asociaţie este funcţională, bine structurată şi urmează să emită documentul final care ne va furniza linia exactă de dezvoltare pe care trebuie să o urmăm, în următorii șapte ani“ – a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Pe parcursul prezentării, preşedintele CJC a făcut o trecere în revistă a tuturor direcţiilor/serviciilor, din punct de vedere al activităţii acestora, precum şi perspectiva măsurilor de îmbunătăţire a procedurilor de lucru. O propunere importantă pentru eficientizarea şi transparenţa actului administrativ a fost digitalizarea instituţiei, dar şi specializarea cât mai aplicată a personalului angajat.
Și vicepreședintele CJC Stelian Gima și-a prezentat pe scurt activitatea de până acum: „Alături de colegii din RAJDP, am participat la activități de deszăpezire ale drumurilor județene. Iarna trecută, niciunul dintre drumurile județene nu a fost blocat mai mult de câteva ore.
În cadrul CJC coordonez Direcția de Urbanism, a Domeniului Public și Privat și cele de coordonare a instituțiilor de cultură, sport și sănătate subordonate. Cred ca am reușit să găasim punctele slabe, dar și pe cele forte ale derulării activității a acestora și sa o eficientizăm. Pe parcursul 2021 au fost aprobate șase documentații tehnico economice pentru proiecte foarte importante. În urmă cu o lună a fost demarată verificarea tuturor hotărârilorCJC care vizează patrimoniul județului, în număr de 200, pentru a cunoaște realitatea cu privire la patrimoniu“.
Un alt subiect important abordat în cadrul conferinţei a fost reprezentat de necesitatea dezvoltării sistemului de management integrat al deşeurilor la nivelul judeţului Constanţa. Ca şi propunere de îmbunătăţire a serviciului, preşedintele CJC şi-a exprimat intenţia completării proiectului, aflat în stadiu final, prin atragerea unor noi fonduri, pe următoarele axe de finanţare, pentru completarea cu componenta transformării deşeurilor într-o sursă de energie şi materie primă, ce pot fi exploatate financiar, în folosul comunităţii.
La rândul său, vicepreședintele CJC Petre Enciu a declarat: „Această întâlnire arată foarte clar că ne dorim un nivel mare de transparentizare a activității CJC. În cadrul administrației județene coordonez activitatea Direcției Generale de Proiecte. La preluarea mandatului, am găsit în implementare 13 proiecte cu o valoare totală de peste 400 de milioane de lei. Dintre acestea, doar două erau în faza de execuție de lucrări: extinderea Delfinariului și reabilitarea cetății Capidava.
Între timp au început lucrările și la DJ223 Cernavodă – Ion Corvin. La Capidava a fost făcută recepția lucrărilor, după mai bine de opt ani. Din păcate, a fost reziliat contractul pentru reabilitarea sediului Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Și în cazul reabilitării Edificiului Roman cu Mozaic și a Cetății Carsium există probleme din cauza constructorului și proiectantului, dar încercăm să le depașim pe toate, pentru a demara lucrările.
La preluarea mandatului, zece proiecte se aflau în monitorizare și la toate a fost solicitată garanția de bună execuție. În această perioadă au fost scrise și noi proiecte, cu o valoare totală de peste 15 milioane de lei“.
UPDATE. Tot în cadrul conferinţei de miercuri, managerii instituţiilor subordonate au prezentat un scurt raport de activitate, precum şi proiectele pe care le au în derulare şi cele viitoare, cu privire la eficientizarea activităţii instituţiilor pe care le conduc. De asemenea, aceştia au mai prezentat şi dificultăţile întâmpinate în ultima perioadă.
La finalul conferinţei, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, a punctat necesitatea suportului necondiţionat a instituţiei pe care o conduce pentru ca entităţile aflate în subordinea acesteia să poată derula şi implementa cât mai multe proiecte în folosul locuitorilor judeţului Constanţa.
„Dacă ne referim la cultură, toate instituţiile din subordine au nevoie de suportul CJC. În fiecare zi căutăm resursele financiare necesare pentru ca aceste instituţii să poată ajunge într-un timp cât mai scurt, la o capacitate optimă de funcţionare. Relocarea Tetrului pentru Copii şi Tineret într-un spaţiu cât mai propice este o necesitate. De asemenea, Teatrul de Stat are nevoie de o sală modernă, spaţioasă, pentru a putea găzdui un public mai numeros. Totodată, aşteptăm expertiza finală a Teatrului de Vară din Mamaia, pentru a avea o imagine reală asupra acestuia şi cum poate fi transformat, pentru a fi redat circuitului cultural. Nici muzeele nu le-am lăsat deoparte. Muzeul de Istorie este o instituţie ce găzduieşte piese extrem de valoroase ale identităţii noastre. Această clădire necesită reparaţii urgente ale acoperişului, dar şi lucrări la interior, care să pună în valoare cât mai eficient, patrimoniul pe care îl deţine. Muzeul de Artă Constanţa, precum şi Biblioteca Judeţeană au nevoie de noi sedii care să poată găzdui, patrimoniul educaţional al acestora.
Dacă ne referim la infrastructura de drumuri judeţene, este inacceptabil ca în secolul XXI să avem, încă, 60 de km de drumuri la stadiu de pământ. De asemenea, nu putem accepta ca, din totalul de 70 de UAT-uri, doar 51 să fie racordate la sistemul de apă curentă şi canalizare. Sănătatea este un domeniu vital al oricărei societăţi şi acord o atenţie deosebită acestui sector. În acest moment, aşteptăm expertiza tehnică pe care o avem în derulare asupra clădirii SCJU, pentru a cunoaşte exact pentru cât timp această clădire va putea fi exploatată în condiţii optime. Este imperioasă construirea unui nou spital în judeţul nostru. Întreprindem toate demersurile posibile pentru ca în judeţul Constanţa să fie ridicat, în viitorul cât mai apropiat, un nou spital regional. Drămuim fiecare bănuţ pe care îl avem şi îl cheltuim transparent, pentru o dezvoltare cât mai eficientă şi unitară a judeţului“, a mai declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Rezultatele analizei asupra funcționării CJC până la data de 15 septembrie a.c. se regăsesc în documentul de mai jos.
D.A., L.M., V.I.