UPDATE. Plângere penală și amendă pentru Primărie, din cauza gropii de gunoi din Portul Constanța

1
621

Depozitarea deșeurilor la Poarta 9 din incinta Portului Constanța a fost sistată începând cu data 08.11.2022, ca urmare a neregulilor constatate de către comisarii Gărzii Naționale de Mediu Constanța.

Acțiunea de inspecție și control s-a desfășurat începând cu data de 21 octombrie 2022, împreună cu Garda de Coastă, ocazie cu care s-au constatat neregului grave în ceea ce privește depozitarea deșeurilor.

Pe amplasamentul autorizat pentru depozitarea deșeurilor inerte din construcții și demolări din Constanța, lucrările de rambleiere au fost efectuate folosindu-se deșeuri inerte, în amestec cu deșeuri menajere și reciclabile de toate tipurile, mare parte fiind îngropate și acoperite cu pământ.

Pentru nerespectarea condițiilor din actul de reglementare emis de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța pentru lucrările de rambleiere de la Poarta 9 a Portului, Municipiul Constanţa a fost sancționat conform Legii 292/2018, cu amendă de 100.000 de lei, sistarea operațiunilor de depozitare a deșeurilor pe amplasament și aducerea terenului la starea inițială, prin curățarea zonei afectate de depozitări ilegale de deșeuri, altele decât cele admise.

Întrucât s-a constatat îngroparea deșeurilor și abandonarea acestora în afara spațiilor autorizate, fapte ce constituie infracțiune conform OUG 92/2021, privind regimul deșeurilor, Garda Națională de Mediu Constanța a înaintat o sesizare către organele de cercetare penală, astfel încât cei vinovați să fie identificați și trași la răspundere.

UPDATE. Deocamdată, Primăria Constanța nu a oferit un punct de vedere cu privire la decizia Gărzii de Mediu.

Persoanele fizice, cât și persoanele juridice care transportă deșeuri provenite din construcții și desființări sunt rugate să se adreseze următorilor operatori autorizați pentru tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase: 

  • SC UCG Construcții Ecologice S.R.L., punct de lucru: sat Culmea, oraș Ovidiu, date de contact: 0733405000, e-mail: ucgconstructii@yahoo.com; 
  • SC IRIDEX GROUP SALUBRIZARE S.R.L., punct de lucru: sat Schitu, comuna Costinești, date de contact: 0241 743 376, e-mail: mediu.ct@iridexsalubrizare.ro 

Abandonarea deșeurilor inerte pe domeniul public, terenuri virane și în alte locuri decât cele special amenajate constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei, pentru persoanele fizice, și între 50.000 și 70.000 de lei, pentru persoanele juridice. 

Totodată, se aplică și măsura confiscării autovehicului folosit la săvărsirea faptei contravenționale. 

V.I.

1 COMENTARIU

  1. Garda de mediu pentru groapa de gunoi de la Costinești nu a găsit modalitate de a fi sancționată, pentru că de acolo mănâncă toată lumea inclusiv doamna cu vila EDEN din zona Schitu Golful Francez, primarul comunei Costinești, partidul de la guvernare etc.Campaniile electoralele sunt susținute financiar de această groapă de gunoi a firmei IRIDEX.Ontr-o țara eșuată a lui Iohannis ce mai vrem? Hoți la putere!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.