Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România, a venit astăzi, 8 februarie 2025, într-o vizită de lucru în județul Constanța, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.
Scopul principal al acestei vizite este reprezentat de o întâlnire cu medicii rezidenți, în cadrul căreia vor fi abordate aspecte legate de pregătirea lor, condițiile de muncă și viitorul în sistemul de urgență.
,,A fost o vizită de lucru. A vrut să văd exact care sunt problemele cu care se confruntă medicii rezidenți din medicina de urgență și evetual ce soluții ar putea să găsească la ele. În primul rând, este vorba despre locurile de muncă după terminarea rezidențiatului. Din păcate, rezidenții noștri, cel puțin acum din cauza ordonanței trenuleț, nu se știe dacă, după promovarea examenului de medic specialist, aceștia vor putea concura pentru un loc într-o unitate de primiri urgențe.
Au fost probleme discutate strict specifică specialității noastre. Raed Arafat le-a explicat cât de bine trebuie să fie pregătiți, mai ales cei din zona aceasta, având în vedere specificul zonei. Urmează să fim dotați cu echipamente pentru intervenții pe mare, iar acest lucru necesită echipe bine pregătite pentru astfel de situații. Este o specialitate complexă, multe cazuri interesante. În specialitatea noastră trebuie să recunoaștem urgența majoră. Chiar dacă la început nu ni se par grave, medicii trebuie să fie pregătiți pentru că răul poate exista. Am discutat și despre tehnicile pe care trebuie să le stăpânească un medic de urgență, dar și despre cum era medicina de urgență la începuturi. Raed Arafat, fiind fondatorul SMURD, le-a împărtășit rezidenților din experiența sa și despre dificultățile întâmpinate la începutul dezvoltării sistemului. Totodată, le-a subliniat oportunitățile pe care le au medicii rezidenți acum pentru a se pregăti mai bine.
Un subiect important a fost motivația medicilor rezidenți. Există două categorii de rezidenți: unii care aleg medicina de urgență din pasiune, pentru că așa vor ei, și alții care iau 500 de puncte și ajung aici din lipsă de alternative. Acesta i-a întrebat pe rezidenți dacă își doresc cu adevărat să rămână în medicina de urgență sau dacă doar au ales această specialitate din necesitate. S-a discutat și despre relația dintre medicii de urgență și specialiștii din alte domenii. Uneori, specialiștii chemați la cazuri urgente, mai ales noaptea, la trei-patru dimineața pot fi reticenți și să nu fie foarte prietenos. Sfatul acestuia a fost ca rezidenții să-și susțină punctul de vedere și indiferent ce spune medicul specialist, să-și impună punctul de vedere și să insiste, iar dacă un specialist refuză internarea unui pacient, atunci medicul rezident să îl interneze, pentru că dacă pacientul nu este internat la timp, suferă complicații ulterior, atât medicul de urgență, cât și specialistul sunt trași la răspundere. Le-a atras atenția asupra acestor aspecte.
Le-a arătat și cât de complexă este această specialitate. Raed Arafat a felicitat medicii de urgență pentru rolul crucial pe care l-au avut în timpul pandemiei, când au susținut întregul sistem sanitar. Este un lucru foarte real. Discuția a fost interactivă, nu un simplu monolog din partea dr. Raed Arafat. La final, au completat un chestionar anonim, în care trebuiau să răspundă sincer la întrebările din chestionar și să se găsească soluții.
S-a subliniat și faptul că examenul de medic specialist în medicina de urgență este unul dintre cele mai riguroase din România, fiind organizat doar în centrele de referință, precum Târgu Mureș și Spitalul Floreasca din București. Examenul implică patru comisii formate din medici din toate marile centre universitare. Un alt aspect discutat a fost programul de lucru. Medicina de urgență implică situații imprevizibile, iar programul poate fi prelungit. De exemplu, dacă un elicopter medical trebuie să intervină într-o zonă îndepărtată, echipa nu poate ateriza doar pentru că s-a terminat programul. Vizita a fost foarte utilă, iar pe lângă rezidenții de an mare, erau și cei din anul I și e bine să înțeleagă exact la ce s-au angajat”, a declarat, pentru Focus Press, Camer Salim, Director medical al Spitalului Județean Constanța.
,,În cursul zilei de astăzi am efectuat o vizită la Spitalul Județean Constanța, pentru a discuta cu rezidenții de medicină de urgență. Am fost ieri la Galați, astăzi la Constanța. Am discutat în jur de o oră cu aceștia, au completat un chestionar anonim, prin care trebuie să ne dăm seama și să înțelegem unde au probleme și ce trebuie să facem ca să îmbunătățim pregătirea lor. Acesta a fost scopul vizitei. Să discutăm și să vedem ce mai este de făcut ca pregătirea lor să fie și mai bună”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat, pentru Focus Press.

A.C.