Personalul didactic din cadrul Universităţii Maritime Constanţa se întruneşte azi, 9 noiembrie, începând de la 11.30, într-o şedinţă în cadrul căreia se va lua în discuţie posibila înfiinţare a unei noi universităţi, alături Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Universitatea din Piteşti.
Discuţiile pe această temă vin în contextul în care UMC şi Politehnica Bucureşti au derulat, de-a lungul timpului, proiecte comune.
Contactat de Focus Press, Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnice, a precizat că discuţii au loc la nivelul întregii ţări, în contextul unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Educaţiei. Rectorul a adăugat că decizia aparţine celor de la UMC, în ceea ce priveşte posibilul proiect comun.
„Se discută despre o nouă universitate. Dar nu este fuziune. Proiectul se numeşte, la momentul actual, Universitatea Naţională pentru Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica. Între Politehnica Bucureşti şi Politehnica Piteşti au avut loc discuţii, cadrele didactice de la Piteşti au agreeat deja proiectul – a fost un referendum în cadrul căruia s-a votat. În proporţie de peste 90%, cadrele didcatice de la Piteşti au fost de acord. Noi suntem acum la momentul prezentării acestui proiect, iar apoi ar putea urma referendumul, unde se decide dacă da sau nu”, a precizat preşedintele Senatului UMC, Cornel Panait. Acesta a adăugat că proiectul prevede ca universităţile implicate să se desfiinţeze, pentru a fi creată o nouă universitate.
Informaţiile au fost confirmate şi de rectorul UMC, Violeta Ciucur, care a adăugat că proiectul va fi prezentat în detaliu cadrelor didactice în cursul zilei de azi, la şedinţa informală convocată pe acest subiect.
UPDATE: A avut loc întâlnirea cadrelor didactice din cadrul Universității Maritime Constanța, iar președintele Senatului UMC, Cornel Panait a declarat că vor avea la dispoziție aproximativ 30 de zile pentru a luat o decizie în acest sens. Totodată, a specificat că această nouă structură se va forma, cu și fără implicarea UMC în acest proiect, sub denumirea „Universitatea Națională pentru Știință și Tehnologie Politehnică”.
Cel mai mare avataj ar fi acela că ar fi o forță academică superioară și așa ar atrage mult mai mulți studenți. Nu se va pierde însă specificul marinăresc, dă asigurări președintele Senatului, Cornel Panait.
„Promotorul proiectului este Universitatea Politehnică din București. Discuțiile au fost la nivelul mai multor universităti. Noi nu avem cum să funcționăm decât cu o structură în care să fie introdusă Universitatea Politehnică din București. Eu așteptam ca lucrurile să capete o anumită rezistentă, acum lucrurile se mișcă mai bine. Noi avem la momentul de față două posibilități, să fim sau nu parte a proiectului. Ce pierdem dacă facem parte din proiect: nu vom mai avea poziția de rector la Constanța, dar vom avea trei prorectori dintre care unul va fi prorector coordonator. Vom avea aceleași departamente, aceeași structură administrativă, nu va dispărea nicio funcție și se mai pot înființa departamente. În momentul în care suntem în comun vom avea mai multe forțe, o forță academică superioară.
Nu ne împiedică financiar să facem parte din acest proiect, diferența este că vom face parte din această lume cu alte capacități. În viitor vom avea structură de școala doctorală, aceasta ar fi noutatea. În această perioadă ne mai putem gândim, să vorbim cu rectorul de la Politehnica din București. Specificul nostru de marină va fi păstrat. Dar se vor desființa Universitarea Potitehnică din București, Pitești. Universitatea Națională pentru Știință și Tehnologie Politehnică se va înființa prin lege, va fi nouă universitate, o nouă structură. Nu trebuie să aveți un răspuns astăzi. (…) Nu există în momentul de față niciun proiect legat de această nouă structură (…) Această nouă structură nu va putea fi ignorată de funcționarii publici parlamentari și cei ce ne ignoră, în prezent, vremelnic, cum ar fi și administrația locală.
Aceasta este o certitudine, nu vom mai fi ignorați. Nu există noțiunea de filială, dacă vom face parte a proiectului ne vom numi, Universitatea Națională pentru Știință și Tehnologie Politehnică Constanța, la fel ca Universitatea Națională București, Universitatea Națională Pitești” (…) Nu avem termen jumătate de an să kluăm o decizie pentru că este vorba despre un ordin de ministru și dacă nu avem un răspuns acum, apoi mai trebuie să așteptăm un an (…) Concluziile sunt: în timp de 10 ne gândim si formulăm întrebări, după aceste 10 zile îi invităm aici pe cei de la Politehnica București aici pentru a discuta concret și după alte 10 zile facem referendum”, a declarat Cornel Panait.
Alexandra CUCU, Loredana MIHAI