La data de 6 aprilie 2023, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au efectuat două percheziții domiciliare, într-un dosar penal având ca obiect comiterea infracțiunilor de înșelăciune, tentativă la înșelăciune și fals informatic.
Din cercetări a reieșit că un bărbat, de 32 de ani, atribuindu-și calitatea de comisionar al unei persoane juridice, ar fi prezentat persoanelor vătămate, respectiv o persoană fizică și 2 persoane juridice, oferte de prețuri pentru îngrășăminte chimice.
Pentru aceasta, ar fi întocmit facturi proforme cu datele de identificare ale societății respective, inducând în eroare persoanele vătămate și urmărind obținerea de foloase materiale.
Astfel, una dintre persoanele vătămate ar fi efectuat o plată de peste 54.000 de euro, reprezentând contravaloarea îngrășămintelor chimice pe care bărbatul ar fi urmat să i le furnizeze.
Acesta ar fi indus în eroare și celelalte două persoane vătămate, în cazul cărora infracțiunea a rămas în faza de tentativă.
În urma perchezițiilor efectuate, la data de 6 aprilie a.c., bărbatul a fost reținut, pentru 24 de ore, condus și încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
În cursul zilei de astăzi, acesta va fi prezentat instanței de judecată, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile.
Potrivit unor surse, societatea pe care acesta se recomanda că o reprezintă se numește Biochem SRL și este controlată de milionarul constănțean Constantin Chimișliu. În acest context, afaceristul nu are nicio implicare în ”afacerile” derulate de impostorul care opera în numele firmei sale.
UPDATE. Vineri, 7.04.2023 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 7.04.2023 și până la data de 6.05.2023 inclusiv, a inculpatului V.B.G.,cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, prevăzută de art. 244 alin. 1 şi 2 Cod Penal, instigare la fals informatic, prevăzută de art. 47, raportat la art. 325 Cod Penal, tentativă la înşelăciune, prevăzută de art. 32, raportat la art. 244 alin. 1 şi 2 Cod Penal şi la art. 248 Cod Penal, instigare la fals informatic, prevăzută de art. 47, raportat la art. 325 Cod Penal, tentativă la înşelăciune, prevăzută de art. 32, raportat la art. 244 alin. 1 şi 2 Cod Penal şi la art. 248 Cod Penal, şi instigare la fals informatic, prevăzută de art. 47, raportat la art. 325 Cod Penal, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod Penal.
Potrivit procurorului, în data de 16.01.2023, inculpatul V.B.G. a încercat să îl inducă în eroare pe C.C., administrator al A.G. SRL, în scopul de a obţine de la acesta sume de bani, prin aceea că şi-a atribuit calitatea nereală de intermediar al B. SRL şi i-a prezentat o ofertă de prețuri pentru fertilizați chimici falsificată.
La aceeaşi dată, inculpatul a încercat să îl inducă în eroare şi pe R.P., administrator al A. SRL, în scopul de a obţine de la acesta suma de 297.960,77 lei, prin aceea că şi-a atribuit calitatea nereală de intermediar al B. SRL şi i-a prezentat o factură proformă falsificată.
Ulterior, în perioada 4 – 13.02.2023 inculpatul V.B.G. a indus în eroare pe N.C.M., reprezentant al persoanei vătămate R.C. SRL, atribuindu-şi în mod nereal calitatea de comisionar al societăţii C.F. – Sucursala România, calitate în care i-a prezentat situaţia nereală că are spre vânzare o combină agricolă, cu scopul de a determina persoana vătămată să cumpere utilajul. Inculpatul i-a prezentat, ulterior, reprezentantului persoanei vătămate o factură fiscală falsificată, iar acesta i-a remis preţul convenit, respectiv 54.200 de euro, fără însă ca utilajul agricol să fie livrat.
Prin ordonanţa procurorului din data de 7.04.2023, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului, prezente sau viitoare, asupra sumelor de bani ale acestuia şi cuvenite lui, cu orice titlu, prezente și viitoare, până la concurenţa sumei de 54.200 de euro, echivalent în lei.
Vineri, 7.04.2023 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a respins propunerea procurorului de caz, dispunând luarea măsurii arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 7.04.2023 și până la data de 6.05.2023 inclusiv, a inculpatului V.B.G. Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa a formulat contestaţie împotriva hotărârii judecătorului de drepturi și libertăți.
Punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
Daniel ALBU