La Unitatea de Primiri Urgențe din Constanța este aglomerat mai tot timpul, doar că unii oameni nu au urgențe reale, astfel este îngreunată intrarea celor care chiar au nevoie de asistență medicală. Nu de puține ori, oamenii au relatat faptul că timpul de așteptare în UPU este unul destul de mare. Din această cauză, unii refuză să mai meragă în urgență, în timp ce alții se prezintă cu o banală durere de mână, picior ori burtă, dureri ce pot fi tratate la medicul de familie ori la medicii de specialitate.
Medicina nu este o joacă, iar camera de gardă înseamnă urgență, strictețe și reguli clare. La noi la UPU este ca la piață, iar medicii sunt sufocaţi de cazuri care nu au ce căuta acolo.
În UPU există coduri de culori după care sunt clasificate urgențele, iar timpii de așteptare sunt, de cele mai multe ori, determinați de analizele, consulturile medicilor din spital și investigațiile suplimentare cerute. Astfel, pacienții care ajung pe codurile alb și albastru sunt clasificați ca non-urgenți, cei de pe codul verde sunt urgenți, pacienții care vin pe codul galben sunt cei care prezintă risc de agravare, iar cei de pe codul roșu sunt pacienții critici.
Despre aceste aspecte a vorbit în nenumărate rânduri și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care a precizat că aglomeraţia din Unităţile de Primiri Urgenţe ale spitalelor româneşti este o realitate cu care mii de pacienţi se confruntă.
„Foarte mult auzim despre Unităţile de Primiri Urgenţă că sunt aglomerate, că e o problemă cu aglomeraţia lor. Da, este o problemă. Problema este că soluţia nu este la UPU. Pentru a reduce presiunea, soluţiile nu sunt în UPU, sunt în afara unităţii de primiri urgenţe. Fie unde trebuie create mai multe locuri de internare pentru pacienţii care necesită internare, fie de necesitatea de deschidere a unor sectoare, mai bine, către omul de rând, unde poate să ajungă să obţină asistenţă medicală fără să apeleze la UPU şi aici vorbim de asistenţă primară, de ambulatorii de specialitate şi de investigaţii. Asta nu înseamnă că la UPU totul e perfect, şi la UPU sunt lucruri încă de îmbunătăţit”, declara Raed Arafat, anul trecut.
Aproxitiv 150.000 de oameni s-au prezentat la UPU Constanța în 2022, majoritatea cu urgențe minore
Anul trecut, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Constanța, au fost înregistrați 141.532 pacienți, din care 101.060 adulți și 40.945 copii. Cele mai multe solicitări au fost în lunile iulie și august cu peste 14.000 de pacienți pe lună. În iulie au fost 14.434 și în august 14.623, asta în condițiile în care într-o lună normală sunt în jur de 12.000.
Din totalul de 141.532 de prezentări, iar urgențe majore au fost 2.803. Pe codul galben au fost preluați 13.619 pacienți. Cele mai multe prezentari, 125.170, au fost înregistrate pe codurile verde, alb și albastru. Este vorba despre urgențe minore și non-urgențe.
„Adresabilitatea se menține în continuare foarte ridicată, în ceea ce privește numărul de prezentări din Unitatea Primiri Urgențe. Multe dintre acestea ar putea fi tratate de către medicul de familie sau medicul specialist. Sunt foarte mulți pacienți cu boli cronice, care au periodic nevoie de investigații și evaluări medicale, mulți dintre ei ajungând la urgență atunci când boala se agreavează. Pacienții ar trebui să se adreseze medicului de familie sau medicului specialist, în ambulatoriu, încă de la primele simptome. Dacă au de efectuat analize, trebuie să știe că legea este mult mai permisivă acum. De exemplu, pacienții asigurați cu vârsta de 40 de ani și peste, beneficiază anual, în cadrul programului de prevenție, de un set de analize gratuit, chiar dacă laboratoarele la care se adresează și-au epuizat bugetul pentru luna respectivă. La fel, şi asigurații cu boli cronice pot beneficia de analize de laborator/imagistică gratuite, pe baza biletului de trimitere, pentru monitorizarea afecțiunilor precum COVID-19, a bolilor oncologice, cardiovasculare, neurologice și altele, fără să depindă de plafonul diverselor laboratoare”, a precizat Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Constanța.
Mihaela GIUGLEA