USR Constanța, atac la adresa primarului Vergil Chițac, după ce Primăria Constanța a ales să cheltuie aproximativ 20 de milioane de euro pentru plante decorative

3
579
sursa foto: Facebook/ USR Constanța

USR Constanța îl critică pe primarul Vergil Chițac, după ce Primăria Constanța a decis să cheltuie aproximativ 20 de milioane de euro pentru achiziționarea de arbori, arbuști decorativi, liane decorative, trandafiri si plante decorative.

Consilierul local USR Constanța, Mihai Ochiulet, a spus că Vergil Chițac și echipa lui nu vor mai fi la „butoanele primăriei în 2024” și că acestora „le-au mai rămas doi ani de mimat promisiuni electorale şi de tocat banii publici.“

Mihai Ochiuleț, consilier municipal din partea USR Constanţa:

„Ca să ne facem o idee despre ce înseamnă aceşti bani, suma reprezintă aproximativ 7,9 % din veniturile estimate sau 6,8 % din cheltuielile proiectate în bugetul pe anul 2022 sau 17,6 % din bugetul destinat dezvoltării municipiului Constanţa. Enorm!
Dar ca să avem o imagine şi mai clară, reabilitarea atât străzii Ştefan cel Mare, cât şi a tronsonului cuprins între Gara CFR şi Staţiunea Mamaia, este mai ieftină. Primul proiect costă în jur de 89.860.000 lei, adică 18.340.000 de euro, iar al doilea aproximativ 91.370.000 lei, adică 18.650.000 euro.
‼️ Deci, în anul 2023 Primăria lui Vergil Chiţac şi-a propus să spargă pe floricele mai mulţi bani decât pe oricare dintre cele două mari obiective de investiţii menţionate mai sus – obiective începute de Făgădău şi asumate cu seninătate de Chiţac.
Desigur, lista cu ce se poate face de 20 de miliaone de euro este foarte lungă. De la Spitalul Municipal de Boli Infecţioase, la creşe, grădiniţe, şcoli, licee, săli de sport, pieţe şi până la toate parcurile din oraş. Interesant ar fi să vedem şi câţi ani vor face la final cei care vor analiza ofertele, întrucât această achiziţie miroase de la o poştă a tun, a jaf ordinar.
În timp ce primarii Emil Boc şi Ilie Bolojan, alături de care Vergil Chiţac încerca să câştige încrederea constănţenilor în campania electorală, inaugurează obiectiv după obiectiv, constănţenii au rămas cu pozele celor trei făcute în campanie şi cu şantierele deschise pentru proiectele demarate de administraţia PSD în perioada 2016 – 2020. Nimic nou, nimic din promise în campania electorală, nimic din Cluj sau Oradea la Constanţa. Doar aroganţă, blocarea sau, după caz, asumarea ideilor noastre şi… tunuri.
Numai în acest an, Emil Boc a inaugurat în cartierul clujean Mănăştur o bază sportivă cu o suprafaţă de 4,3 hectare şi care a costat 6,5 milioane euro, iar Ilie Bolojan a inaugurat în localitatea Salonta al treilea bazin didactic din totul celor şapte proiectate în tot judeţul Bihor şi a căror valoare totală se ridică la aproximativ 7,2 milioane de euro.

Inutil să vă reamintesc că şi noi, consilierii USR, i-am propus primarului Chiţac construirea unui bazin didactic în zona Şcolii Gimnaziale Nr. 8, dar până şi un perete ar fi fost mai receptiv decât a fost/este edilul nostru.
Este limpede pentru toată lumea, inclusiv pentru echipa lui Chiţac, că ei nu vor mai fi la butoanele primăriei în 2024. Le-au mai rămas doi ani de mimat promisiuni electorale şi de tocat banii publici.“

Context:

Primăria Constanța intenționează să cheltuie 82.373.970.72 de lei, fără TVA, adică 98.025.025,16 cu TVA (19.903.099,56 de euro) pentru a achiziționa arbori, arbuști decorativi, liane decorative, trandafiri si plante decorative.

Municipalitatea precizează că „materialul dendro-floricol solicitat în caietul de sarcini va contribui la îmbunătățirea calității aerului din mediul ambiental precum și la asigurarea aspectului estetic al mediului urban în contextul turistic litoral”.

Astfel, este vorba despre o achiziție efectuată de Primăria pe trei loturi. La capitolul arbori, Primăria Constanța dorește să achiziționeze: Arborele lui Iuda, platan englezesc, arțar american, mesteacăn alb, castan decorativ, arțar auriu, fag roșu, prun decorativ, măr decorativ, pin negru, etc. Valoare estimată fără TVA a primului lot este de 15.842.851,74 de lei.

La capitolul arbuști decorativi, municipalitatea vrea să achiziționeze: liliac chinezesc, liliac indian, liliac de vară, pin de munte, rodiu pitic, ienupăr târâtor, caprifoi târâtor, etc. Valoarea estimată fără TVA al celui de-al doilea lot este de 55.866.735,29 de lei.

La capitolul liane decorative, trandafiri, plante decorative, Primăria Constanța vrea să achiziționeze: iederă argintie, viță japoneză, trandafiri cățărători, lavandă, crizanteme. Valoarea estimată fără TVA al celui de-al treilea lot este de 10.664.383,69 de lei.

P.I.

3 COMENTARII

  1. O treaba inteligenta ! In locul toaletelor publice ne vom putea face nevoile la adapostul materialuli dendro-floricol ce va umple orasul demolat .S..a mai bage cateva milioane si pentru paza si linistea celor ce-si vor face nevoile…Uraaa

  2. panselute, panselute, nu cumparati? Caa, sunt ieftine 50 lei firuuu!
    Avea dreptate “academicianul” Vanghele, baaa, voi nici nu stiti sa furati!!!

  3. Ia mai dati va naiba de usr isti. Voi ce realizari aveti? Ca nu se aude de voi decat la nivel de teorie. Si voi, creatia sri ului. Sa distrageti atentia de la mizeria politica din tara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.