Vaccinarea cu a treia doză a început marți dimineața, dar românii nu s-au înghesuit să se vaccineze

0
149

A început campania de vaccinare a populației cu cea de-a treia doză de vaccin, iar aproape 12.000 de persoane s-au programat deja, până marţi dimineaţă.

”Un număr de 11.970 de persoane eligibile pentru administrarea dozei 3 s-au programat deja în platforma RoVaccinare ”, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu. Cifrele centralizate marţi dimineaţă relevă că pentru vaccinul Pfizer/BioNTech au optat 11.186 de persoane, iar pentru cel de la Moderna, 784.

Baciu subliniază, însă că oamneii pot merge în cel mai apropiat centru de locuinţa lor şi că vor primi adeverinţa de vaccinare care atestă că le-a fost administrată doza 3. Toate persoanele care au mai mult de şase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19 pot primi, începând de marţi, a treia doză, scrie News.ro, citat de Știripesurse.ro.

Doza 3 este ferm recomandată:

– persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare;

– persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social şi din învăţământ.

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Totodată, având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început în 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că persoanele care s-au vaccinat cu două doze și au și istoric de trecere prin boală pot amâna vaccinarea cu doza trei, deși nu există o contraindicație sau probleme de siguranță pentru efectuarea acesteia.

Nu este contraindicată efectuarea dozei a treia, dar putem să temporizăm acest moment. Putem să amânăm decizia de efectuare a dozei trei, dar nu există o contraindicație sau probleme de siguranță la persoanele care sunt vaccinate cu schema completă și au și istoric de trecere prin boală”, a spus Valeriu Gheorghiță.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.