Vara, cel mai mare dușman al tenului! Sfaturi de la dermatologul Ramona David

0
2105
Dr. Ramona David

Cel mai mare organ al nostru este pielea. Deşi este un organ la vedere, uneori pot apărea modificări care ne scapă ochiului ori nu sunt luate în serios de către purtător. Pentru asta, o vizită anuală la medicul dermatolog pentru verificarea sănătăţii pielii este obligatoriu, mai ales că acum intrăm în plină vară. Temperaturile ridicate și atmosfera estivală ne încântă peste măsură, însă sezonul cald are și aspectele lui mai puțin plăcute, cum ar fi acțiunea nocivă a soarelui, transpirația excesivă sau praful. Toate acestea afectează, în primul rând, tenul, care are de suferit, dacă nu îl protejăm corespunzător. Tocmai din acest motiv, medicul specialist dermatolog David Ramona Elena, a acordat un interviu cotidianului Focus Press în care ne oferă sfaturi despre îngrijirea pielii vara.

Reporter: Cum ar trebui să ne îngrijim tenul vara?

Medic dermatolog: Fiecare anotimp are caracteristicile lui, iar pielea noastră, cel mai mai mare organ și cel mai expus, încearcă sa se adapteze factorilor de mediu pentru a asigura homeostazia corpului.  Vara, pe lângă faptul ca este indicat sa avem aport hidric corespunzător, sa ne hidratăm mai eficient, avem nevoie și de vitamine, minerale, care să susțină nevoile pielii. În fapt, suntem ceea ce mâncăm. În ultimii ani, radiațiile UV sunt din ce în ce mai agresive datorită faptului că stratul de ozon s-a subțiat foarte mult și radiațiile solare ajung în mod direct pe Pământ, afectându-ne prioritar pielea. Dacă până nu demult vorbeam de radiații UVA și UVB, implicate cel mai mult în procesele de îmbătrânire cutanată, fragilitate capilară, procese de carcinogeneza, ultimile studii arată și implicarea radiațiilor UVC. Tocmai de aceea, firmele producatoare de produse SPF efectuează în mod constant studii și elaborează noi formule pentru a ține pasul cu “dezavantajele” omului modern.

Rep: Ce fel de produse ar trebui aplicate pe ten pentru o protecție ridicată?

M.D: Pentru fototipul cutanat deschis, cu o reactivitatea crescută și tendința de roșeața, arsuri solare, există gama minerală SPF ( filtre minerale și organice). În acest sens, au ieșit pe piața nu doar creme SPF, ci și obiecte vestimentare cu filtru SPF. Cremele SPF trebuie aplicate corespunzător. De exemplu, pentru față se folosește o unitate falangiana: indexul de la baza la vârf pe toată lungimea lui, este o cantitatea suficientă pentru a proteja față. Cu toate acestea, nu uitați să reaplicați la 2 ore crema SPF, dacă stați mai mult de 2 ore expuși radiațiilor UV (50 este maxim aprobat la ora actuală de ANM) în România, dar se fac eforturi susținute și deja încep să iasă produse cu filtru mai mare.

Rep: În ce interval orar este indicat să mergem la plajă?

M.D: În principiu, orele cele mai indicate pentru plajă sunt până la 9 am și după 17 pm, evident cu fotoprotecție. Nu uitați că, o cantitate necesară de vitamina D/zi o putem obține în 15-20 min de expunere la soare într o zi obișnuita, nu foarte călduroasă.

Rep: Cum îi afectează expunerea masivă la soare pe copii și pe adulți?

M.D: Un aspect foarte important, pe lângă arsurile solare la copii, este reprezentat de faptul că cei mici se deshidratează destul de repede, astfel încât atenție la bebeluși și expunerea intensivă la soare. Soarele duce la apariția Melasmei (petelor pigmentare), spargerea vaselor de sânge (angioame, fragilitate capilară), îmbătrânirea cutanată (riduri, uscăciune cutanată), și, cel mai important, este implicat în leziunile precanceroase (keratoze actinice), sau carcinoame (bazo și spinocelulare) și cel mai agresiv tip de cancer cutanat – melanomul- care din păcate afectează persoanele tinere (incidența maximă este între 25-45 ani).

Rep: Persoanele care au pistrui, cum ar trebui să se protejeze sau ce ar trebui să folosească în sezonul cald?

M.D: Pistruii sau efelidele sunt acumulări de melanină, cel mai frecvent genetic, dar accentuați de radiații UV. Apar mai frecvent la persoanele cu fototip cutanat deschis și indicațiile rămân aceleași – o expunere moderată în intervalul orar menționat anterior și folosirea de produse SPF care ajută la menținerea unui tegument sănătos. Nu uitați, pielea, părul, unghiile, reflectă starea noastră de sănătate! Sfatul dermatologului: o monitorizare periodică clinică și dermatoscopica a pielii, în special a alunițelor, vă poate ajută la prevenția sau descoperirea unor leziuni care pot fi tratate din timp!

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.