Vergil Chițac față în față cu ministrul Finanțelor, în legătură cu subvențiile pentru încălzire

0
559
Vergil Chițac-primarul Constanței

Primarul Constanței, Vergil Chițac, împreună cu primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, au fost convocați într-o ședință de Guvern, vineri, 3 decembrie, ora 11:00, pentru a discuta cu ministrul Finanțelor pe tema prețului la gigacalorie. Edilul Constanței a explicat care sunt cele două probleme – subiecte de discuții – pe care dorește să le dezbată.

Primarul Vergil Chițac a precizat, la un post tv, că participarea la această ședință nu vizează doar subvenția pe care Primăria Constanța trebuie să o primească de la Guvern.

Eu vreau să discutăm, din perspectiva mea, două chestiuni importante: cum trecem de iarna aceasta și ce facem ca iarna următoare să nu ne mai prindă în aceeași situație. Din perspectiva asta sunt mai multe chestiuni. Una nu este specifică numai Constanței, Bucureștiul a depășit-o mai demult, dar va fi specifică tocmai din cauza măririi prețului la gigacalorie și pentru Timișoara și alte orașe.

O problemă este următoarea: subvenția pe care o acordăm de la primărie, în contextul acestor prețuri foarte mari, va crește de 15 milioane de euro, suma limită peste care noi intrăm sub incidența directivei UE privind ajutorul de stat. Prin urmare, eu cer sprijinul guvernului, ca prin intermediul Consiliului Concurenței să facem și noi ce a făcut Bucureștiul acum câțiva ani de zile și să notificăm Uniunea Europeană să ne desa voie să depășim această valoare. Pentru că dacă nu ne dă voie, suntem într-o situație disperată”.

Problema internă a Constanței: relațiile dintre societățile de termoficare

Primarul Chițac a mai afirmat că o problemă importantă privind termoficarea este cauzată de relațiile dintre CET și societatea Termoficare Constanța.

O a doua problemă este specifică Constanței. Din păcate producția, CET-ul Constanța nu este în proprietatea noastră, este la Ministerul Energiei. Este într-o situație dificilă economic, așa cum știți, este în insolvență. Din acest motiv, furnizorii de gaze, cei care alimentează cu gaze CET-ul, condiționează livrarea de gaze de o schemă de finanțare, în sensul în care CET-ul trebuie să plătească în avans. Pe de altă parte, noi, cei care gestionăm termoficarea prin compania municipală nu putem încasa de la populație sau încasăm de la populație după 45 de zile, deci după o lună și jumătate după ce am livrat. Apare un defazaj între banii pe care trebuie să-i plătească CET-ul în avans și banii pe care trebuie să-i primească de la noi, care înseamnă mai mult de 45 de zile (…) La Constanța avem prețul cel mai mare din țară la gigacalorie”, a mai precizat primarul Constanței.

Potrivit acestuia, singura soluție pentru ieșirea din această situație este trecerea CET în proprietatea Primăriei Constanța și acoperirea datoriilor pentru ieșirea din insolvență cu bani din bugetul local.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.