Viață de salvator. De la trupele speciale ale poliției, la cea de salvamar pe plajele constănțene

0
2866

De 30 de ani salvează vieți. La început, din mâinile infractorilor, iar acum, din ghearele naturii. Cristi Bocănilă a intrat în trupele speciale ale Poliției Române atunci când au luat naștere, în anii 90, iar de câțiva ani s-a retras din această meserie. Acum, salvează vieți pe plajele din Constanța.

Cristi Bocănilă făcea parte din trupele de intervenție ale Poliției în anul 1993, atunci când s-a luat decizia înființării DIAS-ului, primii mascați ai României. Au luat-o de la zero cu armamentul și cu tehnicile, încercând să se adapteze din mers la situația din țară, unde criminalitatea de toate felurile a început să crească. Standardele nu erau bine puse la punct, iar salvarea unei persoane depindea de prezența de spirit a echipei. Unul dintre cazurile despre care își aduce bine aminte, este cel al unui individ, un evadat periculos, care ținea un ostatec într-un apartament. Cristi este cel care a intrat în apartament, coborând pe frânghie în rapel și trăgând cu AKM-ul prin geam, pentru a nu-i da timp suspectului să reacționeze.

„Din 1993 când s-a înființat DIAS, până în 2012 am lucrat doar pe această linie de muncă, la București și Constanta. La Constanța am ajuns 2007 și am rămas aici. Ideea este că în acest domeniu se pune accentul pe foarte multă muncă. Despre misiunile pe care le-am întreprins, au fost de la salvare ostatic, până la salvarea fetelor din ghearele interlopilor. Toate misiunile au fost grele, este foarte greu, dar satisfacția este că ajuți pe cineva. O misiune care m-a marcat a fost cea în care un individ care era urmărit de poliție, evadase din Craiova, prin anul 1995-1996. S-a baricadat la etajul 4, dintre-un bloc de patru etaje și a luat-o pe proprietara apartamentului drept ostatic sub amenințarea cuțitului. Pe vremea aceea se aborda altfel situația, mai direct, mai tranșant. Eu am făcut coborâre rapel, colegul meu a intrat pe balcon, eu pe la geamul de la bucătărie. Pe vremea aceea nu aveam destule informații să vedem unde se află, eu când am intrat în bucătărie pe geam, l-am văzut stând în șezut lângă persoana sechestrată. Am intervenit când comandantul a crezut de cuviință că noi am intrat în apartament, a știut pentru că a trimis un om, nu aveam comunicare directă, pe scări până la etajul patru, să comunice echipei care aștepta la ușă cu berbecul ca să ne putem sincroniza.“, a povestit Cristi Bocănilă pentru FOCUS PRESS.

La DIAS a învățat pe rând toate tehnicile necesare pentru a face față în această meserie. A sărit din elicopter cu frânghia, a sărit și fără frânghie pe autoturisme în mers, s-a perfecționat în tragerea la țintă cu mai multe tipuri de armament și în coborârea pe frânghie cu capul în jos, o manevră foarte periculoasă.

„Mi-a plăcut să încerc tot ce se poate în această meserie, de la coborâre în rapel, cororâre cu capul în jos, dar nu recomand nimănui așa ceva, nici actualilor polișiști. Este foarte periculos și țin să vă spun că am avut trei colegi care au murit în anii 90, care au murit din coborâre“, a mai completat Cristi Bocănilă.

De multe ori, viața i-a fost pusă în pericol în timpul misiunilor, dar a reacționat la timp și a reușit să scape fără răni.

După ce s-a căsătorit în anul 2008 s-a mutat la Constanța și automat s-a transferat în cadrul trupelor speciale ale IPJ de aici, unde și-a continuat misiunea.

Din motive personale a renunțat la uniformă și cagulă. A fost plecat o vreme în străinătate, iar acum de trei veri, convins de fiul său, care este salvamar de cinci ani de zile, patrulează plajele din Constanța. Așa își poate continua misiunea de a salva vieți.

„Am renunțat acum opt ani la meseria de polițist, iar de trei ani lucres ca salvamar, tot salvând vieți. Lucrez alături de fiul meu, a fost o întâmplare să aleg această meserie. Această muncă este frumoasă, dar dură, pentru că îți trebuie echipă. Aici am o echipă tânără, copii deosebiți. Vara asta a fost una grea, din punct de vedere al copiilor lăsați nesupravegheați în mare, mai ales în zona plajei IPJ și plaja zona Casa Căsătoriilor, care sunt cele mai periculoase din Constanța pentru că nu au dig de larg, Am avut opt salvări la limită într-o zi, de exemplu. Dar per total îmi place ceea ce fac“, a încheiat acesta.

Acum se apropie de 50 de ani, dar nu se gândește să renunțe. Momentan se gândește la doborârea unui propriu record: înotul pe sub apă, fără echipament de respirat, mai mult de 50 de metri.

Cătălin SCHIPOR/Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.