UPDATE. VIDEO. Peste 50.000 de constănțeni pot beneficia gratuit de screening pentru cancerul colorectal, la Spitalul Județean

0
557

Vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, s-au aflat miercuri, 11 noiembrie a.c., în vizită de lucru în județul Constanța, mai precis în unitățile spitalicești.

Reprezentanții Guvernului au mers, mai întâi, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, la orele prânzului, iar apoi au plecat la Spitalul din Mangalia.

La Spitalul Județean Constanța aceștia au susțin declarații de presă, la care au fost prezenți Mihai Lupu, președintele C.J.C., Cătălin Grasa, fostul manager al spitalului, dar și Ioan Tofolean, care este noul director, începând de astăzi.

Vicepremierul Raluca Turcan a punctat că au semnat miercuri, 11 noiembrie a.c., la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, un program cu fonduri europene de screening al cancerului colorectal, un program de prevenție. Pentru început, de aceste testări pot beneficia 50.000 de constănțeni.

„Astăzi, aici, la Spitalul Județean «Sf. Apostol Andrei», a fost semnat între Ministerul Fondurilor Europene și conducerea spitalului un program pe fonduri europene de screening al cancerului colorectal. Este un nou program de prevenție pe care l-am semnat împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, după deblocarea acestor programe, odată cu preluarea Guvernării. (…) Beneficiari ai acestui proiect sunt aproximativ 50.000 de persoane, valoarea este de aproximativ 23,7 milioane de lei. În următorul exercițiu financiar, astfel de programe vor continua, având alocat în total 675 de milioane de euro pe partea de prevenție. Practic, prin acest tip de program se poate face depistare precoce, diagnostic rapid, inclusiv intervenție, pentru o boală care are o incidență foarte mare și generează un procent mare de deces prevenibil. De altfel, România se află în top la decesele prevenibile, în Uniunea Europeană“, a declarat Raluca Turcan.

În plus, vicepremierul a mai precizat că sunt deja alocate fonduri și pentru achiziționarea de aparatură și echipamente Spitalului Județean și că vor fi implementate alte proiecte pe fonduri europene, inclusiv pentru modernizarea spitalului și a rețelei de apă.

„Tot împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei», vom mai semna și decontarea achiziționării de aparatură medicală în valoare de 7,5 milioane de euro, dintr-un total de achiziție de aparatură medicală pentru întregul județ Constanța de 37,5 milioane de euro. (…) Județul Constanța are nouă astfel de proiecte.

Astăzi, aici, împreună cu președintele Consiliului Județean, cu primarul municipiului Constanța, cu deputatul Bogdan Huțucă am discutat și alte proiecte de finanțare pe fonduri europene, dintre care cele mai importante țin de modernizarea acestui Spital Județean Clinic de Urgență, de rețeaua de apă-canal și de asigurarea infrastructurii de gaze, proiecte prioritare pentru dezvoltarea întregului județ“, a completat Raluca Turcan.

Cu privire la programul cu fonduri europene de screening al cancerului colorectal, ce se desfășoară de acum la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a explicat că acesta se adresează unui număr de 50.000 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani.

„Este un test care costă foarte mult în momentul de față. Calculele noastre arată că se plătesc peste 200 de euro pentru astfel de teste care sunt făcute în regim de prevenție. Așadar, grupul-țintă de beneficiari pe care l-am avut în vedere, va putea să efectueze aceste teste în mod gratuit pentru că, începând de astăzi, la Spitalul de Urgențe aceste teste trebuie să fie gratuite. Urez mult succes în implementarea acestui proiect. (…) Avem deschidere pentru ceea ce înseamnă nevoile de dezvoltare ale județului Constanța și suntem convinși că domnul președinte al C.J.C., împreună cu domnul primar vor face o treabă excelentă în implementarea de proiecte cu finanțare din fonduri europene“, a explicat Marcel Boloș.

Vicepremierul Turcan a mai precizat că a fost semnat, la nivel național, și un proiect pe fonduri europene pentru achiziția de ambulanțe, în valoare de 600 de milioane de euro, care include și achiziționarea de stații de oxigen, de monitoare, de ventilatoare, pentru ca locurile care s-au suplimentat și care se vor mai suplimenta la Terapie Intensivă și pe secții, în spitalele din toată țara, să fie dotate astfel încât medicii să poată interveni rapid, și pentru pacienții care sunt infectați cu noul coronovirus, dar și pentru pacienții care au alte afecțiuni.

Cu privire la testarea pentru COVID-19, Raluca Turcan a explicat că nu există o problemă, în momentul de față, în asigurarea testelor necesare, ajungându-se la peste 50.000 de teste zilnice, în peste 140 de laboratoare în toată țara. În plus, s-au achiziționat deja 3 milioane de teste rapide cu antigen, care vor fi folosite pentru pacienții simptomatici și s-a semnat un parteneriat cu medicii de familie, care vor supraveghea la domiciliu pacienții asimptomatici, fiind plătiți cu 105 lei pentru fiecare persoană.

V.I., L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.