Victor Cruceru, candidatul ALDE la Primăria Constanța: „Dacă administrația locală nu are o viziune clară, axată pe dezvoltare, nu pe interese de grup, orașul nu poate evolua“

0
429

Victor Cruceru, candidatul ALDE la funcţia de primar al municipiului Constanța, a acordat cotidianului Focus Press un interviu în cadrul căruia a vorbit despre mediul de afaceri constănțean, problemele cu care se confruntă firmele la malul mării și ce soluții propune pentru acestea.

„Din păcate, Constanța nu se mai află pe locul 2 în țară, asta și din cauza faptului că autoritățile locale au dezvoltat un dezinteres pentru investitorii mici și mijlocii, motorul industriei în orice societate dezvoltată în mod normal.

De aceea la ALDE se regăsește o echipă formată din specialiști care au performat în domeniul lor, care au reușit să țină pe linia de plutire și chiar să realizeze lucruri și obiective care să demonstreze că au reușit să facă din businessul lor un business de succes“.

Împreună cu candidatul ALDE am discutat și problema spațiilor verzi din oraș, dar și despre planurile pe care le are pentru investitorii imobiliari, dacă va ocupa fotoliul de primar al Constanței. 

„Cred că ar trebui pornim de la ideea regândirii din punct de vedere arhitectural a structurii orașului. Asta înseamnă să eficientizăm fiecare spațiu, prin diverse calcule și analize, pentru ca să echilibrăm spațiile verzi, care ne sunt atât de necesare, cu construcțiile noi. Construcțiile cred că ar trebui să devină, în primă fază, să fie ridicate doar pe baza unui studiu al necesității.

Regândind arhitectural orașul, putem să echilibrăm și să dăm o formă corectă a orașului, în oraș în care să simți că poți să trăiești.

Spațiile verzi nu sunt întreținute. Există o rețea de irigații pentru spații verzi, făcută acum 8-10 ani, proiectată, finanțată, țevile băgate în pământ, dar nu s-a băgat niciodată un metru cub de apă pe această instalație, pentru a iriga spațiile verzi. Nu s-a făcut nimic.

Gradul de poluare din Constanța, odată cu ridicarea clădirilor noi, crește. Și de fiecare dată când se construiește ceva, ridicăm gradul de poluare. Noi avem nevoie să oprim această poluare, să transformăm orașul Constanța într-un oraș verde, pentru că se poate.“

Soluția lui Victor Cruceru pentru reducerea șomajului în municipiul reședință de județ? O Zonă Industrială bine pusă la punct, pentru înființarea de noi afaceri și dezvoltarea agenților economici.

„Dacă e să ne referim la investitorii care vor să investească, cred că Zona Industrială ar fi o oportunitate extraordinară.

În Constanța, în momentul de față, funcționează aproximativ 40-42.000 de firme. Dacă în perioada unui mandant, administrația locală ar gândi în perspectiva și în viziunea dezvoltării acestor agenți economici și ar dubla numărul societăților înființate, problema șomajului din Constanța, care este undeva la 2,4 – 2,8%, declarat și ce este înregistrat, adică 8-10.000 de constănțeni care nu au de lucru – dar mai sunt foarte mulți care au ieșit din șomaj, nu mai sunt în evidențe, nu mai sunt declarați -, s-ar rezolva.

Dezvoltând o Zonă Industrială foarte bine pusă la punct, cu chirii modice, pentru a atrage investitorii, pentru a dubla numărul afacerilor din Constanța – dacă apar 80.000 de firme noi, cu o medie de trei angajați, asta înseamnă 240.000 de locuri de muncă create cu ajutorul autorității locale.

Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că orașul absorbe șomajul din județ, ridicăm calitatea serviciilor și toate aceste lucruri înseamnă beneficiu pentru autoritatea locală, în primul rând taxe și impozite ce vin direct în bugetul local.

Mărind bugetul local putem să ne extindem viziunea asupra lucrurile care trebuie implementate de urgență în Constanța, adică să creștem nivelul de trai al constănțeanului, să creștem calitatea vieții în Constanța și lucrurile astea se pot face doar cu bani.

Dacă administrația locală nu are o viziune și nu se gândește cum să echilibreze situația șomerilor și cum să integreze asistații sociali, dacă nu are o viziune foarte clară, axată și concentrată pe dezvoltare și nu pe interese de grup și interese personale, interese mărunte care, în anul 2020, nu își mai au locul, orașul cum nu are cum să evolueze în niciun domeniu.“

Candidatul ALDE la funcţia de primar al municipiului Constanța a vorbit și despre controalele ce „hărțuiesc“ mediul de afaceri. Victor Cruceru consideră că echipele de control trebuie să trateze patronii cu respect, iar Primăria să își dorească ca toți constănțenii să facă afaceri.

„Un lucru pe care vreau să îl sesizez: vine peste noi Poliția Locală și ne dă amenzi. Dar dacă ne ducem la Primărie, nu ne dau autorizațiile, însă Poliția Locală vine și ne dă amenzi pentru diverse lucruri.

Eu cred că nu ăsta e modul de a face o dezvoltare corectă. Întâi trebuie să trimiți un control de verificare și prevenție, să înveți omul de afaceri, că e posibil ca acesta să nu știe toate lucrurile. Dar a doua oară când vin și nu ai făcut, te închid.

Din păcate în Constanța, când vin autoritățile de control, care sunt plătite de noi, ne tratează ca pe niște infractori. În tot mediul de afaceri se întâmplă asta. Trebuie schimbată mentalitatea și asta pornește de la autoritatea locală. Trebuie să tratăm acești oameni care ne aduc bani la buget, cu respectul cuvenit!

Să terminăm să ne ducem doar să dăm amenzi. Să ne ducem să construim împreună, când ne ducem în control. Să îi învățăm pe oamenii de afaceri în primul rând. Iar apoi, în condițiile în care constat că ți-am spus și nu ai făcut, te desființez.

În momentul în care autoritățile de control vin și pun presiune pe mediul de afaceri și tratează patronii ca pe niște infractori și le vorbește foarte urât, normal că aceștia se gândesc să pună lacătul și atunci pierde Constanța.

Trebuie ca Primăria și primarul să aibă o viziune nouă: «eu vreau să vă dezvoltați, eu vreau ca toți constănțenii să facă afaceri în orașul ăsta»“.

Declaraţiile complete le puteţi urmări în materialul VIDEO.

Valentin ISPAS

ALDE Constanţa, mandatar financiar coordonator: 21200063

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.