Victor Manea şi Bogdan Drugă vor să construiască blocuri în Km 4-5

0
6142

Consilierii locali constănțeni vor vota, vineri, un proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru zona delimitată de Șoseaua Mangaliei, strada Sg. Nicolae Grindeanu și limite cadastrale, inițiat de Victor Manea și Bogdan Drugă. Direcția de Urbanism a Primăriei Constanța nu a avizat favorabil prezenta documentație de urbanism și nu propune aprobarea sa prin hotărâre de Consiliu Local.

Victor Manea și Bogdan Drugă vor să construiască blocuri în Km 4-5, așa că au inițiat un Plan Urbanistic Zonal pentru zona delimitată de Șoseaua Mangaliei, strada Sg. Nicolae Grindeanu și limite cadastrale. Manea deține un teren de 600mp în cartier, pe Șoseaua Mangaliei nr. 84, cumpărat în 2015, iar Drugă și Manea împreună, 1.261,28mp pe str. Nicolae Grindeanu nr. 70B, jumătate cumpărat de primul în 2004 și jumătate moștenit de cel de-al doilea în 2017.

Prezentul document de urbanism a fost supus consultării publice în martie 2020, fiind depuse patru adrese cu observații ce au vizat, în principal, modul de dobândire a terenului, lipsa locurilor de parcare în zonă și a celor pentru noul imobil, zonă foarte aglomerată, probleme de trafic, dezacord față de accesul rutier din sensul giratoriu din Șoseaua Mangaliei, distrugerea spațiului verde, umbrirea imobilelor învecinate, disconfortul apărut în timpul construirii.

Totuși, cei doi investitori consideră că prin prezenta documentație de urbanism se vor încadra cele două noi imobile într-o singură zonă de reglementare, ce în Planul Urbanistic Zonal anterior este reglementată în trei unități teritoriale de referință. În plus, propunerea acestora vizează un regim de înălțime de P+5E-8E, pentru realizarea unei compoziții coerente a fondului construit, susțin investitorii, acesta fiind și unul din motivele invocate pentru solicitarea aprobării acestui P.U.Z.: trecerea din zona de locuire colectivă înaltă din nordul zonei studiate (P+10E) înspre zona de locuințe individuale și colective mici și medii existente în sudul zone.

Ahitectul-șef al Primăriei Constanța nu a avizat favorabil, însă, documentația de urbanism înaintată de Victor Manea și Bogdan Drugă deoarece studiază o zonă acoperită parțial de o documentație anterioră de rang asemănător și o altă zonă acoperită de Planul Urbanistic General al municipiului, cu o pondere de suprafață aparent mai mare. Prin urmare, reglementările nou-propuse ar trebui să se raporteze la cele ale P.U.G., dar din documentație nu reiese că noii indicatori respectă aceste prevederi.

Potrivit Planului Urbanistic General, nu se poate modifica prin P.U.Z. caracterul dominant al zonei de reglementare, stabilit prin planșa de zonificare funcțională. În cazul în care prin P.U.Z. se solicită acest lucru, aprobarea P.U.Z. presupune actualizarea P.U.G. și aprobarea acestuia în condițiile legii.

În plus, în planșa de zonificare a P.U.G. figurează un spațiu verde în zona studiată dar aceasta nu se regăsește în reglementările propuse prin acest P.U.Z. Mai mult, nu au fost identificate în documentația înaintată elemente care să evidențieze vreun obiectiv de interes public. Este foarte bine detaliat obiectivul de interes privat, inclusiv prin prezența unei planșe de mobilare urbană.

Rămâne de văzut dacă vor aviza pozitiv consilierii locali din Comisia de Urbanism a Consiliului Local Planul Urbanistic Zonal propus de Victor Manea și Bogdan Drugă și dacă acesta va fi aprobat sau nu, apoi, în ședința C.L. de vineri, 26 februarie a.c.

Trebuie menționat faptul că cei doi investitori nu sunt oamenii politici membri ai P.N.L. Constanța cu aceleași nume, este chiar o potrivire de nume în cazul ambilor.

Victor Manea și Bogdan Drugă care vor să construiască blocuri în Km 4-5 au fost implicați în mai multe scandaluri, fiind, de exemplu, cercetați într-un dosar ce a vizat încăierări între două bande, în 2004, în diverse cluburi, cafenele și restaurante din Constanța.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.