Victor Ponta: „Eu îi cunosc şi pe preşedintele CJ, şi pe primar, sunt oameni tineri, dar prea stau amândoi să îi păpuşească din spate tot felul de baroni locali”

0
1759

Miercuri, 13 mai,  a fost o zi plină în Parlament, cu moțiune împotriva ministrului de finanțe și cu aprobarea măsurilor pentru perioada stării de alertă. Reprezentanţii Pro România au votat împotriva legii care reglemetează starea de alertă, iar liderul acestui partid, Victor Ponta, a explicat, în cadrul unui interviu online acordat Focus Press, motivele.

Victor Ponta a făcut referire, în candrul interviului, şi la ministrul de Finanţe, Vasile Cîţu, despre care a spus că s-a prezentat în Parlament, miercuri, însă nu pentru a prezenta soluţii şi cifre: „Am asistat o oră în care domnul Câţu s-a certat cu trei nefericiţi de la PSD, că marii lideri ai PSD nu erau în sală. Domnul Cîţu i-a făcut ţepari, a spus că trebuie să fie arestaţi, că la un moment dat m-am gândit: la ce asistăm aici?.

„Guvernul PNL este un guvern care nu poate să ne scoată din criză. De fapt, aşa a şi venit Guvernul Orban: să facă alegeri anticipate, nu a venit să guverneze România (…) Ne-ar trebui un Guvern de criză economică. Domnul Orban nici nu se pricepe şi nici nu-şi doreşte chestia asta. Scopul domnului Orban este să ia PNL-ul cât mai multe voturi” – a mai spus Ponta.

„Sunt convins că este nevoie de un Guvern de uniune naţională, asta însemnând sprijinit de toate forţele politice, dar cu nişte oameni care să spună că guvernează 6 luni, 7, 8, luăm măsurile corecte, după care, la alegeri, decide poporul” – susţine liderul Pro România, care a explicat că nu ar fi potrivit nici el, nici PSD, nici altcineva să conducă în aceste momente.

Referitor la legea care urmează să intre în vigoare, şi care reglementează funcţionarea ţării în perioada stării de alertă, Ponta a declarat: „Dacă adopţi o lege atât de importantă, care afectează 22 de milioane de cetăţeni, pe care o trimiţi luni la Parlament, marţi o votează Senatul cu vreo 100 de amendamente, miercuri o votează Camera Deputaţilor cu 300 de amendamente,  înseamnă că îţi baţi joc de oameni. Vă spun eu: eu sunt jurist, sunt deputat, sunt experimentat, şi tot nu am reuşit să citesc toată legea, s-o înţeleg. Cum o s-o înţeleagă nea Ion de la Cogealac şi tanti Floarea de la Mahmudia ce spune legea? 95% din parlamentari nu ştiu ce spune legea. (…) Nu poţi să dai o legea aşa importantă peste noapte (…)”; „Legea ne tratează în continuare pe toţi ca pe nişte copii mici, neascultători, iresponsabili şi ne ia Guvernul aşa de mână şi din când în când ne mai dă şi cu linia peste mână şi ne urechează, că nu suntem noi în stare să înţelegem cum e cu coronavirusul ăsta (…) După 60 de zile, eu cred că toţi oamenii normali la cap din această ţară, şi majoritatea sunt normali la cap, au înţeles că e o chestie serioasă, că nu ne ducem acum la cluburi, la nunţi, la botezuri, că nu ne pupăm cu toată lumea, că nu ne bulucim în autobuz, că e bine să purtăm mască, că e bine să fim atenţi, să ne spălăm. Dar nu e nevoie să mă trateze statul român ca pe un copil neascultător. Dimpotrivă, ce trebuia să prevadă această lege? Trebuia să prevadă cum mă sprijină statul, cum sprijină HoReCa, cum sprijină agricultura, cum îi sprijină pe cei vulnerabili, nu doar pe cei de peste 65 de ani (…) De unde îmi iau măşti? (…)” – a mai spus Ponta.

Fostul premier a mai precizat că nu ar fi aplicat modelul Suediei în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei: „Nu aş fi zis: domnule, nu luăm nici o măsură, descurcaţi-vă. Dar aş fi aplicat modelele din ţările din jurul nostru, pentru că noi avem tendinţa să ne uităm la Italia, la Germania… Nu, hai să ne uităm în jurul nostru, că noi trăim în Europa de Est: Bulgaria, Serbia, Ungaria, Cehia, Polonia, Ucraina… Suntem ţara care are cel mai mare număr de persoane decedate, dar asta hai să o spunem direct: nu neapărat că e vina Guvernului, ci pentru că avem o situaţie specială cu 1 milion 300 de mii de români din Italia, Spania, adică din focar.  Dar aş fi aplicat gradual măsurile de repornire a economiei, nu aş fi ţinut economia blocată mai mult de 30 de zile (…)”.

Referitor la activitatea anticorupţie, Ponta a avut o declaraţie dură: „Au prins pe cine au vrut şi când au vrut. Nu cred că s-a terminat cu corupţia şi aşa este şi în ţară”.

Despre Constanţa, Ponta a afirmat că are un potenţial de dezvoltare neexploatat şi că la următoarele alegeri poate că ar trebui să se facă o schimbare radicală: „Să terminăm cu tot felul de reţele, cu acei oameni care stau în culise, nu ies în faţă, dar care păpuşesc primari, preşedinţi de consilii… Eu îi cunosc şi pe preşedintele de CJ, şi pe primar, sunt oameni tineri, dar prea stau amândoi să îi păpuşească din spate tot felul de baroni locali (…) Povestea asta de la Constanţa, cu păpuşari care îi conduc pe cei care stau în faţă, duce la faptul că municipiul şi judeţul, în loc să fie locul doi după Bucureşti, este mult în jos”.

În afară de referirea clară la liderul PSD Constanţa, Victor Ponta l-a menţionat şi pe Claudiu Palaz (liderul PMP Constanţa), însă declaraţiile despre acesta, precum şi altele – le puteţi urmări în materialul VIDEO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.