Victorie în instanță. ABADL și-a recâștigat dreptul de proprietate asupra plajei “Trei Papuci”

0
18416
foto cu rol ilustrativ

ABADL a redobândit o porțiune de plajă, pe care Primăria Constanța a intabulat-o în mod abuziv, pe vremea fostului primar Radu Mazăre. Este vorba despre un sector de plajă de peste trei hectare de plajă, cunoscută și ca ”Plaja trei papuci”.

Această porțiune de plajă, delimitată de străzile Prelungirea Bucovinei și Prelungirea Ion Rațiu a fost intabulată de Primăria Constanța în urmă cu ani de zile, pe vremea primarului Radu Mazăre, pe motiv că reprezintă domeniul privat al municipalității. Dreptul de proprietate a fost încă contestat atât de Ministerul Finanțelor Publice cât și de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Cazul s-a judecat la Tribunalul Constanța, iar magistrații de aici, în mai 2019 au decis: „Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active, invocată prin întâmpinare. Respinge acţiunea ca fiind introdusă de o persoană fără calitate procesuală activă“.

Sentința a fost atacată la Curtea de Apel Constanța, iar dosarul s-a întors la Tribunalul Constanța pentru rejudecare: „Admite apelurile. Anulează sentinţa apelată şi trimite cauza Tribunalului Constanţa pentru judecata pricinii pe fond“

Și s-a rejudecat. De data aceasta, balanța a înclinat în favoarea ABADL. Vineri, 28 mai, judecătorii au stabilit ca dreptul de proprietate al acestei porțiuni mult căutată de turiști, dar și de constănțeni, aparține Apelor Române prin Direcția Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.

Decizia instanței

Dosar nr.6105/118/2016* Hotărâre Respinge excepția de nelegalitate a HCLM nr.109/28.02.2005 a Consiliului Local al Municipiului Constanţa, ca inadmisibilă. Admite acțiunea formulată de reclamanții Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice, reprezentat de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi, prin AJFP Constanţa și Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, în contradictoriu cu pârâţii Municipiul Constanţa prin Primar şi Consiliul Local Constanţa. Obligă pârâţii Municipiul Constanţa prin Primar şi Consiliul Local al municipiului Constanţa să lase reclamantului Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, în deplină proprietate și reclamantei Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, în deplină administrare, terenul în suprafață totală de 30.523 mp, reprezentând plajă, situat în zona dintre str.Ion Raţiu la nord şi str.Bucovinei la sud, identificat prin raportul de expertiză tehnică topografică întocmit de expert ing.Păun Gabriela Laura. Dispune rectificarea cărților funciare 17213, 17220,17221, 238006, 230063, 236029 ale Municipiului Constanţa, în sensul radierii mențiunilor de înscriere a dreptului de proprietate în favoarea Municipiului Constanţa, asupra terenului în suprafa?ă totală de 30.523 mp, reprezentând plajă, situat în zona dintre str.Ion Raţiu la nord şi str.Bucovinei la sud, identificat prin raportul de expertiză tehnică topografică întocmit de expert ing.Păun Gabriela Laura. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Constanţa. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței azi, 28.05.2021”.

Așa cum se poate observa, nu este o decizie definitivă, dar este un început. Pe lângă acest sector de plajă, mai sunt și altele intabulate în mod abuziv, pe vremea fostelor administrații locale.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.