VIDEO. UPDATE. A început ședința Consiliului Local Constanța

0
388
Ședință a Consiliului Local Constanța

Consiliul Local al Municipiului Constanţa este întrunit în şedinţă extraordinară, printr-o platformă on-line de videoconferință. Sunt prezenți toți cei 27 de aleși locali.

Ordinea de zi include următoarele proiecte de hotărâre:

1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2020. Iniţiator: primar Vergil Chițac.

„Rectificarea este necesară deoarece au apărut modificări la capitolul Venituri. Am primit o subvenție de 25 de milioane de lei pentru termie, din rezerva bugetară a Guvernului, și alte 10 milioane de lei pentru plata asistenților persoanelor cu handicap. În plus, a fost semnat un contract de finanțare europeană de 1,1 milioane de lei. Și s-au diminuat veniturile aduse la buget din impozite și taxe locale, din cauza acordarea de facilități pentru activitățile care nu s-au putut desfășura din cauza COVID-19“, a explicat primarul Vergil Chițac.

Consilierul local P.S.D. Constanța Costin Răsăuțeanu a cerut votarea unui amendament, pentru a fi prevăzute fondurile necesare pentru toate alocarea tuturor tipurilor de burse elevilor constănțeni. Amendamentul a fost respins, cu 18 voturi împotrivă, opt voturi pentru și o abținere.

Rectificarea bugetului în forma propusă de către primarul Vergil Chițac a fost aprobată cu 19 voturi pentru și opt împotrivă.

2. Proiect de hotărâre pentru aprobarea numărului și cuantumului burselor aferente semestrului I al anului școlar 2020-2021 pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat. Iniţiator: primar Vergil Chițac.

Dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat, 3.746 de elevi din municipiul Cosntanța vor primi burse sociale de 250 de lei fiecare, pentru semestrul I.

„Este obligatoriu să susținem bursele pentru toți elevii, fără discriminare. Să suplimentăm fondurile, astfel încât să putem să oferim toate bursele (bursele de performanță, de merit și de studiu), nu doar cele sociale, pentru toți elevii“, a cerut consilierul local P.S.D. Constanța, Costin Răsăuțeanu.

Primarul Vergil Chițac solicită aleșilor locali să voteze, la această ședință extraordinară, doar acordarea burselor sociale, mai ales că suntem în pragul Sărbătorilor de Iarnă, iar acordarea celorlalte burse să se discute într-o altă ședință a Consiliului Local, după discuții cu Asociația Elevilor din Constanța și analizarea bugetului local, pentru a exista sumele necesare acordării burselor.

Costin Răsăuțeanu consideră, însă, că administrația locală trebuie să găsească sursele financiare necesare, ca să poată fi alocate toate bursele elevilor.

Președintele Asociației Elevilor din Constanța, Sabina Spătariu, a declarat „proiectul încalcă drepturile elevilor și legislația în vigoare. Vă solicităm să se stabilească un număr și un cuantum pentru toate tipurile de burse, conform legii. Întârzierea este nejustificată, Primăria Municipiului Constanța ar putea să solicite fonduri Guvernului, pentru ca acel cuantum minim care a fost aprobat să fie respectat“.

Și președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța consideră că proiectul este nelegal, deoarece prevede doar un singur tip de burse, iar Legea Educației prevede toate cele patru tipuri de burse. „Se încalcă drepturile a 15.000 de elevi din municipiul Constanța, care merită bursele de performanță, de merit și de studiu“, a spus Silviu Morcan.

„Modificarea baremului minim la 100 de lei, care modifică considerabil toate fondurile ce trebuie alocate, s-a aprobat pe 4 decembrie a.c. Noi nu putem să facem toate această modificare, pentru că va conduce la o suplimentare de 11 milioane de lei. Deja bugetul are o problemă structurală, pentru că veniturile sunt mai mici decât cheltuielile. Eu nu mă pot erija acum în populist, pentru că dacă se aprobă acum toate bursele, la anul din cei 500 de milioane de lei venituri se vor cheltui 250 de milioane de lei pentru toate subvențiile. Vă îndemn la un exercițiu de responsabilitate“, a explicat primarul Vergil Chițac.

Sabina Spătariu a concluzionat că pe numele aleșilor locali care vor vota acest proiect de hotărâre Asociația Elevilor din Constanța va face plângere penală. Edilul-șef a replicat că acest lucru i se pare deja un șantaj, apărând asemenea afirmații înaintea unui vor al consilierilor locali.

„Cum își imaginează cineva că eu care am fost profesor, nu vreau să acord burse elevilor pentru performanță, mediu și studiu? Dar nu pot să nu fac lucrul acesta rațional. De mâine aștept reprezentații elevilor să stăm de vorbă, să ne așezăm la masă în mod rațional“, a adăugat Vergil Chițac.

Amendamentul U.S.R.-P.L.U.S. este de menținere a alocării tuturor burselor școlar, cu o diminuare a celor de performanță cu 50%, deoarece în acest an școlar nu au fost susținute concursuri și olimpiade.

Amendamentul nu a fost aprobat: au fost nouă voturi pentru, nouă împotrivă, nouă abțineri.

Amendamentul P.S.D. este de menținere a tuturor celor patru categorii de burse, cu următoarele valori: bursa de merit 100 de lei, bursa de studiu 250 de lei, bursa de ajutor social 350 de lei și bursa de performanță 500 de lei.

Nici amendament nu a fost aprobat: au fost opt voturi pentru, 15 împotrivă și patru abțineri.

Primarul Chițac revine cu explicații conform cărora proiectul de acum vizează doar acordarea burselor sociale, deși acest lucru nu este specificat clar în numele proiectului, dar acest lucru se poate înțelege din raportul de specialitate.

Consilierul local U.S.R.-P.L.U.S. a dorit să se menționeze că acest proiect a primit aviz nefavorabil din partea Comisie 4 a C.L. Constanța – Comisia pentru activități științifice, învățământ, sănătate, cultură, sport, culte și protecție socială. Dar Comisia 1 a C.L. Constanța – Comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanțe și administrarea domeniului public și privat al municipiului Constanța a avizat favorabil acest proiect de hotărâre.

Proiectul de hotărâre inițiat de primarul Vergil Chițac nu a fost aprobat, primind doar nouă voturi pentru, trei împotrivă și 14 abțineri.

3. Proiect de hotărâre privind stabilirea prețului local al energiei termice furnizată în S.A.C.E.T de către R.A.D.E.T. Constanța începând cu 01.01.2021 în municipiul Constanța. Iniţiator: primar Vergil Chițac

Proiectul a fost aprobat cu 27 de voturi pentru.

4. Proiect de hotărâre privind stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice furnizată în S.A.C.E.T de către R.A.D.E.T. Constanța și a subvenției unitare acordate consumatorilor casnici racordați la rețeaua de transport sau la rețeaua de distribuție, pentru perioada 01.01.2021 – 31.03.2021 în municipiul Constanța. Iniţiator: primar Vergil Chițac

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a majorat cu 8% preţul de producere a energiei termice de către CET Palas, care o furnizează către R.A.D.E.T. Constanța. Astfel, de la 1 ianuarie 2021 prețul se majorează cu 22 de lei. Proiectul de hotărâre prevede, însă, ca prețul energiei termice plătit de populație să rămână de 250 de lei.

P.S.D. propune un amendament pentru ca prețul pentru populație să fie de 200 de lei, însă acesta nu a fost aprobat.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 19 voturi pentru, șase împotrivă și șase abțineri.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.