Primul caz confirmat de COVID-19 in Romania a fost înregistrat pe 26 februarie 2020, iar pe 11 martie 2020, OMS a declarat oficial COVID-19 pandemie mondiala, din cauza cresterii rapide a numarului de cazuri si a riscului ridicat de raspandire a infectiei la nivel global.
Județul Constanța a fost și el puternic afectat de pandemie și, deși autorităție au încercat din răsputeri să contracareze răspândirea bolii, coronavirusul câștiga teren. 123.682 persoane au fost confirmate până la sfârșitul lunii octombrie, iar alte 2.590 au decedat.
În urma centralizării datelor din toate spitalele și clinicile din județul Constanța, de la începutul pandemiei și până în acest moment au fost confirmate 4130 cazuri de infectare în rândul personalului: medici – 809, asistenți medicali – 1.653 și personal auxiliar – 1.668.
„A fost o perioadă extrem de grea. Ne-am luptat cu abundența de informații false și lipsa personalului medical, plus faptul că ne-am întâlnit cu o patologie nouă, care a dus la momente destul de dificile. Împreună cu celelalte instituții și autorități de pe raza județului Constanța, ușor – ușor am rezolvat fiecare problemă în parte“ ne-a declarat Cristina Schipor, directorul DSP Constanța.
Din toate acestea s-au tras însă și învățături.
„Pandemia ne-a învățat să apreciem starea de bine, de normalitate. Înainte de pandemie inrasem așa într-un carusel, voiam mai mult, consideram că totul e bine, e ok, dar uitați că această pandemie ne-a demonstrat că nu suntem pregătiți niciodată suficient, că nu avem suficientă aparatură, suficient personal. Cel mai important este să creștem posibilitatea intervenției a sistemului medical. Am observat că trebuie să știm cum să răspundem în situații de criză“ a subliniat directorul DSP Constanța.
În momentul de față, la nivelul județului Constanța incidența cazurilor de COVID-19 este de 0,4, iar la nivel de municipiu, de 0,23.
Vestea bună este că populația continuă să se vaccineze împotriva COVID-19, dar și a gripei sezoniere.
Despre toate acestea, dar și despre Spitalul de Boli Infecțioase, cel de Pediatrie, dar și ce proiecte mai au autoritățile din județul Constanța puteți afla din interviul cu directorul Direcției de Sănătate Publică Constanța, Cristina Schipor.