VIDEO. Adrian Bîlbă, despre specia agresivă a somnului african găsită în Delta Dunării

0
473
sursa foto: Digi24.ro

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) Constanța, Adrian Bîlbă a vorbit în cadrul unui interviu acordat ziarului Focus Press despre specie extrem de agresivă, somnul african, un pește foarte violent care îi atacă pe cei autohtoni, care amenință fauna piscicolă a Deltei Dunării.

Este vorba despre o specie invazivă care a fost descoperită de curând în Delta Dunării. Somnul african este foarte periculos pentru că mănâncă orice, fiind cel mai probabil scăpați dintr-o crescătorie. Totodată, specialiștii cer intervenția urgentă a autorităților pentru realizarea unei anchete, identificarea zonei contaminate și exterminarea speciei.

Revenind, Adrian Bîlbă a discutat despre acest aspect, dar și despre faptul că în zona Constanței există țestoasa trachemys, care crește la dimensiuni impresionante:

”Este un pește cu aspectul pe care îl cunoaște toată lumea, acesta este un clarias, este o formă mai evoluată a acestui pește, în niște condiții mai aspre de viață, de secetă, caracteristice Africii. În consecință sigur ați văzut pești aceia care sunt scoși din gropi, din Africa. Este un pește care are nevoie mică de oxigen, o dublă respirație cu branhii. Sunt pești care rezistă la deshidratare, care se pot deplasa pe uscat, nu sunt singurii. Din acest motiv sunt de îngrijorat, sunt crescuți de către oameni în crescătorii. Noi ne bucurăm că este un pește care crește repede și mănâncă orice și tolerează niște concentrații de pește, niște densități care sunt echivalente cu o oală de pești. În orice mizerie trăiește acest pește. Este foarte rentabil. În consecință acest pește este periculos dacă ajunge în Deltă, dacă învață să trăiască sub 15 grade și dacă se adaptează acolo nu va fi bine pentru că acest pește mănâncă orice. Acesta a ajuns în Deltă în timpul căldurii din anii trecuți, scăpat prin râuri, pentru că oamenii dacă au luat acest pește și a scăpat prin cine știe ce iazuri, conectat natural. Este un pește de care Europa nu are cum să scape, dacă se încălzește ne mănâncă. Aici la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii avem o altă poveste, similară cu o țestoasă, se numește trachemys care înlocuiește alta numită Emys, o țestoasă americană, care crește mare. Cu ani în urmă această specie a fost aruncată în acest lac de către oameni, au reușit să treacă peste sezonul rece, ierni, lacul înghetând, dar oricum sunt foarte multe. Noi le prindem cu plasă, deși până le scoatem din plasă această țestoasă distruge plasa și le aruncăm, alegem din ele ce mai este țestoasa noastră, pentru că vrem să supraviețuiască aici și îndepărtăm aceste trachemys, este un alt caz și interesant este că ele vin din Florida din Statele Unite.”

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.