VIDEO Alertă ANPC privind substanţele dăunătoare prezente în cozonacii din comerț: “Conțin E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul”

0
369

În preajma sărbătorilor, unele dintre preparatele considerate nelipsite de pe mesele românilor de pretutindeni sunt cozonacii. Dacă în trecut se punea un accent deosebit pe prepararea cozonacului în mod individual, „în casă”, astăzi, având în vedere dezvoltarea locațiilor tip patiserii, consumatorul apelează tot mai mult la serviciile acestora. Unul dintre motivele pentru care acesta preferă achiziționarea produsului din comerț în detrimentul variantei tradiționale se referă la faptul că reprezintă o variantă facilă, care scutește consumatorul de efortul preparării în sine. Cu toate acestea, cumpărătorul poate omite aspecte importante în ceea ce privește produsul.

Președintele Autorității Naționale Pentru Protecția Consumatorilor, Mihai Culeafă, își propune, alături de o mică parte din echipa de control, să aducă la cunoștință consumatorilor români și dezavantajele cozonacilor achiziționați din comerț, care fac referire la conținutul lor. De asemenea, acesta dorește să sublinieze nevoia imperativă de cunoaștere a etichetei de către consumatori.

Analizând etichetele mai multor cozonaci din comerț se constată existența unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul și să îl determine să nu acorde încredere produsului doar pe baza ambalajului sau aspectului. Printre substanțele regăsite se numără și tartazina (E102), coloranții artificiali, precum E122, E123 sau E127, care au efecte dăunătoare și care ar trebui să alarmeze consumatorul cu privire la produsele care le conțin.

Tot în ceea ce privește eticheta, Mihai Culeafă își propune să evidențieze și problema absenței acesteia, sfătuind consumatorul român ca, mai ales în această perioadă în care târgurile cu specific își deschid porțile, să privească eticheta ca pe un criteriu principal de selecție a produselor, nicidecum ca pe o informație facultativă. În acest sens, consumatorului îi revine responsabilitatea de a-și alege alimentele în funcție de ingredientele, dar și de indicațiile de pe etichetă, și anume data valabilității produsului, valoarea nutrițională, condițiile de păstrare, prezența alergenilor, procentajul unor ingrediente etc. De asemenea, starea sau aspectul ambalajului sau a spațiului de depozitare pot reflecta calitatea produsului.

Am vrut să explicăm consumatorilor ce înseamnă cu adevărat o etichetă transparentă, ce trebuie să urmărim atunci când mergem la cumpărături și, nu în ultimul rând, care este denumirea anumitor E-uri de care trebuie să ne ferim. Am decis să facem acest material prin care să venim cu explicații, având în vedere faptul că foarte multe etichete folosesc un limbaj mult prea tehnic, dificil, iar consumatorii se află în fața unei decizii care, deși nu ar trebui să le ridice probleme, li se pare complicată. Cauza stă în terminologia cu care nu sunt deloc familiarizați”, acestea sunt aspectele principale care au fost subliniate de președintele Autorității, Mihai Culeafă.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.