Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ din Constanța este o instituție de referință pentru urbea de la malul mării. Funcționează într-o clădire special construită cu acest scop ( pe strada Mircea cel Bătrân nr. 104A), de bibliotecă, și a fost inaugurată la data de 30 niembrie1998. Odată cu evoluția societății, și instituția și-a diversificat paleta de programe și activități: în momentul de față, biblioteca nu pune la dispoziție publicului doar un spațiu unde pot fi consultate/ citite cărți, reviste, ziare și nu este vorba doar despre posibilitatea de a împrumuta cărți pe care utilizatorii să le citească acasă. În prezent, biblioteca interacționează cu oamenii prin intermediul social media sau direct, prin intermediul bibliotecarilor care merg în școli, la penitenciare sau în alte spații mai puțin convenționale, așa încât comunitatea să poată interacționa inclusiv cu autori de cărți. Sunt foarte multe de spus despre bibliotecă și am reușit să atingem doar câteva dintre subiecte cu managerul interimar al instituției, Amelia Stănescu.
Reporter: Față de primii ani de după deschidere și până în prezent, cum stau lucrurile? Mai vine lumea să citească o carte, să împrumute o carte?
Amelia Stănescu, manager interimar al Bibliotecii Județene I.N. Roman Constanța: Biblioteca I.N. Roman, o bibliotecă publică, ce se adresează întregii comunități,tuturor categoriilor de utilizatori, este o bibliotecă ce cuprinde zone diferite deinteres. Lumea nu vine doar pentru lectură, vine pentru cercetare, vine pentru informare, vine pentru documentare, dar în egală măsură, biblioteca reprezintă un loc de socializare, sunt o grămadă de evenimente care se desfășoară la bibliotecă, un loc de loisir. Avem categorii de la cei mai micuți, copilași de grădiniță, până la seniori, cu programe diversificate; bibliotecarii sunt cei care animă întâlnirile cu publicul – sunt așa-zisele animații culturale pe care lerealizează. Prin urmare, este o paletă diversificată de activități, de evenimente și programe pe care le oferim întregii comunități.
Rep.: Toate aceste activități, programul de fapt este disponibil, poate fi consultat pe site-ul bibliotecii…
Amelia Stănescu: Nu doar pe site-ul bibliotecii. Ceea ce am făcut în ultima vreme este să aducem mai aproape de comunitate, să facem biblioteca mult mai vizibilă comunității și să potențăm această vizibilitate prin social media – Facebook, Instagram, Tik Tok; site-ul, evident, exista, presa a fost extrem de generoasă în a împărtăși activitățile noastre (…) pe care le anunțăm la fiecare 1 ale lunii în curs, avem afișe (…).
Rep.: Dacă tot ați pomenit social media, chiar am remarcat pe pagina de Facebook a bibliotecii un filmuleț cu pașii de urmat pentru a deveni utilizator al bibliotecii.
Amelia Stănescu: Da, pașii de urmat pentru a ajunge utilizator, să citească, să spunem, la sala de lectură. Avem în plan multe astfel de tipuri de filmulețe, ca de exemplu ghid al utilizatorilor, cum ajungi să împrumuți o carte…
Rep.: Care este fondul de carte?
Amelia Stănescu: Aproximativ 800 de mii de unități de bibliotecă (număr de cărți, reviste etc.). Ne dorim să achiziționăm încă 15 mii, dar o facem în măsura bugetului pe care îl avem. Ținem cont, evident, de specificul bibliotecii – trebuie să acoperim fondul de carte cu identitate dobrogeană, să ținem cont de nevoile utilizatorilor – ce își doresc, ce citesc cel mai des, sunt criterii după care se fac aceste achiziții. (…)
Rep.: Legat de acest împrumut de carte: mai vin oameni să împrumute cărți?
Amelia Stănescu: Sunt cititori cărora le place să se documenteze în bibliotecă – poate au nevoie de mai multe cărți simultan, dar sunt, în egală măsură, acei utilizatori care preferă intimitatea de acasă. De altminteri, noi avem sălile de lectură, dar avem și holurile care sunt special amenajate pentru cei care vin în grup și doresc chiar să mai schimbe două vorbe – ei, bine, holul le permite să lucreze în comun. (…)
Așadar, Biblioteca Județeană Constanța a înțeles că trebuie să țină pasul cu tehnologia – așa că este prezentă în mediul online, pe social media, unde, printre altele, sunt prezentate și aspecte inedite – cea mai mică carte, cea mai veche carte etc. În același timp, biblioteca, prin reprezentanții săi, vine către comunitate, cu programe variate, dar și acțiuni în școli sau pentru școli.
Amelia Stănescu: Avem în plan să mărim numărul de utilizatori și vom merge să promovăm Biblioteca în școli și licee.
Interviul integral, cu detalii despre fondul de carte – cum anume pot fi accesate cărțile rare, despre acțiuni ale bibliotecii și nu numai – în materialul VIDEO.
Alexandra CUCU