Cancerul nu doare! Doare abia în faza terminală, când este prea târziu să se mai poată face ceva cu reale șanse de vindecare. Ana-Maria Drăgan, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește educarea populației în sensul prevenției și a controalelor de rutină care pot salva vieți.
În cadrul unui interviu acordat Focus Press, dr. Ana-Maria Drăgan a subliniat importanța vaccinării HPV, ca o soluție în sensul prevenirii apariției cancerului. “În primul rând, trebuie să înțelegem ce este acest HPV. El este un virus. Este responsabil pentru 99% din cazurile de cancer uterin și, din păcate, țara noastră este fruntașă la numărul de cazuri de cancer de col uterin. Nu suntem cei mai buni pe prevenție și sper ca pe viitor să înțelegem că este mai bine să prevenim ceva decât să tratăm. Primesc foarte multe întrebări în legătură cu acest vaccin HPV. Sunt cel mai mare fan, să spun așa, vaccinare. De exemplu, Australia este ‘cancer free’ de 2 ani de zile. Adică, nu au mai apărut cazuri noi – de ce? Pentru că, în momentul în care s-a dat drumul la acest vaccin- Gardasil 9 se numește -, ei au vaccinat toată populația și de 2 ani nu mai există cazuri noi de cancer de col uterin. Spre comparație, noi suntem primii în Uniunea Europeană la cancerul de col uterin”, a precizat Ana-Maria Drăgan.
De ce suntem în această situație sumbră în ceea ce privește numărul de cazuri de col uterin? Există o anumită reticență în privința vaccinării și, de asemenea, femeile omit să meargă la medic pentru controale de rutină. Nu ne place să mergem la medic, la spital, evităm acest lucru și o facem de multe ori doar când ne simțim rău, deși verificările periodice ne pot salva viața.
Când este indicată vaccinarea HPV și ce spune dr. Ana-Maria Drăgan despre controversele născute în jurul vaccinului? “Vaccinarea trebuie începută timpuriu, din punctul meu de vedere, de la 9 ani. Totuși, de la 11 ani, vaccinul acesta este gratuit, este decontat prin Ministerul Sănătății. Se pot vaccina atât fetele, cât și băieții. Și chiar este recomandat să vaccinăm și băieții. Pe lângă faptul că băieții sunt vectorii transmiterii HPV, și ei pot face cancer penian, lucru care este mai puțin cunoscut. Între 11 și 18 ani, vaccinarea este gratuită. Iar apoi, de la 19 ani și până la 45 ani, până când se poate face această vaccinare, el este decontat 50% de către stat”, precizează medicul, care mai adaugă: “Nu există cazuri de efecte adverse, cea mai mare grijă a părinților este că fetițele nu vor mai putea avea copii, că acest vaccine dă infertilitate, asta se tot speculează, dar este fals. Nu devenim infertile de la vaccin, dimpotrivă, ne protejăm viitorul copiilor nostril și este foarte important ca vaccinarea să se facă înainte de începerea vieții sexuale și, cumva, de la o vârstă cât mai fragedă, pentru că noi, în timp, trebuie să creăm și anticorpi pentru acest HPV (…)“.
Discutând în continuare despre cancer și prevenție, în cazul în care nu am apucat să ne vaccinăm, Ana-Maria Drăgan a explicat importanța testului Papanicolau, care este, practic, screeningul cancerului de col uterin: “Dacă o femeie vine o dată pe an la medicul ginecolog, acea femeie nu va face niciodată cancer de col uterin. De ce? Cancerul nu apare de pe o zi pe alta, se modifică o celulă, 2, 3… apare o rană pe col și atunci facem ceva în privința asta. Facem testul Papanicolau. Uneori, avem testul curat, ne reiese negativ pentru leziuni, dar cumva, nouă, ginecologilor, nu ne place acel col. Este un col care arată mai urâțel decât ar fi trebuit să fie. Și, atunci, ce facem? Trimitem această pacientă să facă o colposcopie, adică vom colora colul cu două substanțe, mărim imaginea și ne uităm să vedem dacă acel col are vreo leziune. (…) În funcție de leziune, fie dăm un tratament local și clar trebuie să recoltăm genotipare HPV – să vedem dacă avem tuplini HPV și de care, iar în funcție de rezultat putem face o excizie. Luăm leziunea de acolo și o trimitem la biopsie, ca anatomopatologul să ne spună dacă am scos toată leziunea sau este mai în profunzime (…) Dacă medicul anatomopatolog ne spune că am scos toată leziunea, mai departe doar monitorizăm cazul cu Papanicolau, la 6 luni, 1 an. Și femeia aceea nu va face niciodată cancer”.
Facem precizarea că, în cadrul interviului, au fost abordate și alte subiecte la fel de importante și interesante, pe care vă invităm să le urmăriți în materialul VIDEO!
Alexandra CUCU