Ana-Maria Vătămanu, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă (ADD) a Județului Constanța, înființată în urmă cu un an, de Consiliul Județean și Primărie, a vorbit, în cadrul unui interviu Focus Press, de proiectele ce vor fi implementate în beneficiul locuitorilor.
Unul dintre acestea vizează construirea mai multor porturi pescărești, în mai multe zone din județul Constanța. Amplasamentele sunt situate la Marea Neagră și Dunăre. În prezent, ADD așteaptă liniile de finanțare.
„Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța a lucrat la binecunoscutele proiecte de infrastructură și prin acestea am îndeplinit un obiectiv de dezvoltare durabilă. În prezent, lucrăm la obiectivele de investiții ce vizează porturile pescărești, ce este o denumire generică pentru că ele, de fapt, sunt adăposturi pescărești. Vizăm șapte amplasamente, la Marea Neagră și la Dunăre, între care vă enumăr: Constanța și Năvodari, Cernavodă, Hârșova, Oltina, Ghindărești“, a declarat Ana-Maria Vătămanu, președintele ADD.
Pentru construirea porturilor pescărești, aceasta susține că nu a primit niciun studiu, cercetări sau alte documente de la vreuna din cele șapte primării, ci totul a pornit de la zero.
„Nu a existat nimic. Au existat doar cercetările colegilor mei specialiști în domeniu. Am identificat aceste amplasamente, pentru că este nevoie de o anumită infrastructură pentru că nu poți să construiești pe un teren mlăștinos sau o suprafață aflată în litigiu. Atunci, a trebuit să identificăm anumite amplasamente care să fie cât mai aproape de un punctaj maxim. Noi, în acest moment, ne aflăm într-o poziție finală, vom transmite către Bruxelles care sunt necesitățile noastre. În acest moment, din estimările făcute de colegii mei, avem nevoie de 25,8 milioane de euro pentru a construi toate aceste amplasamente“, a explicat Ana-Maria Vătămanu.
Proiectul va fi depus imediat ce se deschid liniile de finanțare, se lucrează la studiile finale și devizul general.
„Proiectul nu este depus, ci se află în faza studiilor finale. Am lucrat deja la devizul general, deja avem niște obiective în interiorul devizului. Acum depinde de când vor fi deschise liniile de finanțare, dar până la sfârșitul anului sigur vor fi deschise. Important este ca noi să ne știm obiectivele și prioritățile astfel încât să nu mai avem acei timpi în care ne chinuim să concepem un proiect, ci să îl avem de la început, să intrăm primii în liniile de finanțare, să îl implementăm și să avem rezultate mult mai rapide decât am avut până acum“, a conchis Ana-Maria Vătămanu, președintele ADD Constanța.
Loredana MIHAI