VIDEO. Aproximativ 30 de sesizări cu privire la alegerile parlamentare, până la orele prânzului

0
167

Până la ora 12.00 nu s-au înregistrat incidente deosebite de ordine publică care să afecteze desfășurarea procesului electoral.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că au fost, deja, înregistrate 29 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral. Ca urmare a verificărilor efectuate până la acest moment, zece dintre ele nu se confirmă.

Până la ora 12.00, au fost aplicate șase sancțiuni contravenționale, dintre care amenzi în valoare de 15.000 de lei, și două avertismente scrise.

„Au fost sesizate și cinci fapte de natură penală. Polițiștii din județul Brăila au fost sesizați de către primarul unei localități cu privire la faptul că un bărbat ar transporta persoane într-o altă localitate, pentru a vota pe listele suplimentare, oferindu-le bani în acest sens. În cauză a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor“, a declarat comisarul-șef de poliție Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al M.A.I.

În județul Maramureș, polițiștii cercetează un bărbat care s-a prezentat pentru a vota, deși și-a pierdut cetățenia română în urmă cu 25 de ani și nu mai avea drept de vot.

Într-o secție de votare dintr-o comună din județul Giurgiu, la 112 s-a reclamat că au votat trei persoane în același timp, în aceeași cabină de vot. Polițiștii efectuează verificări cu privire la cele semnalate.

Vicepreședintele unei secții de votare de pe raza municipiului Drobeta Turnu-Severin a sesizat faptul că, în fața secției de votare, s-ar afla 50 de cetățeni care ar fi fost plătiți, de anumite formațiuni politice, să își exercite dreptul la vot. Se efectuează verificări.

Polițiștii argeșeni au fost sesizați prin 112 despre faptul că un viceprimar transportă, cu autoturismul, oameni la vot. Cele semnalate nu s-au confirmat, însă, întrucât cel în cauză transporta două persoane, care îi erau și rude, cu dificultăți locomotorii, la solicitarea acestora, fără a le influența opțiunea de vot.

În municipiul București, mai mulți cetățeni au reclamat că, în apropierea unei secții de vot, este parcat un autoturism care are afișată sigla unui partid politic.

La o altă secție de votare din București, procesul electoral a fost suspendat temporar, după ce un membru al biroului electoral, reprezentant al unui partid politic, a fost confirmat pozitiv cu COVID-19. Bărbatul făcuse testul ieri și a primit azi rezultatul.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 4.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale, de către un candidat la alegeri. Tot în Dâmbovița a fost înregistrată o sesizare cu privire la o posibilă infracțiune de corupere a alegătorilor cu alimente.

A fost înregistrat și un deces la o secție de votare. În localitatea Teiu, județul Argeș, un bărbat, în vârstă de 80 de ani, a leșinat în curtea secției. La sosirea echipajelor de intervenție acesta era în stop cardio-respirator și, în ciuda eforturilor medicilor, a fost declarat decedat.

„Doresc să subliniez faptul că toate sesizările de incidente electorale au fost și vor fi verificate cu celeritate și echidistanță. Structurile Ministerului Afacerilor Interne rămân la datorie pentru a asigura buna desfășurare a procesului electoral“, a mai declarat purtătorul de cuvânt al M.A.I.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.