În cursul zilei de 25 septembrie 2024, în sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ, au avut loc două ședințe ale structurilor prezidate de Instituția Prefectului. Mai exact, a avut loc Ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia a fost analizată situația hidrologică a Dunării, în contextul hidrometeorologic existent în amonte de țara noastră, pe sectorul mijlociu al bazinului hidrografic al Dunării, unde precipitațiile abundente au produs debite foarte mari și vor fi adoptate măsurile necesare pregătirii, prevenirii și asigurării capacității de răspuns la riscurile generate de creșterea nivelului Dunării, la nivelul județului Constanța și Ședința Colegiului Prefectural, în cadrul căreia a fost prezentat bilanțul activităților desfășurate de instituțiile cu atribuții in domeniu, în sezonul estival 2024.
La declarațiile de presă au participat alături de Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, Inspectorul Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, colonel dr. ing. Cristian Amarandei, și directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, Titel Gagiu.
”Prima ședință a fost a CJSU și s-au analizat posibile efecte ale creșterii debitului Dunării în următoarea perioadă. Am analizat toate scenariile iar ABADL a luat primele măsuri. În cursul zilei de ieri am avut o ședință cu Raed Arafat o ședință pe această temă. Astfel, am adoptat o hotărâre pentru a preveni orice consecință care ar putea afecta viața locuitorilor județului Constanța”, a spus prefectul Constanței, Silviu Iulian Coșa.
”Estimarea vârfului viiturii este de 8.000 mc. Prognoza este actualizată in fiecare zi. S-a discutat cu toate UAT-urile riverane Dunării pentru a știi dacă vom avea probleme. În fiecare zi este monitorizat debitul și nivelul pe Dunăre. În prezent, conform prognozei, nu vorbim despre o situație ca în 2006”, a spus Titel Gagiu din cadrul ABADL.
”Vor fi pregătite echipele de lucru pentru orice intervenție. Se vor activa grupe operative și dacă situația o impune forțele vor fi suplimentate. Un rol important va fi cel de monitorizare a situației de urgență, astfel autoritățile vor urmării permanent dinamica. Când se va decide că există un risc se vor lua rapid măsuri iar populația va fi înștiintata pentru a se pregăti cu bunurile lor, între care acte de identitate, medicamente și altele. Suntem pregătiți și simțim ca putem depăși momentul critic”, a spus Mihail Cristian Amarandei, șeful ISU Dobrogea.
La nivelul județului Constanța sunt, potrivit datelor Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), 8 localități aflate pe malul Dunării la care nu există lucrări de apărare împotriva inundațiilor generate de posibile viituri pe fluviu: Ostrov (UAT Ostrov), Izvoarele (UAT Lipnița), Seimeni, Dunărea (UAT Seimeni), Capidava, Topalu (UAT Topalu), Ghindărești (UAT Ghindărești) și Hârșova – parțial (UAT Hârșova). Reprezentanții ABADL monitorizează atent atât starea construcțiilor hidrotehnice, cât și nivelul fluviului.
Precizăm că prefectul a discutat cu primarii și, în cazul în care, în apropierea zilei de 30 septembrie, se schimba prognoza se va alerta populația.
Principalele măsuri cuprinse în hotărâre sunt:
1. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral va informa Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență ori de câte ori situația hidrologică pentru Dunăre la intrarea în țară și pe sectorul românesc prezintă modificări de natură să depășească cote care amenință viața sau sănătatea persoanei, mediul înconjurător și valorile materiale.
2. Toți membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență vor fi pregătiți cu forțe, materiale și mijloace de mobilitate pentru a interveni, la solicitare, în punctele critice și vor dispune măsuri conform competențelor în vederea evitării posibilelor situații de urgență generate de inundații.
3. În vederea gestionării fenomenelor hidrometeorologice periculoase și pentru protejarea populației și a bunurilor materiale, primarii localităților riverane fluviului Dunărea, în calitate de președinți ai Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, vor întreprinde demersuri, între altele, pentru:
- Revizuirea planurilor de evacuare, verificarea stării de operativitate a capacităților de transport prevăzute în planul de evacuare al localității, identificarea persoanelor cu dizabilități/vulnerabile.
- Organizarea de acțiuni pentru conștientizarea populației asupra măsurilor care trebuie întreprinse înainte, pe timpul și după producerea inundațiilor.
- Totodată, sunt angrenate în gestionarea unor posibile situații de urgență și reprezentanți ai RAJA, Rețele Electrice Dobrogea, Direcția de Sănătate Publică, structurile Ministerului Afacerilor Interne și ale Ministerului Apărării Naționale, dar și Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța și Drumuri Județene Constanța.
Măsurile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța au fost adoptate în contextul în care, în intervalul 23.09.2024, ora 07:00 – 24.09.2024, ora 07:00, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în creștere, având valoarea de 6400 m3/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s). În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectoarele Gruia – Tr. Măgurele și Giurgiu – Tulcea și în scădere la Zimnicea. Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere, estimările indicând că se va atinge la valoarea de 8000 m3/s, în jurul zilelor de 30.09 – 01.10.2024, situându-se peste mediile multianuale ale lunilor septembrie (3800 m3/s) și octombrie (3850 m3/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere.
„Prognozele nu indică creșterea debitelor Dunării peste cotele de alarmă la nivelul județului Constanța, deci nu vorbim despre situații similare celor din anii 2006, 2010 sau 2012. Însă toate unitățile administrativ teritoriale și instituțiile abilitate trebuie să fie pregătite în cazul în care situația o va impune”, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.
Video:
M.G., A.C.