VIDEO. Avocatul Tatu explică de ce s-a ajuns la un protest al şoferilor CT Bus şi demontează “mitul salariilor nesimţite” pe care le-ar încasa şoferii

0
1474

Avocatul Emil Tatu, care îi reprezintă pe sindicaliştii din cadrul CT Bus în negocierile pentru contractul colectiv de muncă, a vorbit în cadrul unui interviu acordat Focus Press, despre situaţia care a condus la protestul de luni, 1 noiembrie. Tatu a explicat că în ultimele 3 luni angajaţii CT Bus au tras semnale de alarmă în privinţa nemulţumirilor, însă aceştia nu au fost ascultaţi, iar prin urmare, luni ei au încetat lucrul, întreg municipiul Constanţa fiind văduvit de transportul public în comun.  

Avocatul sindicaliştilor din cadrul CT Bus a vorbit şi despre „mitul” salariilor mari pe care le încasează şoferii de la CT Bus, iar declaraţiile complete le puteţi urmări în materialul VIDEO. De asemenea, Tatu a comentat, pentru Focus Press, şi reacţia primarului Constanţei, Vergil Chiţac, la adresa protestatarilor, dar şi alte subiecte de interes legate de administraţia publică locală. Precizare: primarul nu va mai fi chemat la discuţii cu angajaţii CT Bus, ci consilierii, pentru că aceştia au responsabilitatea referitoare la condiţiile din cadrul companiei amintite.

Iată o parte din declaraţiile lui Emil Tatu:

„În  ultimele 3 luni am încercat să negociem cu conducerea CT Bus o creştere salarială pentru angajaţii din societate. Timp de 3 luni nu am obţinut nimic. După aceste 3 luni, în Consiliul Local a fost aprobat un cost pe care municipiul trebuie să îl plătească, iar noi – mă refer la sindicate, pentru că reprezint sindicatele -, dar şi conducerea, considerând că acel preţ nu este real, pentru că nu cuprindea nici măcar salariile de acum, nemaivorbind despre o creştere salarială de la 1 ianuarie 2022, salariaţii din CT Bus au ales să oprească munca. (…) Atmosfera din CT Bus era cunoscută. În şedinţa de Consiliu Local de vineri am luat cuvânt şi le-am spus consilierilor şi domnului primar că oamenii au cuţitul la os. Sâmbătă, sindicatele au emis un comunicat prin care au comunicat administraţiei şi oraşului că sunt disperaţi. Toate astea au fost nişte semnale de alarmă că nu se mai poate aşa, că aceşti oameni vor să fie plătiţi decent, că vor să nu mai lucreze 10, 12 ore pe zi ca să ajungă la un salariu decent”.

„CT Bus tocmai a inclus în organigramă 116 posturi de şoferi noi, pentru ca cei existenţi să nu mai depăşească limita legală de maxim ore suplimentare pe care le prestează în prezent. ITM-ul se pare că a avut, în momentul acesta, foarte mare clemenţă faţă de CT Bus, pentru că nu au venit nici să cerceteze şi nici să amendeze CT Bus pentru aceste ore suplimentare. Aici ITM nu şi-a făcut treaba. (…) Nu cer nimănui să sancţioneze această societate, pentru că o depăşire de ore suplimentare este amendabilă cu 3 mii de lei per capita. (….) Din punctul ăsta de vedere, este bine că ITM nu şi-a făcut treaba, dacă putem spune aşa, între ghilimele, pentru că şi aşa societatea nu are, în momentul acesta, bani”

„În ceea ce priveşte salariile, toată filosofia pe care am avut-o în ultimii ani de negociere – iar eu asist de 6 ani în negocierile colective de aici -, în fiecare an am avut solicitarea: salarizare decentă pentru program normal. Nu este normal ca un şofer să facă foarte multe ore suplimentare, ore pe care, până la urmă, le răpeşte de la familie şi de la propria persoană: odihnă, hrană, relaxare, pentru a aduce acasă un salariu decent. Toate astea se adună şi sunt cazuri – fără a fi acum patetic sau populist -, sunt cazuri de şoferi pensionaţi din CT Bus care ajung să moară la o săptămână, două, o lună, două, un an de la pensionare. Toţi anii ăştia de muncă multă pentru a avea un salariu decent, prin ore suplimentare, la un moment dat se contabilizează (…) Toate astea se adună din punct de vedere al sănătăţii. Filosofia noastră, atunci când facem revendicări a fost: salarizare decentă pentru ore normale de muncă, 8 ore”.

„Majoritatea şoferilor CT Bus sunt încadraţi pe o grilă de salarizare de 3.600 de lei brut. Este adevărat că au şi unele sporuri, nu foarte mult, care se adaugă la salariul de bază. Dar, chiar şi aşa, fără ore suplimentare, nu ajung să aibă salariul mediu net la nivel de economie”

„Da, există şi salarii mai mici decât cele ale şoferilor din CT Bus. Dar dacă era aşa de atractiv să lucrezi în CT Bus, credeţi-mă că organigrama aia cu posturi libere s-ar fi umplut instantaneu (…)  Nu este tractiv un astfel de salariu. Banii ăştia nu se iau degeaba, banii ăştia se iau pentru o responsabilitate pe care oamenii ăştia o poartă. Este o muncă grea. Poate părea uşor, pare că un şofer stă pe acel scaun… poate fi confortabil 5 minute, 10, jumătate de oră, dar după 10 ore nu mai este la fel de confortabil. E foarte multă responsabilitate. Sunt foarte mulţi şoferi tineri care vin în CT Bus, se angajează, cumva pentru mirajul ăsta al salariului pe care unii îl consideră mai mare, dar care ajung să plece după 2, 3 luni, pentru că realizează că este o muncă grea”.

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.