Primarul Vergil Chițac, a făcut precizări, în cadrul unui interviu pentru Focus Press, despre achiziția de construirea a noului CET din Constanța, care în acest moment a fost suspendată din cauza unei contestații. Acesta susține că în luna decembrie ar urma să fie anunțat câștigătorul, iar în primăvara anului 2024, câștigătorul să înceapă lucrările.
„Este la licitație, proiectarea și execuția. Cineva a contestat licitația. La sfârșitul lunii vom deschide și vom vedea care sunt aplicanții. Comisia specială va evalua ofertele. În mod normal, depinde și câți se înscriu, nu pot să vă spun, cred că în luna decembrie ar trebui să anunțăm cine câștigă. Sperăm că nu avem contestații. Cine câștigă va avea și proiectarea și execuția în mâinile lui. El are timp de trei luni să facă proiectul, deci în primăvara anului viitor se va apuca. Va fi construit acolo unde este CET-ul. Știți ce nu v-am spus eu dumneavoastră și nu m-am lăudat? Și nici nu mă laud. Cred că una dintre realizări este că am adus CET-ul la Constanța. Știți că CET-ul era la Ministerul Energiei? Ce nu a reușit Bucureștiul am reușit noi la Constanța”, a spus Vergil Chițac.
VIDEO:
Context:
Primăria Constanța a lansat, în luna iulie a.c., achiziția pentru proiectarea și execuția viitorului CET. Valoarea estimată depășește 700 de milioane de lei, TVA inclus (142.036.412,88 euro). În prezent, achiziția a fost suspendată, după cum apare pe SICAP (platforma pentru achiziții publice). În cadrul achiziției a fost depusă o contestație, prin care se cere anularea procedurii de licitație. În document se face trimitere la o „condiție abuzivă”.
Iată motivele invocate:
„Limitarea de către autoritatea contractantă a experienței similare privind cogenerarea urbană, la o singură lucrare realizată pe teritoriul României în ultimii opt ani (CET Oradea).
Nivelul de complexitate al termoficării industriale este superior față de nivelul de complexitate al lucrărilor privind cogenerarea urbană. Nu există o motivare tehnică care să justifice acțiunea autorității contractante de a refuza experiența similară din domeniul termoficării industriale, cu atât mai mult cu cât în Legea Energiei 123/2012, actualizată, nu se face distincție între cogenerarea industrială și cea urbană. De asemenea, după cum rezultă și din ordinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 11 din 03.03.2021, nu este definit termenul de termoficare urbană. Prin Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, conform ordinului mai sus menționat, se înțelege sistem/sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, conform prevederilor Serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, cu modificările ulterioare. Sintagma《urban》se folosește doar în scopul identificării arealului în care se derulează serviciul de termoficare”.
P.I.