Primarul Constanței, Vergil Chițac, a comentat, pentru Focus Press, situația actuală a României, după surpriza de la alegerile prezidențiale – un prim tur care, de altfel, a și fost anulat. Alegerile prezidențiale urmează să fie reluate la anul, după ce validarea noului Parlament și instalarea noului Guvern, care vor stabili calendarul scrutinului.
Care este părerea edilului despre rezultatul primului tur de la prezidențiale? Cum s-a ajuns în acest punct?
Vergil Chițac: “Surprinzător primul tur. Sunt de acord cu cei care spun că a fost o mare surpriză prezența pe primul loc a domnului Călin Georgescu. Cred că a fost o spirală a tăcerii, în sensul în care oamenii care au fost intervievați de institutele de sondare a opiniei nu au spus cu cine votează, nu au dorit să spună – de aceea nici nu a fost luat în calcul (Călin Georgescu – n.r.) sau nu în maniera asta, încât săfie pe primul loc – și, așa cum au spus unii, “a zburat sub radar”. Noi nu am știut prea multe despre domnia sa, nu s-a comentat în nici un fel în timpul campaniei electorale despre personalitatea domniei sale și am ajuns aici. Evident, și eu sunt de accord cu toată lumea că a fost influența asta a Tik Tok-ului, e limpede că în spate sunt niște structure foarte bine organizate, pentru că, am înțeles și eu de la specialiști că Tik Tok-ul are (…) următoarea manieră de lucru: dacă dumneavoastră postați ceva și eu văd toată postarea, atunci softul “ține minte” și spune “a, asta e o postare bună” și, dacă postarea aia e văzută și de altcineva, în integralitate, atunci softul iar ține minte și transmite cât mai multor oameni din comunitate. Și, dacă s-a ajuns la milioane de postări și de nu știu câte mii de conturi pe numele domnului Georgescu, asta înseamnă că în spate e o echipă de sute de oameni care își dau postările și și le vizionează între ei, ca să fie răspândite – cam asta ar fi explicația. Una peste alta, este clar că a fost și un vot de protest anti-partidele de mainstream. Rămân la părerea că a fost o greșeală mare că PSD și PNL s-au atacat în timpul campaniei. Nu trebuia făcută chestiunea asta pentru că oamenii normali au zis așa: “Bine, dar cât ați stat 3 ani la guvernare și v-ați înțeles foarte bine, erați chiar amici, iar acum sunteți în conflict”… Mai mult decât atât, există un conflict între funcția prezidențială, așa cum este ea îmbrăcată de Constituție – care e clar: președintele este parte a executivului, dar în primul rând pe probleme de politică externă, apărare, siguranță națională – și ceea ce credem noi, românii, marea majoritate, că ar trebui să facă președintele. Se crede că președintele trebuie să facă tot, de la economie, la sănătate, educație, ceea ce nu este corect. Președintele, conform Constituției, are niște puteri limitate. (…)”.
Ar trebui ca instituțiile să nu-i permită lui Călin Georgescu să mai candideze?
Vergil Chițac: “Nu mă pot substitui eu nici Curții Constituționale, nici altei instituții, că nu am eu abilitatea asta și nici capacitatea. Mesajul meu, pe care l-am reiterat, este un mesaj pro-european. Noi, România, oricât am încerca noi să spunem că suntem buricul pământului, noi, de 160 de ani de când este România modernă, nu ne-am dezvoltat decât cu capital străin. Noi, dacă nu eram în Uniunea Europeană și în NATO eram cam ca Belarusul, iar apartenența la aceste două organizații – una economică, cea mai mare piață economică din lumea asta este UE, și alta politico-militară, NATO – reprezintă cel mai mare câștig al nostru de după 1989. Am blamat clasa politică în cvasi-totalitatea ei și probabil că am avut și de ce – evident că mă număr și eu printre ei -, dar un lucru este cert: apartenența noastră la organizațiile acestea se datorează determinării și obiectivului de țară pe care clasa politică românească le-a avut. Deci, eu sunt pro-european (…)”.
Declarațiile INTEGRALE pot fi urmărite în materialul VIDEO!
Alexandra CUCU