VIDEO. CJC prezintă proiectul „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar”

0
43

Consiliul Județean Constanța a organizat, luni, 28 noiembrie a.c., o conferință de presă pentru a prezenta proiectul „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar”, pentru care CJC a depus toate eforturile pentru punerea monumentului istoric în valoare. Precizăm că pentru acest obiectiv de investiții a fost emis Certificatul de urbanism și avizele favorabile ale Ministerului Culturii.

În ultimii ani, Consiliul Județean Constanța a început demersurile pentru reabilitarea monumentului iar în acest sens a încheiat un protocol cu Institutul Național al Patrimoniului și cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, scopul acestei colaborări fiind reprezentat de oferirea de informații esențiale legate de reabilitarea monumentului și a supus consultării publice propunerea de inițiere a proiectului.

Pe parcursul a mai bine de un an de zile, Consiliul Județean Constanța derulat activități specifice ce au vizat atribuirea și derularea contractului de prestări servicii de proiectare și asistență tehnică, în prezent fiind finalizată și recepționată documentația tehnico-economică aferentă fazelor SF/DALI și PT+DDE. Proiectul elaborat de Asocierea RESTITUTIO S.R.L – REMON PROIECT S.R.L.

Astfel, într-o primă etapă, documentațiile tehnico-economice (SF/DALI și PT+DDE) în valoare de aproximativ 300.000 euro au fost solicitate la finanțare de către Serviciul Pregătire Proiecte Europene al CJC în cadrul Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 (proiect aflat în implementare) iar ulterior, proiectul european „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar” va fi depus la finanțare în cadrul perioadei de programare 2021-2027.

Aceasta este singura inițiaivă a instituțiilor publice din România care a fost unanim acceptată de avizatori (încercări de-a lungul timpului au fost numeroase, susținute cu predilecție de către Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului), proiectul CJC fiind, până la acest moment, un demers ambițios de succes în ceea ce privește restaurarea și punerea în valoare a unui monument de o asemenea unicitate în peisajul istorico-arheologic românesc.

Ansamblul Rupestru Basarabi este monument istoric de clasă A aflat în domeniul public al județului Constanța. Obiectivul vechi de peste 1000 ani (sec. X d. Hr.) este într-o stare avansată de degradare, accentuată însăși de fragilitatea deosebită a întregului Ansamblu (structura constructivă – cretă) sau de acțiunile iresponsabile de „restaurare sau punere în valoare” demarate la sfârșitul anilor ’90.

Declarații de la eveniment:

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a spus că este un proiect important pentru județul Constanța, în timp ce vicepreședintele Petre Enciu, a oferit detalii despre finanțarea acestuia.

„Am cerut de la bun început sã fim foarte riguroși pentru ca acest proiect să cuprindă toate fazele necesare. Este un proiect important pentru județul Constanța”, a spus Lupu.

„Astăzi încheiem un capitol important. Acum avem un contract de proiectare complet, toate fazele care ne vor ajuta să obțin autorizația de construire. Monumentul de Clasa A merită să fie restaurat și pus în valoare. Proiectul este finanțat printr-un program de finanțare prin bani europeni, peste 300 de mii de euro. Proiectul tehnic pe care îl va prezenta arhitectul astăzi este important, deoarece de 50 de ani nu s-a mai făcut nimic în cadrul acelui ansamblu. Vom scrie caietul de sarcini iar la anul sper să avem caietul de sarcini și execuția de lucrări”, a spus Enciu.

Arhitectul Dan Hoinărescu a spus că din ansamblu fac parte și alte elemente.

Pe amplasament, în afara ansamblului, sunt realizate alte construcții pentru protecție. Casa paznicului și Casa Cercetătorilor. Din ansamblu fac parte patru bisericuțe, cavoul, carierele antice”, a precizat acesta.

Ce a mai declarat președintele CJC:

Nu se va putea vizita în încăperi, ci de observat din accesul clădirii. Proiectul este terminat, avem toate avizele Ministerului Culturii, așteptăm autorizația de construire. Sunt două etape ulterior: caietul de sarcini si vom avea o altã consultare cu arhitectul. Vrem ca la sfârșitul lunii martie să scoatem la licitație caietul de sarcini, apoi a doua etapă, sursa de finanțare”, a spus Mihai Lupu. Acesta a mai precizat că proiectul ar urma să fie gata în patru ani.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.