VIDEO. Comisarul şef Marius Oprișan, şeful Centrului Regional Antidrog Constanța: „Părinții află ultimii despre dependența copiilor lor”

0
148

Dependența de droguri este nocivă, iar cu cât este de mai lungă durată, cu atât riscurile sunt mai grave. Comisarul şef Marius Oprișan, şef al Centrului Regional de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog, a declarat în cadrul unui interviu de Focus Press, că: „Părinții află ultimii despre dependența copiilor lor, din cauza problemelor de zi cu zi”. 

Chiar dacă numărul cazurilor din acest an este mai mic comparativ de anii trecuți, acest fapt n-ar trebui să prezinte un motiv de ușurare, deorece substanțele interzise afectează extrem de mult sănătatea consumatorilor, atât fizic, psihic, cât şi social.

Plecând de la cele mai recente studii efectuate în România, în anul 2019, rata consumului de droguri ne indică un procent de 10,7% din populația țării care a experimentat drogurile; comparativ cu studiul precedent, cifra este în creștere. Pe primul loc în privinţa substanţelor consummate se situează substanțele psihoactive, urmate de cannabis. De asemenea, studiul relevă, în ceea ce priveşte liceenii de 16 ani, faptul că în procent de 9,5% au experimentat drogurile.

Pandemia a afectat atât activitățile noastre pe linie de prevenire a consumului de droguri pe care noi îl desfășurăm în mediul școlar și în comunitate, cât și activitatea de asistență medicală, psihologică și socială, activitatea oferită consumătorilor de droguri prezenți în centrul nostru.

În 2019 am desfășurat cel mai mare proiect de prevenire a consumului de droguri pe litoral în perioada sezonului estival. A fost pentru prima oară când Agenția Națională Antidrog a evidențiat pe litoralul românesc un număr de 64 de specialiști. Acum că a venit pandemia să șțiți că din acest motiv activitățile au fost substanțial reduse, în special, în anul 2020 când am avut stare de urgență și continui cu stările de alertă pentru că activitățile noastre au trebuit să țină cont de restricții. Inclusiv activitățiile cu beneficiarii noștri au fost făcute utilizând mediul online și aici mă refer la consilierea psihologică, socială cât și de consultațiile medicale. Norocul nostru că în 2017 Agenția Națională Antidrog în parteneriat cu Universitatea Ovidius, facultatea de matematică și informatică, a realizat site-ul infodrog.ro, unde practic se regăsesc toate informațiile legat de substanțele interzise, efectele acestor substanțe, tratamentul și terapiile pentru tratarea adicției de droguri. În anul 2021, partea de prevenire nu prevestea multe activități, în sezonul estival, am constatat că, datorită restricțiilor (având în vedere că toate unitățiile la ora 02:00 se închideau), am identificat un model de consum de inhalanți, pe care tinerii îl inhalau din baloane, la petrecerile la care participau pe plajă, și de la acest motiv am tras un semnal de alarmă și am informat tinerii despre pericolul acestui inhalant. Până acum, avem 64 de voluntari care se află în prezent în centrul nostru, care ne sprijină la majoritatea activităților pe care noi le desfășurăm”, a declarat Marius Oprişan.

Consecințele consumului de droguri nu sunt de neglijat, iar fără ajutorul familiei și al specialiștilor, consumatorii nu pot depăşi această problemă: ,,Consecințele sunt: atât medicale, psihologice, cât și sociale. Unul dintre cele mai recente studii efectuate în țară, în anul 2019 – studiul GPS arată că 10,7 din populația țării a experimentat consumul de substanțe. Ca și substanță de consum se află pe primul loc substanțele psihoactive (etnobotanicele), urmate de cannabis. Este pentru prima oară când substanțele psihoactive detronează consumul de cannabis… pentru ca cineva să poată scăpa de această obsesie, este nevoie de spijinul membrilor din familie”.

La întrebarea legată de reintegrarea consumatorilor de substanțe interzise în societate, Marius Oprișan declară că: „Reintegrarea acestora este de la persoană la persoană, nu este atât de importantă substanța de consum cât este sprijinul, unul din cei mai importanți factori este cel familial, alături de  terapiile efectuate de către specialiștii. De asemenea, avem studiul la nivel liceal, aplicat celor cu vârsta de 16 ani, ce ne arată că, 9,5% au experimentat aceste substanțe. Consecințele sunt multe, pe partea medicală, mă refer la complicații cardiace, infecții ș.a., dar și anumite complicații psihiatrice care sunt date de: anxietate, agresivitate, paranoia, atacuri de panică, tulburări de comportament… aceste complicații psihiatrice necesită tratarea acestor persoane în centru specializat și aici mă refer la secțiile de psihiatrie. Centrul nostru tratează la secția de droguri, care este  confidențial ambulatoriu, fără a avea nevoie de asigurare de sănătate, este un serviciu de nivel 2 adresat acestor persoane”.

Putem identifica persoanele care se află sub influența substanțelor nocive printr-o serie de scăderi de randament, schimbări bruște de comportament, încep să dispară sume sau obiecte din casă, de asemenea, nu mai sunt interesate de hobby-uri. Aspectul este negliject, pot apărea schimbări fizice, unele substanțe inhibă pofta de mâncare, altele din contra, cum ar fi consumul de marijuana sau de cannabis, oferă pofta de mâncare, ochii sunt roșii. Sunt anumite schimbări atât în plan fizic cât și schimbări de comportament care ies la suprafață, cărora nu le putem trece cu vederea. Cu cât se identifica mai repede acest lucru, cu atât intervențiile sunt mai ușoare. De regulă,  vă zic asta din practică, părinții află ultimii din cauza problemelor de zi cu zi, nu au poate timp suficient de a acorda atenție, dar aici  poate interveni școala, dirigintele școlar, profesorii din cauza notelor mici, absențelor ce se pot observa”, a declarat Marius Oprişan.

„Pentru persoanele care au inițiat deja consumul și cumva și-au dat seama că e nociv, să ceară sprijinul familiei, specialiștilor, fiindcă fără intervenția specialiștilor nu se poate trata adicția de substanțe. Se pot adresa centrului nostru fără nicio teamă, aici găsesc suportul unei echipe, avem o experiență, echipa e formată din medic, asistent social și psiholog. Cei care nu au consumat, dar totuși se află într-un anturaj nociv înseamnă că au avut puterea și tăria să stea deoparte pentru că aflându-te într-un anturaj este inevitabil să nu ți se ofere și ție.  Noi le recomandăm tinerilor să-și analizeze grupul de prieteni și dacă constată că nu este ce trebuie, să iasă din acel grup pentru că altfel riscă să inițieze acele comportamente grupului respectiv, de asemenea, recomandăm ca tinerii să desfășoare activități de petrecerea a timpului destul de sănătoase, activități cultural artistice sau sportive”, a mai precizatpentru Focus Press, Marius Oprișan, comisarul șef al Centrului Regional Antidrog Constanța

VIDEO:

Andriana MAKRI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.