Corina Martin, președintele RESTO, a fost prezentă în studioul Focus Press, marți, 11 februarie, a.c., pentru a discuta despre sezonul estival 2024, dar și despre perspectivele sezonului din acest an. În cadrul interviului au mai fost abordate și subiecte legate de voucherele de vacanță, atragerea de noi zboruri pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu etc.
La începutul interviului, Corina Martin a vorbit despre sezonul estival 2024, dar și despre așteptările pentru cel din acest an:
„Întotdeauna este bine să ne uităm în urmă, să facem un bilanț. A fost un an bun, am avut un foarte puternic aliat, și anume vremea. Am avut multe zile însorite, deci multe zile cu ocupare hotelieră bună. Nu am avut mari atuuri față de alți ani, cu aceleași provocări pentru industrie, pe care le cunoaștem deja.
Vrem să credem că suntem pe un trend ascendent în continuare, deci ne așteptăm la creșteri, deși vedem că traversăm o perioadă dificilă și controversată politic, instabilă. Însă, dacă vorbim despre a mai merge în vacanțe sau a nu mai merge în vacanțe, în general românul alege, totuși, să facă sacrificii, să pună acolo deoparte banii pentru vacanța de vară. Vara întotdeauna litoralul românesc este destinația care are de câștigat. Nu suficient de multe luni, nu pe o perioadă suficient de mare, nu cu atât de multe nopți de cazare cât să fie suficient să ai un hotel la mare. Cu toate acestea, antreprenorii au încredere, în continuare, în litoralul românesc“.
Bugetarii vor putea primi, în 2025, vouchere care să acopere jumătate din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, și anume 800 de lei pentru servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 de lei. Corina Martin susține că mecanismul nu este încă stabilit.
„Nu este încă stabilit mecanismul. Suntem extrem de curioși să aflăm cum va funcționa acest mecanism, cine și cum pune, de fapt, angajatul respectiv cei 800 de lei, unde îi pune? În primul rând, vreau să punctez că am avut o reacție imediată atunci când a fost anunțată decizia, iar titlul a fost foarte clar: «Nu vă atingeți de voucherele de vacanță». Deci sub nicio formă noi nu acceptam eliminarea lor totală. Am reușit să eliminăm intenția de tăiere totală a tichetelor.
Eu înclin să cred că românii vor dori să cheltuie și acei 800 de lei. La agenția mea de turism vreau să vă spun că, în fiecare zi, încasăm tichete de vacanță. Oamenii au învățat, în ultimii ani, ce să facă pentru a nu le pierde. Descărcând valoarea la o agenție, ei se pot folosi de această sumă pentru o vacanță viitoare. Asta se va întâmpla cu tichetele care sunt deja în piață.
Până la urmă, ți se dau acești bani, nu-i cheltuiești tu. Și atunci sigur că este un imbold de a pleca în vacanță în România, dacă am 800 de lei pe care știu că trebuie să-i folosesc doar așa. Înclin să cred că cel puțin în proporție mare, 90%, deci un procent mare, vor continua să folosească acești bani pentru că, repet, sunt bani care ți se dau. Mai ales bugetarii consideră de multe ori, muncesc destul, e un drept pe care mi-l dă statul, de ce să renunț la el?
În plus, un efect extrem de important pe care l-au adus tichetele, de care statul a vorbit prea puțin, este că 50% din locurile de cazare din piața neagră au ieșit la lumină. 50% în plus locuri de cazare oficiale, autorizate, clasificate care au ieșit la alb, ca să poată să încaseze tichete de vacanță“, a explicat Corina Martin.
Recent a fost organizată Conferința Națională de Aviație, iar Corina Martin a fost prezentă ca în fiecare an. În cadrul acesteia au fost lansate zboruri charter Tel Aviv – Constanța, care vor aduce peste 4.000 de turiști israelieni pe litoral, pentru sezonul de vară 2025.
„Acești turiști israelieni plătesc o medie de 800 – 1.000 de euro de persoană pachetul total: avion, cazare cu regim all-inclusiv, transfer de la aeroport la hotel și alte excursii. Multiplicăm cu 4.000 de israelieni pe vara aceasta, pe aeroportul din Constanța, adică în hotelurile de pe litoralul românesc, și atragem 40 de milioane de euro, un calcul ușor de făcut. Și rămâne în plus ce cheltuie fiecare, pentru că sunt foarte amatori de excursii locale, vor să vadă Delta Dunării, vor să vadă Bucureștiul, dacă n-au vizitat capitala României, iar majoritatea sunt legați prin istoria familiei lor de România, de aceea și aleg România.
Este important că reușim să menținem acest charter pe aeroportul din Constanța, practic este singurul zbor charter care ne aduce turiști străini pe litoral românesc, de atât de mulți ani, de zece ani aproape. Noi nu am reușit să reatragem chartere de incoming, adică sosiri de turiști străini. Rămâne o problemă importantă pe care o avem de rezolvat pe aeroportul din Constanța“, a mai declarat Martin.
Interviul integral îi puteți urmări în materialul VIDEO!
Mihaela GIUGLEA