Crește alarmant numărul elevilor pozitivi din școlile din Constanța. Tot mai mulţi elevi vor face cursuri on-line săptămâna viitoare. Numărul minorilor infectaţi cu noul coronavirus este în creştere. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat joi, 20 ianuarie a.c., într-o conferință de presă, că în acest moment tinerii au cea mai mare rată de pozitivare.
În ultima săptămână, a crescut numărul cazurilor COVID-19 în rândul copiilor, iar potrivit Ordinului Comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, la apariția a trei cazuri de COVID-19, într-un interval de șapte zile consecutive, la nivelul unei clase/ grupe, cursurile se vor desfășura on-line pentru următoarele zece zile, începând cu ziua următoare celei în care a fost confirmat al treile caz.
Școlile vor rămâne deschise în toată țara și săptămâna viitoare, a declarat joi directorul Direcției Generale de Asistență Medicală și Sănătate Publică din Ministerul Sănătății, Amalia Șerban. Aceasta, în condițiile în care gradul de ocupare a paturilor de spital destinate pacienților cu COVID-19 este între 4,8 și 43,19%, la nivel județean, cele mai mari procente fiind în Cluj și Suceava.
Ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii prevede că şcolile rămân deschise dacă gradul de ocupare, la nivel județean, a paturilor ATI este de cel mult 75%. Inspectoratul Școlar Județean Constanța a anunțat, zilele trecute, că au fost confirmați pozitivi, în urma testării pentru depistarea contaminării cu virusul Sars-Cov-2, 231 de elevi, zece preșcolari și 26 de cadre didactice.
Simptomele COVID-19 sunt: febra înaltă la copiii de vârstă mică, durerea în gât, tusea cu componentă laringiană, manifestările digestive, vărsături sau scaune modificate. Elevii care lipsesc de la şcoală după ce un coleg de clasă a făcut COVID ar putea primi absențe. Ministrul Educației crede că aceasta este procedura corectă. Copiii trebuie să meargă toți la ore, până când Direcția de Sănătate Publică face ancheta epidemiologică și stabilește care dintre ei a intrat în contact direct cu cel infectat.
Cum ne putem proteja copiii de COVID?
Conf.univ.dr. Irina Magdalena Dumitru, medicul-șef al Secției Clinice de Boli Infecțioase II Adulți a Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și director al Departamentului de Cercetare din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța, îndeamnă părinții să fie responsabili, recomandându-le vaccinarea copiilor. „În primul rând recomand vaccinarea. Ați văzut că este permisă vaccinarea cu vaccinul Pfizer la copiii peste 5 ani. În momentul de față este discutată această abordare a învățământului, dacă este să-l facem on-line sau să-l facem față în față. Îl putem face față în față doar dacă ne vaccinăm copiii. Și cadrele didactice trebuie vaccinate“, a declarat, pentru Focus Press, dr. Irina Dumitru.
Utilitatea testelor salivare există, cu două condiții: să fie efectuate și să fie efectuate corect. „Sunt introduse aceste testări, dar eu sper ca toate școlile să aibă cu ce testa copiii. Ritmul în care se livrează testele pentru copii este unul tardiv, nu a fost concomitent cu nevoia de testare. Avem nevoie de învățământ față în față, asta este foarte clar, pentru că elevii s-au săturat să stea acasă în fața calculatorului. Și mie, ca și cadru didactic, îmi este foarte greu să țin cursurile on-line și să nu am un contact direct cu studenții, și să nu avem un dialog. Este foarte greu. Eu vorbesc și, nevăzându-i, am senzația că vorbesc la stele. Este foarte complicat. Noi suntem oameni care trebuie să socializăm, să ne vedem față în față, să ne reluăm activitățile pe care le făceam înainte de pandemie. Pentru copii, este mare nevoie să meargă la școală față în față. Se vor menține aceste distanțări, masca de protecție, dar trebuie să ne vaccinăm copiii și cadrele didactice, dar și să ne testăm“, susține conf.univ.dr. Irina Magdalena Dumitru.
De asemenea, supravegherea copiilor este importantă în momentul în care un copil prezintă febră, susține dr. Irina Dumitru, care atrage atenția și asupra faptului că: „nu toate școlile au medic școlar. În ultima perioadă, medicina școlară a fost un fel de «Cenușăreașă», a fost dată la o parte și sunt foarte puțini medici școlari. Eu cred că ar trebui cumva această specialitate să fie reintrodusă, reabilitată și fiecare unitate de învățământ să aibă medic școlar care să facă triajul epidemiologic al copiilor“.
Ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, susține că, la acest moment, nu ne confruntăm cu o explozie a cazurilor care blochează spitalele și secţiile de ATI în cazul copiilor. De asemenea, autoritățile nu mențin școlile deschise cu orice preț, dar trebuie să fim conştienți că educația on-line duce la consecințe serioase asupra acestor copii.
„Fie că discutăm despre copii sau despre adulți, vedem că presiunea pusă pe spitale în acest val nu mai este similară cu ce s-a întâmplat în valul 4: chiar dacă avem cazuri numeroase, nu putem afirma că e o problemă în acordarea asistenței medicale spitalicești, încercăm să ținem deschise spitalele și pentru alte patologii, ca să evităm drama din 2020 și 2021, din cauza deceselor din alte patologii“, a anunțat ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, la dezbaterea „Copiii în Valul 5. Cât de expuși sunt şi cum fac faţă spitalele“.
Conf.dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din Bucureşti, susține că: „La copiii foarte mici putem să ne păcălim, COVID începe cu enterocolită acută, ieri au venit sugari cu simptome digestive, nu cu boală respiratorie. Ce remarcă şi studiile internaţionale: creşterea spectaculoasă a copiilor internaţi“.
Dr. Anca Drăgănescu, medic primar pediatru la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balş“ din Bucureşti, a accentuat măsurile de prevenție în cazul copiilor: „Pe lângă cele non-farmacologice, purtarea măştii şi distanţarea, vaccinarea de la 5 ani în sus, pentru care e aprobată utilizarea vaccinului ARN-mesager. Majoritatea copiilor fac forme asimptomatice sau uşoare, un număr restrâns face forme medii sau severe, dar nu e de neglijat. Pacienţii imunosupresaţi, cu boli cronice, au indicaţie pentru vaccinare. Vaccinarea copiilor imunocompetenţi aduce un beneficiu prin scăderea poverii bolii, ne-ar aduce un beneficiu, în ceea ce priveşte scăderea unui număr de spitalizări şi o protecţie indirectă, în apariţia noilor variante de boală, şi ar proteja pe cei din familii care pot fi predispuşi, au un grad de risc pentru o formă severă de afecţiune COVID-19. Riscul de apariţie a unui caz secundar în familie e de 19% la Omicron, comparativ cu 8%, în cazul variantei Delta“.
Vaccinarea copiilor sub 12 ani începe săptămâna viitoare. Pentru protecția împotriva COVID-19 și limitarea complicațiilor generate de infecția cu SARS-CoV-2, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a făcut publice modalitățile de administrare a vaccinului Comirnaty-Pfizer/ BioNTech împotriva COVID-19, pentru grupa de vârstă 5 – 11 ani, începând cu data de 26 ianuarie a.c.
Programările se pot realiza doar în centrele de vaccinare dedicate acestora, regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali. Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru.
Alexandra VASILE