VIDEO. Cristian Cîrjaliu, despre proiectele aflate în derulare în Agigea: „Vom avea o creșă nouă, dar și o școală ultramodernă“

0
248

Primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, a vorbit, în cadrul unui interviu Focus Press, despre proiectele în derulare, precum și de obiectivele de investiții ale căror contracte de finanțare au fost semnate.

Un proiect important despre care a discutat edilul-șef al comunei Agigea va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C1/I1 Componenta 1: Managementul Apei (sistem de canalizare).

Investiția va fi realizată în satul Lazu și propune execuția rețelei de apă uzată, o stație de pompare și racorduri până la limita de proprietate. Valoarea totală estimată a obiectivului de investiții este de 14.143.312,69 lei (fără TVA) și o durată de execuție de aproximativ 15 luni. 

Însă, în ceea ce privește acest obiectiv de investiții, comuna Agigea a întâmpinat unele dificultăți, în sensul că proiectul a fost contestat de către Instituția Prefectului a Județului Constanța.

„Am reușit să achiziționăm două autogunoiere din fonduri europene. Totodată, în această perioadă am semnat contractele de finanțare, de peste un milion de lei. În localitatea Lazu, prin PNRR, avem un proiect de înființare rețea de canalizare. Un alt proiect prin PNI «Anghel Saligny», înființare rețea de canalizare în cartierul Lac, dar este un proiect cu piedici, acest proiect este atacat de către Instituția Prefectului județui Constanța, sub motivul că primarul nu poate rezolva problemele curente. Noi am atacat în instanță. Nu se poate așa ceva, avem nevoie de ac proiect în cartierul Lac”, a declarat Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea.

Iar tot prin PNRR, edilul-șef a spus că există un proiect ce vizează modernizarea parcului din Agigea. Acesta este convins că lucrările la aceste proiecte vor fi demarate în câteva luni. „Deși am semnat contractele de finanțare, ne trebuie avize, foarte multe avize ce ne îngreunează lucrările“, a conchis Cristian Cîrjaliu.

Primarul comunei Agigea pregătește și un festival pentru locuitori. Acesta dorește ca festivalul să aibă continuitate: „În perioada următoare, am semnat contractul de finanțare pe fonduri europene pentru un festival, sper să avem continuitate“, a declarat Cristian Cîrjaliu.

În domeniul educației, în ceea ce îi privește pe copiii din Agigea, primarul a anunțat că va fi construită o nouă creșă, prin Compania Națională de Investiții, precum și o nouă școală, ce va fi inaugurată în anul școlar 2023- 2024. Contractul de finanțare pentru această nouă unitate de învățământ a fost semnat în luna martie 2019, iar lucrările propriu-zise au fost demarate în anul 2020.

Edilul-șef a anunțat și că Clubul Sportiv Agigea funcționează, în ciuda piedicilor pe care le-a întâmpinat, iar toți copii din comună se pot înscrie gratuit la judo sau fotbal.

„Am semnat contractul pentru construirea unei creșe, prin CNI. Este vorba despre a doua creșă din localitatea Agigea. Am mai investit în construirea unei școli, peste 2 milioane de euro. Aici, la Agigea s-au construit: Casa de Cultură, creșe, școli.

Tot legat de cei mici, vreau să aduc în discuție clubul sportiv. Au încercat să cumpere acest club și nu au reușit, pentru că nu am cedat acestor presiuni. Astăzi, toți copiii din comuna Agigea se pot înscrie absolut gratuit în acest Club Sportiv Agigea, la judo și fotbal“, a mai spus Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.