Paștele este una dintre cele mai importante sărbători religioase pentru români. Preparatele de Paști care îmbogățesc mesele oamenilor sunt ouăle roșii, drobul, friptura de miel, pasca şi cozonacul. Dar cu ce tip de vin le putem asocia? În această ediție a rubricii „Ce vin bem?“, specialistul Cramei Tohani ne-a prezentat două tipuri de vin, ambele compatibile cu carnea de miel și cu drobul.
În edițiile anterioare ale rubricii „Ce vin bem?“ am vorbit de vinul alb Siel, cu arome de flori, fructe exotice și gutui, despre vinul roșu Valahorum, un proiect unic în România, demarat chiar de Crama Tohani, și de două tipuri de vin, unul rosé și unul alb, vinuri produse de Crama Mitroi. În această ediție, vă prezentăm vinurile Pelin Alb de Ostrov și Cuvee Nicolae Roșu.
Vinul Cuvee Nicolae are o culoare rubinie intensă și este consistent și dens. Are o aciditate foarte bună, cu un alcool bine integrat. Este un vin cu personalitate și potențial bun de învechire.
„Vom povesti despre vinurile care se asociază cu mâncărurile din miel. Avem un vin Pelin, pentru că este destul de popular ca de Paște să bem Pelin, dar și un vin roșu. Vinul roșu este un Cuvee Nicolae de la Domeniile Tohani, un vin care are niște mirosuri foarte specifice de mure, de prune, iar pe lângă acestea găsim și un miros de piele și de trabuc. Este un vin foarte interesat, care are și niște nuanțe de vanilie în gust, un vin destul de astringent. Vinul este din 2020 și mai poate fi asociat și cu carnea de vită sau de iepure“, ne-a precizat specialistul Cramei Tohani, Mihai Ionescu.
În ceea ce privește vinul Pelin, acesta este realizat cu măiestrie din pelin și struguri mângâiați de soarele Dobrogei. Pelinul Alb de Ostrov surprinde cu nuanțe distincte dulci-amărui, bine integrate într-un vin echilibrat și prietenos.
„Am ales un Pelin din Dobrogea, de la Crama Ostrov, pentru că Tohani nu produce vinuri peline. Este un vin un pic amărui, pentru că planta de pelin se regăsește în el. Din miros se simte grefa. Ca și asociere, merge foarte bine cam cu tot ce se pune pe masa de Paște. Este un vin bun, ce merge servit chiar cu niște legume sau chiar o salată cu rucola“, a specificat Mihai Ionescu.
Foarte interesant de amintit este și faptul cum a apărut, de fapt, vinul pelin. Acum aproximativ 500 de ani, vinul era transportat pe mare în amfore de lut, butoaie, iar pentru sigilarea lor se folosea planta de pelin, care era un pic uleioasă. Astfel, din plantă au căzut câteva picături în vin și, practic, așa a apărut vinul pelin.
Mihaela GIUGLEA