După furtul obiectelor de aur, care fac parte din patrimoniul național al României și se aflau la un muzeu din Țările de Jos (Olanda), autoritățile olandeze au stabilit că mai multe persoane au produs o explozie care a spart singurul zid exterior al Muzeului Drents din Assen, unde se desfășura expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”, de unde au fost furate obiecte dacice de valoare inestimabilă. Reprezentanții Muzeului Național de Istorie a României arată că obiectele furate sunt asigurate, conform legilor naționale și internaționale.
Autoritățile judiciare olandeze, arată că persoanele respective au sustras patru piese de patrimoniu: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV a. Chr.) și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia (datate în a doua parte a secolului I a. Chr.).
Reprezentanții Muzeului Național de Istorie a României arată, printr-un comunicat de presă, că obiectele furate erau asigurate.
”Toate piesele au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Țărilor de Jos, în conformitate cu legislația românească și practicile internaționale privitoare la organizarea expozițiilor. Atât spațiul, cât și vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate și aveau instalate sisteme de supraveghere, precum și sisteme de alarmă conectate cu poliția locala, care a putut astfel să intervină imediat.
Muzeul Național de Istorie a României se află în permanent contact cu Muzeul Drents, precum și cu autoritățile olandeze și române și depune toate eforturile pentru a sprijini ancheta aflată în desfășurare, pentru recuperarea urgentă a artefactelor”, se arată în comunicatul de presă.
Expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver” este parte a unei serii de expoziții cu tematică arheologică, coordonate de către Muzeul Drents de mai bine de un deceniu. Prin acest tip de expoziții Muzeul Drents și-a propus să aducă în atenția publicului olandez obiecte care ilustreaza culturi si civilizatii antice mai putin cunoscute în spațiul occidental. În cadrul expoziției sunt expuse 673 de bunuri arheologice din metale prețioase din patrimoniul național al României și a avut un număr de peste 77.000 de vizitatori.
Expoziția deschisă publicului începând cu 7 iulie 2024 urma să se închidă în data de 26 ianuarie 2025, mai arată reprezentanții Muzeului Național de Istorie.
D.A.