VIDEO. Dacă ar exista finanţare, un spital judeţean nou ar putea fi construit şi predat la cheie, cu tot cu dotări, în 2 ani de zile

0
280

Un spital judeţean nou, cu rol de spital regional (care să acopere şi urgenţele din judeţe limitrofe) este o discuţie de ani de zile la Constanţa. Politicienii, indiferent de culoarea politică, şi-au asumat acest proiect, au promis în campaniile electorale că vor face demersuri pentru ca el să devină realitate, singurul pas concret fiind realizarea unui studiu de fezabilitate şi a unui proiect, proiect care între timp a devenit învechit şi este necesară actualizarea lui la condiţiile anului în care ne aflăm.

Actualizarea proiectului este în clipa de faţă pe masa de lucru a Consiliului Judeţean Constanţa, a declarat, în cadrul unui interviu acordat Focus Press, preşedintele CJC, Mihai Lupu. „Am luat legătura cu toţi proiectanţii şi specialiştii care au lucrat la aceste documente şi sunt gata, pentru o sumă modică, să actualizeze tot ce înseamnă acest proiect, nu doar din punct de vedere al indicatorilor, ci şi de funcţionalitate, aducându-l la standardele anului 2022-2023. Suntem în faza de achiziţie directă”, a precizat Mihai Lupu.

Referitor la celelalte proiecte ce vizează sistemul de sănătate al judeţului Constanţa, Mihai Lupu a mai declarat: „Avem două proiecte care au fost incluse în PNRR. Este vorba de pavilionul de pneumoftiziologie la Palazu Mare şi spitalul „Mama şi copilul” care va aduce în judeţul Constanţa un spital de pediatrie. Suntem singurul judeţ care nu avem un spital specializat pe pediatrie. Ca o comparaţie, judeţul Constanţa nu are decât 90 de paturi de pediatrie la Constanţa, cu 30 de paturi la Mangalia, 30 la Medgidia, 16 sau 17 la Cernavodă, unde nu există acest serviciu asigurat, şi la Hârşova. În total sunt circa 174 de paturi. Braşovul are şi spital de pediatrie şi are şi 400 şi ceva de paturi. Clujul are şi spital de pediatrie şi are şi 509 paturi. Iaşiul ar spital de pediatrie şi peste 600 de paturi. Dacă ne luăm după deservire, după Iaşi, Constanţa are cea mai mare pondere ca locuitori. Având în vedere aceste lucruri, am gândit un proiect, există şi studiul de fezabilitate, prin care să construim, în curtea Spitalului Judeţean, acest spital „Mama şi copilul”. El se ridică la aproximativ 145 de milioane de euro. Astăzi, studiul de fezabilitate şi proiectul nostru se află la Ministerul Sănătăţii, să vedem în ce măsură vor finanţa. (…) La primul proiect (pavilionul de pneumoftiziologie nu este nevoie de atât de mulţi bani, dar ar rezolva o problemă gravă a Constanţei. Gândiţi-vă că nu avem un spital de plămâni şi că există doar nişte pavilioane construite cu foarte mulţi ani în urmă. Cu pavilioanele pe care le vom înfiinţa vom putea aduce şi medici, şi tratamente, mergându-se chiar până într-o zonă de chirurgie. Pentru acest proiect ar fi necesare circa 35 de milioane de euro”.  

„Nu e normal ca într-un judeţ cum este Constanţa să nu existe un spital de pediatrie. Am făcut memorii către Ministerul Sănătăţii şi către factorii de decizie. Am avut o discuţie şi cu premierul şi i-am spus că nu este în regulă să fim scoşi de pe listă, le-am spus că trebuie să existe alocări bugetare. Gândiţi-vă şi la câţi copii vin vara pe litoral. (…) Deci, toate argumentele noastru sunt pentru ca aceşti bani să fie alocaţi prin PNRR”, susţine Mihai Lupu.

„Cât priveşte spitalul judeţean nou – un argument fantastic este că noi avem terenul şi toate studiile de fezabilitate, cât şi proiectul care a fost elaborat în 2012. Noutatea este că am luat legătura cu toţi proiectanţii şi specialiştii care au lucrat la aceste documente şi sunt gata, pentru o sumă modică, să actualizeze tot ce înseamnă acest proiect, nu doar din punct de vedere al indicatorilor, ci şi de funcţionalitate, aducându-l la standardele anului 2022-2023. Suntem în faza de achiziţie directă. Am avut o discuţie foarte importantă – toată lumea gândeşte câte paturi va avea acest spital. Va avea în jur de 800. Dar, discuţia cu specialiştii a dus la ideea că nu trebuie să ne gândim doar la paturi; eu am rămas surprins de abordare: „Nu vă gândiţi câte paturi, gândiţi-vă câte servicii veţi avea. Nu faceţi hotel, într-un spital trebuie să ai servicii medicale atotcuprinzătoare”. Deci, abordarea este cu totul şi cu totul alta în Uniunea Europeană. Nu înţelegeam de ce nu ne dau bani. Nu dau, pentru că ei nu gândesc la cazare, ci la servicii medicale, ceea ce ne face să gândim cu totul şi cu totul altfel acest spital care să asigure facilităţi şi servicii medicale”, afirmă preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Mihai Lupu a adăugat că în maxim 2-3 luni vor fi actualizate studiul tehnic şi celelalte documente aferente proiectului şi că a discutat cu firme mari din Israel, din Turcia, care au afirmat că, dacă ar exista finanţare pentru noul spital, acesta ar putea fi gata şi în doi ani de zile. „Mă feresc să dau termene”, a spus Mihai Lupu, având în vedere că momentan nu se ştie dacă de la nivel central va fi finanţată construcţia acestui nou spital. „Cei cu care am discutat ne-au spus că, dacă avem finanţare, în 2 ani de zile îl pot preda la cheie, cu tot cu echipamente”, a adăugat preşedintele CJC, care a făcut referire şi la potenţialele surse de finanţare: PNRR, dacă se negociază şi se modifică lista deja existentă de proiecte luate în calcul, ori împrumut garantat de stat.

„Toată lumea este conştientă că avem nevoie de un nou spital judeţean. Eu mă feresc să îi spun regional, pentru că şi actualul spital judeţean îndeplineşte tot rol de regional, pentru că, dacă vă uitaţi, toate urgenţele din judeţele limitrofe tot la Constanţa vin”, a conchis Mihai Lupu.

Interviul complet poate fi urmărit în materialul VIDEO:

Alexandra CUCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.