VIDEO. Delicoti: Suntem cu mai multe proiecte în implementare. Din păcate, sunt firme care își iau mai multe decât pot duce și atunci termenele nu mai sunt respectate

0
568

Cu toate crizele prin care trece România – politică, sanitară și financiară -, primarii trebuie să își facă, în continuare, treaba și să găsească soluții pentru investiții și dezvoltare locală. Să găsească soluții pentru ca firmele contractate să finalizeze lucrările cât mai repede, dar și fonduri suplimentare, din cauza creșterii prețurilor în domeniul construcțiilor.

„Suntem cu mai multe proiecte în implementare. Avem reabilitare și extindere la Școala Generală nr. 1, corp C1, unde sperăm cât de curând să recuperăm, deoarece constructorul a avut întârzieri în procesul de execuție. Am avut o ședință cu toți: cu proiectant, cu constructor, cu diriginte și constructorul și-a luat angajamanetul că va relua din timpul pierdut.

Din păcate, sunt firme care își iau mai multe decât pot duce și atunci termenele nu mai sunt respectate.

Mai avem o creșă care și ea este întârziată, tot din cauza constructorului.

Avem și asfaltarea de la Galeșu, care este finalizată din punct de vedere al tramei stradale, mai avem foarte puțin pe partea de rigole și se închide“, ne-a declarat primarul comunei Poarta Alba, Vasile Delicoti.

Din fericire, proiectul de reabilitare și modernizare a Colegiului Agricol din localitate a fost finalizat și școlarii și liceenii din comună și nu numai au putut reîncepe cursurilor într-o clădire modernă și bine dotată. Din fericire, clădirea a permis și mutarea elevilor din clasele 0 – IV în colegiu, fără să fie pusă în pericol sănătatea acestora.

„Colegiul Agricol a fost finalizat, copiii au început în această toamnă în el. Am mutat inclusiv clasele 0 – IV pentru că structura clădirii permite să îi separăm. Clădirea are intrări separate, holurile sunt separate prin uși, deci cei de V-XII sunt separați de cei de 0 – IV astfel încât să nu interacționeze.

Condițiile sunt din cele mai bune, școala este de ultimă oră, făcută pe fonduri europene“, a explicat Delicoti.

În cazul constructorilor care întârzie să finalizeze lucrările, primarii trebuie să găsească soluții pentru a îi convinge să recupereze timpul pierdut și să respecte termenele, deoarece rezilierea contractului este ultimul lucru la care se gândesc edilii. Pentru că un astfel de pas înseamnă și mai mult timp pierdut pentru reluarea licitației, dar și creșterea costurilor, ce trebuie acoperită din bugele locale căci valoarea contractului de finanțare nerambursabilă nu poate fi mărită, în cazul fondurilor europene.

„Guvernul a luat o măsură, dar numai pe ce înseamnă fonduri de Dezvoltare, pe PNDL 1 și 2. S-a făcut o medie a creșterii prețurilor la materiale și manoperă, și s-a dat un procent pe fiecare tip de lucrare cât poate fi crescut prețul.

Dar la fonduri europene, suma contractată este fixă, pentru că a fost o sumă mare din care s-au contractat mai multe proiecte, iar aceasta nu mai poată fi crescută. Și atunci orice creștere este neeligibilă și trebuie suportată din bugetul local“, a precizat Vasile Delicoti.

Comuna Poarta Albă a depus și un proiect pentru modernizarea Căminului din cartierul Via – Poarta Albă Nord, care a fost avizat, iar acum se așteaptă ordinul ministrului Dezvoltării, astfel încât Compania Națională de Investiții să poată începe licitațiile.

„Pentru asfaltarea în toată localitatea, așteptăm o Hotărâre de Guvern pentru deblocarea finanțării. Nu știm când se va produce, de o lună și jumătate Guvernul este într-o situație în care numai hotărâri în favoarea localităților nu poate da. Când se destramă coaliția, când pleacă unii de la guvernare, când alții sunt împotrivă, citim moțiuni, numai ce trebuie să facem pentru dezvoltarea locală nu facem, din păcate.

Sper ca după 25 septembrie coaliția să se refacă și Guvernul să poată lucra la programele din proiectul de guvernare“, a mai spus primarul Delicoti.

Criza politică afectează și dezvoltarea locală

Acesta a fost de acord că actuala criză politică centrală afectează și localitățile și dezvoltarea lor. Dar susține că această criză a fost creată de USR pentru a-și ascunde scandalul intern provocat de alegerile interne pentru președinția partidului.

„Orice criză politică afectează atât primarii, pentru că ei au nevoie de finanțări pentru a dezvolta localitățile, cât și populația și mediul de afaceri. Pentru că toată lumea se uită la scena politică, bursele sunt influențate, și cursul valutar, încrederea investitorilor străini, deci o criză politică nu este benefică pentru nimeni, nici măcar din punct de vedere politic pentru un partid.

Dar această criză a fost creată de USR pentru a-și pune un pic un scut în ceea ce privește alegerile interne. Toată lumea vorbește de criza politică, de criza din PNL, nimeni nu vorbește de USR. USR parcă nu există în momentul de față, parcă nu au alegeri interne. Și-au mascat foarte bine prin acea ieșire de la guvernare – semi-ieșire pentru că nu ar fi vrut să plece prefecții și secretarii de stat, doar miniștri din Guvern, ca imagine – și au creat o criză politică care le-a acoperit foarte bine, până în momentul de față, criza lor internă în ceea ce privește alegerea președintelui la nivel național. Luptele sunt destul de ascuțite și la ei“, susține Vasile Delicoti.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.