ArtAntik Gallery nu este o galerie de artă oarecare; nu este nici pentru snobi, nu este nici exclusiv pentru cunoscători, însă cu siguranță gusturile pot fi educate prin însușirea unor informații. Este un mediu primitor pentru constănțeni și turiști, este o adevărată poveste pe care o întrețin, cu pasiune, Anca și Andrei Neagu. ArtAntik Gallery poate fi considerată un punct de atracție turistică, fiind localizată în Zona Peninsulară, pe strada Arhiepiscopiei la numărul 19. De ce spunem asta? Pentru că aici nu găsești doar obiecte valoroase, de colecție, bijuterii, suveniruri etc., ci și oameni care îți pot deschide ochii către istorie. Și, da, chiar și clădirea în care funcționează galeria este parte din istoria urbei, iar Andrei Neagu știe detalii pe care le împărtășește celor interesați.
“Această poveste, cu acest business, cred că am început-o cu mai bine de 20 de ani în urmă, dar locația cred că o avem de aproximativ 3 ani de zile și este o locație de care ne-am îndrăgostit pentru că am simțit din start că are o energie pozitivă. Ea se află cumva într-un triunghi multiconfesional: avem în față Biserica Catolică “Sfântul Anton de Padova”, avem în stânga Arhiepiscopia Tomisului și în partea dreaptă moscheea. Ba mai mult, am putea spune că suntem la o răscruce, pentru că în spate se află biserica ortooxă Sfântul Nicolae, fosta biserică bulgărească. Deși nu am știut inițial, când am preluat imobilul, la al cărui demisol avem galeria, și curtea,și anexa au fost construite de Mihail Coiciu, primul prefect al Constanței (1878) și, ulterior, primar în patru mandate”, relatează Andrei Neagu.
Dincolo de obiectele de artă pe care le comercializează, Andrei Neagu deține propriile colecții. Nu sunt de vânzare, evident, însă le poate prezenta curioșilor. Cum spuneam, în “casa” ArtAntik Gallery nu este doar despre a cumpăra ceva, un tablou, o sabie, o bijuterie sau o ie. Aici te încarci cu informații prețioase despre trecut, într-un perimetru gândit parcă să te facă să zăbovești, să te așezi pe un scaun, să îți imaginezi – spre exemplu – cum petrecea în Cazinoul din Constanța spuma societății de altă data… Ei, da, familia Neagu are în colecția personală un set de cești pentru cafea fabricate chiar în anii când Cazinoul își deschidea pentru prima dată ușile… Ați devenit curioși? Sunt mii de obiecte pe care ArtAntik Gallery le deține – o parte sunt prezentate pe site-ul www.artantik.ro, altele sunt expuse pe pagina de Facebook.
Anul acesta, pe lângă obiecte de artă “clasice”, familia Neagu a decis să iasă din “zona de confort”, sesizând că există o cerere mare în acest sens, iar prin urmare a adus la galerie și o colecție Yves Saint Laurent: “O linie 1985-1986 de bijuterii new-old stock, nepurtate, cu certificate de garanție”.
Vorbind despre bijuterii, despre obiecte de colecție în general, s-a născut și întrebarea: de unde știm că ceea ce achiziționăm, de la diverși comercianți, reprezintă ceea ce comerciantul ne spune? Nu știm despre alții, însă ArtAntik Gallery oferă certitudinea: “Noi suntem autorizați de Ministerul Culturii pentru bunuri culturale mobile. Avem, de asemenea, un consilier de specialitate, pentru că este un business care atinge foarte multe categorii de obiecte. În ceea ce privește bijuteriile din metale prețioase sunt marcate, expertizate și se vând cu certificate de garanție. În ceea ce privește pietrele, mai ales cele prețioase, toate bijuteriile sunt însoțite de certificate de expertiză gemologică și cu toate caracteristicele pietrei (…)”, spune Andrei Neagu.
Pe lângă bijuteriile cu diamante, safire, rubine, smaralde (care fără îndoială atrag atenția doamnelor), Andrei Neagu a ținut să “împace” și interesul domnilor, indicând brățările confecționate din piele naturală, de către meșteșugari tuaregi. Mai mult, colecționarii pot găsi aici săbii, cuțite, pumnale: “Acum pe stoc nu avem, de exemplu, săbii românești, de perioadă regalistă. Dar am avut. Se vând foarte repede. Avem săbii de secol XIX, avem chiar și o sabie de husar de secolul XVIII, săbii din Franța, Italia; avem, de asemenea, săbii ceremoniale, avem săbii masonice (…)”. Cu alte cuvinte, obiecte din diverse domenii de interes sau preocupări ale celor care vor o “bucățică de istorie” la ei acasă. Cu acest gând, dar și cu convingerea că obiectele de la galerie, galeria în sine reprezintă o invitație să vizitați (din nou) Zona Peninsulară, vă recomandăm să urmăriți întreaga discuție cu Andrei Neagu în materialul VIDEO.
Alexandra CUCU