Citim sau auzim tot mai des, în ultima perioada, despre pericolele din mediul online. Ce facem, cum reacționăm? În primul rând, avem nevoie de educație – platformele de comunicare online pot fi utilizate în scopuri înșelătoare sau, dimpotrivă, pot deveni aliatele noastre în diverse proiecte. Să gândim pozitiv și să înțelegem această lume digitală – este un îndemn pe care l-am discutat cu Oana Yucel, business coach & trainer și Liliana Miu, trainer educație nonformală.
Invitatele Focus Press au vorbit că, în atât în cazul copiilor, cât și a adulților, este nevoie de educație. Adică, de a înțelege ce înseamnă această lume digitală, că nu totul se rezumă la Facebook, TikTok, Instagram, că există o sumedenie de aplicații care ne ajută să derulăm o serie de proiecte, să ne arătăm creativitatea și așa mai departe.
“Părinți și copii în lumea digitală 3.0” este unul dintre cele mai recente evenimente (marca Femeia Leader) prin intermediul căruia Oana Yucel și Liliana Miu au vorbit despre tehnologie, despre cum să creștem responsabil copiii. Însă, până la a transmite copiilor cum este cu tehnologia, cum să se folosească de ea și nu să cadă pradă unor capcane din zona Internetului, este necesar ca și adulții să înțeleagă ce anume trebuie să comunice mai departe copiilor. “Nu există nu am timp – există doar priorități. Întotdeauna găsim timp pentru ceea ce contează cu adevărat pentru noi”, a punctate Liliana Miu, făcând referire la evenimentele, modulele, cursurile dedicate adulților și copiilor, organizate de experți în diferite domenii, oameni care doresc să împărtășească din experiența și cunoștințele lor.
“Aceste instrument social media poate să și ajute, să și manipuleze, să influențeze, depinde cum dorim să privim. Eu, personal, merg în zona aceasta de educație și curiozitate”, a precizat Oana Yucel. Cu alte cuvinte, orice informație trebuie trecută prin filtrul gândirii, analizei, “verificării din trei surse” – cum s-ar spune în presă. Aceasta este perspectiva în privința avalanșei de postări pe care le regăsim în mediul online. Pornind de la cele expuse mai sus, discuția cu cele două invitate a surprins sfaturi practice pentru părinți, în relația cu cei mici și “confruntarea” cu tehnologia. Tehnologie care, să nu uităm: este un ajutor pentru dezvoltarea fiecăruia, depinde însă cum alegem să utilizăm tehnologia ori la ce folosim fiecare dintre noi Internetul, rețelele sociale.
Discuția integrală poate fi urmărită în materialul VIDEO!
A.C.