Zeci de studenți au luat parte la dezbaterea „Dezinformarea și rolul UE în combaterea acestui fenomen”, organizată de Universitatea “Ovidius” din Constanța (UOC) și Biroul de Legătură al Parlamentului European în România.
La eveniment au participat patru europarlamentari: Nicolae Ștefănuță (Grupul Verzilor/ Alianța Liberă Europeană), Ramona Strugariu (Grupul Renew Europe), Eugen Tomac (Grupul Partidului Popular European) și Daniel Buda (Grupul Partidului Popular European).
Alături de aceștia au fost prezenți Răzvan Szabo, de la Biroul de Legătură al Parlamentului European în România și lect. univ. dr. Ada Codău, de la Științe ale comunicării UOC. Dezbaterea a fost moderată de Cristina Ghelasie, jurnalist Radio România (Constanța). Rectorul Universității „Ovidius” din Constanța nu a putut participa la acest eveniment.
Moderatorul dezbaterii, Cristina Ghelasie, jurnalist la Radio România (Constanța), a vorbit despre activitatea ei în acest domeniu, în contextul combaterii dezinformării.
„Îmi pun adesea întrebarea: cum verificăm informațiile?
Suntem invadați de informație, care uneori nu este reală, ea ne păcălește.
Am învățat că nu rapiditatea transmiterii informației contează, ci adevărul din ea.
Ca oamenii să mă creadă, eu nu trebuie să îi mint”, a spus Cristina Ghelasie.
Europarlamentarii prezenți la eveniment, fizic, sau prin videoconferință, au luat cuvântul în dezbatere.
„Este foarte important să încercăm să ajungem la un adevăr aproape de realitate. Pentru noi toți este important să evaluăm informațiile pe care le luăm din mai multe surse. Este important să îi vedem pe cei care verbalizează aceste informații în spațiul public (…) Trebuie să vedem care sunt aptitudinile celor care dau aceste informații”, a spus Daniel Buda, din partea Grupului Partidului Popular European.
“Este o temă care mă preocupă. Dezinformarea înseamnă manipularea informației. Odată cu avansul tehnologic, acest lucru s-a extins rapid prin campanii bine regizate. Vedem cum cetățenii sunt induși în eroare prin aceste instrumente. Nu există soluții magice prin care dezinformarea trebuie combătută. Statul trebuie sa creeze instrumente eficiente care produc efecte în timp. O națiune educată și pregătită de viitor va fi o națiune rezistentă în lupta cu dezinformarea”, a spus europarlamentarul Eugen Tomac.
„De ce este un pericol mare pentru democrație dezinformarea? Pentru că destabilizează mințile oamenilor. Are o capacitate incredibilă de a se adapta vremurilor (…) aveți exemplul războiul din Ucraina”, a spus Ramona Strugariu, Grupul Renew Europe.
„Mă bucur să fiu acasă, la Constanța. Iubesc Constanța.
Miza adevărului este uriașă.
Modul în care ne luăm știrile s-a schimbat profund.
Fake news suntem și noi. Spun asta ca politician. Nu ne putem preface mironosițe. Foarte mult fake news este lansat de politicieni.
Marfa sunteți voi. Mințile voastre sunt o marfă neprețuită.
Da, sunt unii răi, sunt state interesante să ne mintă. Sunt și firme. Și noi, politicienii și voi sunteți responsabili, pentru că sunteți cărăușii unor mesaje. Nu fiți cărăușii știrilor false! Sunteți într-o universitate unde se învață stiințe. Nimic nu poate înlocui știință pura. Ce face UE este bine, dar nu suficient. Și statul român trebuie să își facă treaba”, a precizat Nicolae Ștefănuță, de la Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană.
Alexandra Codău a vorbit, atât despre importanța educației media pentru copii și adolescenți, cât și despre anul 2024, cel în care vor fi patru rânduri de alegeri.
„În alte state, copiii învață educație media timpurie, în România, nu. Cei mai vulnerabili la dezinformare sunt copiii și adolescenții. Ne așteaptă un an electoral inedit pentru România. Va fi o atmosferă foarte tensionată, încărcată de emoție, ce va duce la un teren fertil pentru dezinformare. România are un handicap. Nu există educație media timpurie. Aici avem de lucrat”, a precizat Lect.Univ.Dr Ada Codău.
P.I.